back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αθωώθηκαν Ν. Παπαθανάσης-Γ. Θωμόπουλος για υπόθεση υπεξαίρεσης στη ΣΤΑΣΥ

Διαβάστε επίσης

Αθώοι κρίθηκαν με απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, ο πρωην επικεφαλής της ΣΤΑΣΥ, Νικ. Παπαθανάσης (νυν γενικός διευθυντής της ΝΔ) και ο νυν επικεφαλής της υπηρεσίας Γ. Θωμόπουλος σχετικά με την υπόθεση υπεξαίρεσης 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δυο επικεφαλής ήταν κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Η δίωξη στηρίχτηκε σε συμπεράσματα πορίσματος που είχε συντάξει η γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης,  σύμφωνα με το οποίο από τα τέλη του 2014 έως τα τέλη του 2015 φέρεται να έδρασε κύκλωμα στο Μετρό που υπεξαίρεσε 1,2 εκατ.€ από τις πωλήσεις εισιτηρίων.

Το δικαστήριο, ομόφωνα και με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση ουσιαστικά έκρινε πως δεν υφίσταται ζημία του οργανισμού καθώς επίσης και πως οι επικεφαλής του δεν υπέπεσαν σε καμία αξιόποινη πράξη. Μαζί τους στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί ακόμα 9 άτομα για άλλα δικηματα (υπεξαίρεση, υπεξαγωγή εγγραφου και ψευδή βεβαιώση).

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ελλείψει στοιχείων αθώωσε και τους 9 κατηγορύμενους για το αδίκημα της υπεξαίρεσης ενώ καταδίκασε κατά πλειοψηφία 3 από αυτούς σε ποινές κάθειρξης από 6 έως 6,5 χρόνια με αναστολή για τα άλλα αδικηματα.

ΝΔ: «Άλλη μία σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση κατέρρευσε»

«Άλλη μία σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση κατέρρευσε», αναφέρει, μεταξύ άλλων ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:

«Άλλη μία σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση κατέρρευσε. Ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκος Παπαθανάσης τον οποίον είχε στοχοποιήσει ο κ. Χρήστος Σπίρτζης για να αποκρύψει την παταγώδη αποτυχία του στα οικονομικά αποτελέσματα της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (Μετρό, ΤΡΑΜ, ΗΣΑΠ) αθωώθηκε ομοφώνως από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων για το τάχα αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που του είχε καταλογιστεί. Κάτι που αναμενόταν, βέβαια, από όσους γνωρίζουν τα οικονομικά των δημοσίων συγκοινωνιών, καθώς επί των ημερών του κ. Παπαθανάση, η ΣΤΑΣΥ, από μια ζημιογόνος εταιρεία, μετεβλήθη σε ελάχιστο χρόνο σε μια επιχείρηση με λειτουργική κερδοφορία που έγινε παράδειγμα εξυγίανσης ακόμη και για τις ευρωπαϊκές συγκοινωνίες.

Κατόπιν τούτου, ο κ. Σπίρτζης είναι που θα πρέπει να απαντήσει στα εξής καίρια ερωτήματα:

Γιατί σήμερα η ΣΤΑΣΥ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, όταν επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας η εταιρεία δεν λάμβανε καμία κρατική επιδότηση και δεν επιβάρυνε ούτε με ένα ευρώ τον Έλληνα φορολογούμενο;
Γιατί σήμερα η ΣΤΑΣΥ πνίγεται στα ελλείμματα και έχει αυξήσει παράλληλα όλα τα εισιτήρια, ενώ επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας το εισιτήριο είχε μειωθεί από 1,40 σε 1,20 ευρώ και παρ’ όλα αυτά είχε και λειτουργική κερδοφορία;
Πώς εξηγείται ότι ακόμη και μετά τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου το 2017, η εταιρεία έχει μειωμένα έσοδα κατά 30,5% σε σχέση με το 2014;

Τις απαντήσεις αυτές οφείλει να τις δώσει ο κ. Σπίρτζης και ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι είναι πρωτοφανές μια κυβέρνηση να παραλαμβάνει μια εταιρεία με λειτουργική κερδοφορία 2,7 εκατ. ευρώ (2014) και να την καταδικάζει μέσα σε μόλις ένα χρόνο σε λειτουργικό έλλειμμα 21,5 εκατ. ευρώ επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κάνει κυβερνητική πολιτική το “δεν πληρώνω”. Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι η κατρακύλα της ΣΤΑΣΥ συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια καθώς το 2016 εμφάνισε λειτουργικό έλλειμμα 25,5 εκατ. ευρώ και το 2017 32,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το πόρισμα βάσει του οποίου ο κ. Παπαθανάσης ταλαιπωρήθηκε στα δικαστήρια την τελευταία διετία, το συνέταξε η Γενική Επιθεωρήτρια κ. Μαρία Παπασπύρου που διατηρεί, ως γνωστόν, σχέσεις στενής πολιτικής συγγένειας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είχε λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε αν με τα στοιχεία που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία, η εν λόγω επιθεωρήτρια θα εκπονήσει ένα νέο πόρισμα για να δώσει απαντήσεις ο αρμόδιος υπουργός.

Κατά τα λοιπά, επειδή η κυβέρνηση αρέσκεται να χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους, η σημερινή απόφαση είναι και μια απάντηση για την αμεροληψία και την ανεξαρτησία της.

Ας το λάβει αυτό υπόψιν του προσωπικά ο κ. Τσίπρας που παρακολούθησε χθες άφωνος τον ανεκδιήγητο κ. Πολάκη να προαναγγέλλει φυλακίσεις πολιτικών του αντιπάλων χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι τέτοιες πρακτικές απαντώνται μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα».

Μίνα Μουστάκα – Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα