back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βουλευτικές εκλογές στο Λουξεμβούργο

Διαβάστε επίσης

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου για τις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται επιστροφή στην εξουσία του Χριστιανοκοινωνικού Λαικού Κόμματος.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 το πρωί (τοπική ώρα), θα λήξει στις 14:00, ενώ τα περισσότερα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Χριστιανοκοινωνικό Λαϊκό Κόμμα (CSV) –του οποίου ηγέτης επί 19 χρόνια ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το οποίο είναι το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας- θα βάλει τέλος στην πενταετή θητεία του πρωθυπουργού Ζαβιέ Μπετέλ, όπως αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, το CSV ίσως να μην εξασφαλίσει ξεκάθαρη πλειοψηφία στη βουλή των 60 εδρών, κάτι που σημαίνει πως ο ηγέτης του, Claude Wiseler, θα χρειαζόταν να αναζητήσει συμμαχία με ένα από τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα –το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπετέλ, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα ή τους Πράσινους.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, σε αντίθεση με γειτονικές χώρες όπου ο πραγματικός ή εκλαμβανόμενος φόβος έχει δώσει ώθηση σε αντιμεταναστευτικά κόμματα, στο Λουξεμβούργο η ακροδεξιά δεν έχει καταγράψει άνοδο. Ωστόσο, το 2015 οι Λουξεμβούργιοι απέρριψαν την πρόταση να δοθεί δικαίωμα ψήφου στο 48% του πληθυσμού που απαρτίζεται από ξένους, κυρίως από την Πορτογαλία, τη Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα