14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Εκλογές στη Βαυαρία: η επόμενη μέρα

Διαβάστε επίσης

Ο πολιτικός σεισμός που έχει προκαλέσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία είναι σαφές ότι θα είναι μακράς διάρκειας και μεγάλης κλίμακας.

Το μέλλον του Ζέεχοφερ

Η αποδυνάμωση της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών στο Μόναχο είναι ενδεικτική της δυσαρέσκειας που επικρατεί στο προπύργιό τους για την κρατιδιακή τους πολιτική αλλά και την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική του Χορστ Ζέεχοφερ σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αυτό καθιστά την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος πολύ δύσκολη (για να μην πούμε και επιζήμια) και δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να αντικατασταθεί από τον Μάρκους Ζέντερ, τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, ο οποίος, δεδομένου ότι κυβερνά μόλις έξι μήνες, δεν έχει υποστεί ακόμη την φθορά που θα τον έθετε εκτός παιχνιδιού.

Η κυβέρνηση στη Βαυαρία

Ο Ζέντερ θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, το πιθανότερο με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους, άλλωστε χθες το βράδυ δήλωσε ευθέως ότι αυτή είναι η προτίμησή του. Το πραγματικό ερώτημα ωστόσο είναι ποια πολιτική θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα από την κυβέρνηση του Μονάχου. Η έξυπνη κίνηση θα είναι η επιστροφή στη μετριοπάθεια και η εγκατάλειψη την τακτικής μιμητισμού της ρητορικής της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Με το SPD τι θα γίνει;

Μεγάλο ερωτηματικό φυσικά αποτελεί και το μέλλον των μεγάλων χαμένων της χθεσινής βραδιάς, των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι ίσως έχουν και το σοβαρότερο πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια έχαναν διαρκώς ψηφοφόρους εξαιτίας της “σοσιαλδημοκρατικής” πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ. Πλέον κατέστη σαφές ότι, μετά την εντυπωσιακή ανανέωση των Πρασίνων και τη μεταμόρφωσή τους σε κόμμα του κέντρου, έχουν διαρροές και προς τα αριστερά τους. Είναι ίσως το κόμμα με το μεγαλύτερο πρόβλημα ταυτότητας και γρήγορες λύσεις σε τέτοιου είδους υπαρξιακά προβλήματα δεν υπάρχουν. Έτσι το ιστορικό SPD φαίνεται ότι θα συνεχίσει να ολισθαίνει, ακολουθώντας λίγο έως πολύ την πορεία πολλών σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Επόμενος σταθμός: Έσση

Το αποτέλεσμα στη Βαυαρία ήταν φυσικά και πλήγμα για την καγκελάριο. Το μεγάλο διακύβευμα πλέον είναι η εκλογική αναμέτρηση στην Έσση στις 28 Οκτωβρίου, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες συγκυβερνούν με τους Πράσινους. Η βαρύτητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης κατέστη δίχως περιστροφές σαφής κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της γενικής γραμματέως του κόμματος, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η οποία επεσήμανε πολλές φορές ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες όλη η προσοχή της CDU θα είναι στραμμένη στην προεκλογική εκστρατεία στο εν λόγω κρατίδιο. Ένα καλό αποτέλεσμα εκεί θα επούλωνε επικοινωνιακά -όχι επί της ουσίας- τις πληγές τις Χριστιανικής Ένωσης. Ένα κακό θα ασκούσε ακόμη μεγαλύτερη πίεση για τα δύο αδελφά κόμματα.

Τα προβλήματα του μεγάλου συνασπισμού

Το μεγάλο πρόβλημα στη Γερμανία είναι η κακές επιδόσεις του μεγάλου συνασπισμού ομοσπονδιακά. Με τη μία έκτακτη συνεδρίαση συνασπισμού να διαδέχεται την άλλη τους τελευταίους μήνες και τον έναν συμβιβασμό να ακολουθεί τον άλλο σε πάσης φύσεως θέματα, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μόνο προβληματισμό προκαλεί. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε υπό τεράστια πίεση και εξαρχής φαινόταν ότι η πορεία της θα ήταν δύσκολη.

Η Μέρκελ μένει ή φεύγει;

Όσο για την Άνγκελα Μέρκελ; Η αποδυναμωμένη καγκελάριος έχει μπροστά της μία μεγάλη δοκιμασία στις 7 και 8 Δεκεμβρίου: το συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στο Αμβούργο, η έκβαση του οποίου για την ώρα παραμένει αβέβαιη. Θριαμβευτική (ή μη) επανεκλογή της; Ήττα της από συνυποψήφιο; Παραίτησή της; Όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Πάντως, σε περίπτωση παραίτησής της από την ηγεσία του κόμματος, η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να παραιτηθεί και από την καγκελαρία, καθώς πολλάκις έχει επισημάνει ότι είναι της άποψης πώς αυτά τα δύο αξιώματα πρέπει να τα κατέχει το ίδιο πρόσωπο.

Ενδοσκόπηση, αυτοκριτική, ανάκτηση της πολιτικής τους ταυτότητας και καλή αντίληψη των αναγκών των πολιτών. Αυτό χρειάζονται Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες για να εισέλθουν στη νέα εποχή. Για κάποιους ίσως υπάρχει ακόμη χρόνος. Για άλλους μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα