back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Διεθνής διαγωνισμός για τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ μετά την παραίτηση του Σωτήρη Μπερσίμη

Διαβάστε επίσης

Εντός των ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί η θέση για το νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, μετά την παραίτηση του Σωτήρη Μπερσίμη, την περασμένη Πέμπτη για προσωπικούς λόγους.

Αν και η παραίτηση είχε υποβληθεί από το καλοκαίρι, τελικά έγινε αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την περασμένη εβδομάδα.

Η αποχώρηση του κ. Μπερσίμη από τον ΕΟΠΥΥ προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μεγαλύτερος Οργανισμός Υγείας της χώρας και διαχειρίζεται κοντά στα 5,5 δις ευρώ.

Αν και ο κ. Μπερσίμης, επιθυμεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του στο Τμήμα Στατιστικής και Aσφαλιστικής Eπιστήμης στο

Πανεπιστήμιο Πειραιώς το συντομότερο, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστατης του, κάτι τέτοιο θα γίνει το λιγότερο μετά από ένα μήνα, αφού πρέπει να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για τη θέση αυτή και στη συνέχεια να δοθεί το πράσινο φως από τη Βουλή για το διορισμό του νέου προέδρου.

Από το υπουργείο Υγείας βολιδοσκοπούνται ήδη κάποιοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, χωρίς όμως να έχει υπάρξει προς το παρόν θετική απάντηση.

Σε ότι αφορά την παραίτηση του κ. Μπερσίμη, φήμες που διαψεύδονται όμως και από τις δύο πλευρές, ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικά με τον αναπληρωτή κ. Π. Πολάκη δεν ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές.

Ο κ. Μπερσίμης, έχει λάβει διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως αναγνώριση των καινοτομιών που εφαρμόστηκαν την τελευταία διετία στον ΕΟΠΥΥ για τον εξορθολογισμό και τον έλεγχο των δαπανών, καθώς και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Συγκεκριμένα, έλαβε το βραβείο «Best Manager Award» για το 2018 από το European Network for Business and Industry Statistics (ENBIS), σημειώνοντας μάλιστα δύο πρωτιές: για πρώτη φορά το βραβείο απονεμήθηκε σε Έλληνα και πρώτη φορά σε manager δημόσιου οργανισμού.

Επίσης, ο κ. Μπερσίμης εκλέχτηκε πρόεδρος του European Healthcare Fraud & Corruption Network. Κριτήριο και στις δύο περιπτώσεις ήταν η προστιθέμενη αξία που δημιούργησε για τον ΕΟΠΥΥ, αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής και την επιστήμη της στατιστικής, αναζητώντας τα διαθέσιμα στοιχεία (big data) και επιτυγχάνοντας βέλτιστες αποφάσεις υπό συνθήκες αβεβαιότητας.

Στην επιστολή παραίτησης ο κ. Μπερσίμης κάνει απολογισμό του έργου του, αναφέροντας τα θετικά αποτελέσματα στον εκσυγχρονισμό του οργανισμού, την αποπληρωμή των χρεών προς τρίτους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα ληξιπρόθεσμα χρέη του οργανισμού τα οποία μειώθηκαν από 2,2 δισ. ευρώ στα διακόσια εκατομμύρια.

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα