back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

πΓΔΜ: Η ώρα της αλήθειας για τις συνταγματικές αλλαγές – Συνεδριάζει η Βουλή

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη.

Για την έγκριση της πρότασης αυτής του κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια.

Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Η ψηφοφορία

Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε το Σάββατο τη συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ δέκα βουλευτές (της συμπολίτευσης) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και επτά (της αντιπολίτευσης) κατά.

Η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί αύριο, Τρίτη είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος. Σε περίπτωση που η κυβερνητική πρόταση δεν λάβει 80 (σε σύνολο 120) θετικές ψήφους σταματά αμέσως η διαδικασία της συνταγματικής αναθώρησης και τότε θα ακολουθήσει διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις

Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα πάντως να στέλνει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση το Σαββατοκύριακο στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως “αν οι γείτονές μας απορρίψουν αυτή τη Συμφωνία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλη ή εναλλακτική”. Με αυτή την τοποθέτηση βέβαια έστελνε μήνυμα και στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο ότι δεν υπάρχει γενικά εναλλακτικό σχέδιο και από πλευράς Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» και «πηγή σταθερότητας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη» χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα ΝΕΑ το Σαββατοκύριακο. «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές από αυτήν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην περιοχή και την Ευρώπη, μια ευκαιρία να σημειώσουμε μια ιστορική επιτυχία που θα αποτελέσει σοβαρή επένδυση για το μέλλον».

Ερωτηθείς για το εάν θα βρει τις 11 ψήφους που χρειάζεται για τη συνταγματική αναθεώρηση από το Κοινοβούλιο, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε: «Σύμφωνα με τις στρατηγικές μας προτεραιότητες – ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ – και όπως προβλέπεται από τη συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε ανάμεσα στη χώρα μας και την Ελληνική Δημοκρατία, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ανέλαβε την υποχρέωση να προετοιμάσει μία πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης. Δεδομένης της ιστορικής σημασίας και του επείγοντος χαρακτήρα των στιγμών, η κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι ανέλαβε μία πρωτοβουλία και έλαβε μια απόφαση να υποβάλει την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης στο Κοινοβούλιο, ζητώντας ταυτόχρονα από το τελευταίο να ξεκινήσει τη διαδικασία.

Φεντερίκα Μογκερίνι

Μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» χαρακτήρισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τονίζει ότι οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έδειξαν πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα, υπευθυνότητα και εργάστηκαν ακούραστα για να γεφυρώσουν τις διαφορές, να ξεπεράσουν παλιές δυσκολίες προκειμένου να επιτύχουν αυτήν την ιστορική συμφωνία που χαιρέτισε ολόκληρη η Ευρώπη. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ την ερχόμενη Τρίτη, η Φ. Μογκερίνι επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ευκαιρία προς το συμφέρον όλων που «μπορεί να μην έρθει ξανά σύντομα».

Αλεξάνδρα Βουδούρη 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα