back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προς νέα αναβολή η παράδοση του Τεμένους στον Βοτανικό

Διαβάστε επίσης

Σε έκτη κατά σειρά αναβολή οδεύει η παράδοση του έργου της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπογράφει συμπληρωματική σύμβαση για υπολειπόμενες εργασίες μεταξύ Δημοσίου και της κοινοπραξίας των τεσσάρων κατασκευαστικών (Τέρνα, Ακτωρ, Intrakat, J&P Αβαξ).

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη παράταση δόθηκε τον Μάιο του 2017 και ακολούθησαν ακόμα τέσσερις, με την τελευταία να μεταθέτει την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του τεμένους στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υπογραφεί η συμπληρωματική σύμβαση με αποτέλεσμα να οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια στην 6η κατά σειρά μετάθεση της ημερομηνίας παράδοσης του έργου της ανέγερσης του τεμένους.

Έχουν παγώσει οι εργασίες

Η αιτία της καθυστέρησης οφείλεται στην υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης από πλευράς Δημοσίου για ορισμένες υπολειπόμενες εργασίες. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μέχρι να υπογράφει η συμπληρωματική σύμβαση έχουν σταματήσει οι εργασίες. Κατά κύριο λόγο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, έχει οκοκληρωθει περίπου το 70%-80% του έργου. Τι αυτό σημαίνει ; Το κτίριο του τεμένους έχει κατασκευαστεί, αλλά, ωστόσο, έχουν σταματήσει εδώ και καιρο οι εργασίες για την ολοκλήρωση του….

Οι τρεις εκκρεμότητες

Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφοριες , το κέλυφος που θα φιλοξενήσει τον καθαρό χώρο του τζαμιού είναι έτοιμο.

Υπάρχουν όμως οι εξής τρεις εκκρεμότητες:

1. Να γκρεμιστούν καποια εγκαταλελειμμένα κτίρια που υπάρχουν στο οικόπεδο.
2. Να καθαριστεί και να διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος που έχει χαρακτηριστεί ως χώρος κοινής χρήσης.
3. Να γίνει η εσωτερική διαμόρφωση του τεμένους, να τοποθετηθεί δηλαδή όλος ο εξοπλισμός που απαιτείται για τον συγκεκριμένο χώρο λατρείας.

Η σύμβαση με την κοινοπραξία τεσσάρων κατασκευαστικών (Τέρνα, Ακτωρ, Intrakat, J&P Αβαξ) υπεγράφη μετά σειρά άγονων διαγωνισμών, στις 10 Οκτωβρίου 2016. Ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου ήταν ο Απρίλιος 2017. Το έργο είχε όλες τις προϋποθέσεις να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις: ο χώρος (17 στρεμμάτων) ανήκει στο Δημόσιο, το πολεοδομικό καθεστώς ήταν ξεκάθαρο. Ομως, σύντομα άρχισαν να ανακύπτουν διάφορες αιτίες καθυστερήσεων: κατ’ αρχάς το Δημόσιο αποφάσισε ότι το τζαμί θα γίνει σε νέο κτίριο και όχι με τη μετασκευή υφιστάμενης αποθήκης. Κατόπιν, η πολιτεία άλλαξε τα σχέδιά της για τον χώρο, προβλέποντας επιπρόσθετες εργασίες.

Τίτλος έργου: Κατασκευή Τεμένους στην περιοχή Βοτανικού
Φορέας Έργου: Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
Τόπος Εκτέλεσης: Βοτανικός, Αθήνα
Συμβατικό τίμημα: 887.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ
Το έργο κατασκευάζεται από την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ΤΕΡΝΑ ΑΕ – J&P-ΑΒΑΞ ΑΕ – INTRAKAT

Περιγραφή: Κατασκευή μεταλλικού κτιρίου Τεμένους, συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε ισόγειο και ημιώροφο, χωρητικότητας 350 ατόμων, σε οικόπεδο έκτασης 17 στρεμμάτων.

Το κτίριο περιλαμβάνει:
▪ Λατρευτικό χώρο Ανδρών (300 ατόμων)
▪ Λατρευτικό χώρο Γυναικών (50 ατόμων)
▪ Βοηθητικούς χώρους ανδρών & γυναικών (Αποδυτήρια)
▪ WC ανδρών & WC γυναικών
▪ Γραφείο Ιμάμη
▪ Γραφείo Μουεζίνη

Περιγραφή πορείας εργασιών

Μετά την υπογραφή της σύμβασης στις 10 Οκτωβρίου 2016 και αφού έγινε ανακατάληψη του χώρου από την Αστυνομία στις 4 Νοεμβρίου, ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του Τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού.
Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο με την κατεδάφιση των δύο από τα οκτώ κτίρια, στη θέση των οποίων κατασκευάζεται το τέμενος. Στις αρχές Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η σκυροδέτηση θεμελίωσης της εδαφόπλακας του κτιρίου ενώ τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε ο μεταλλικός σκελετός.
Παράλληλα, εκτελέστηναν όλες οι απαραίτητες εσωτερικές οικοδομικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Οι εργασίες σε εξέλιξη αφορούν την τοποθέτηση βιομηχανικών δαπέδων, κουφωμάτων, εγκαταστάσεων ύδρευσης – αποχέτευσης – θέρμανσης – πυρόσβεσης, εγκαταστάσεις ισχυρών – ασθενών ρευμάτων, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, την τοποθέτηση των ειδών υγιεινής και τις απαραίτητες δοκιμές των Η/Μ εγκαταστάσεων για την ολοκλήρωση του κτιρίου.
Η αρχική περίοδος εκτέλεσης αφορούσε το διάστημαΟκτωβρίου 2016 – Απριλίου 2017.
Λόγω της καθυστέρησης έναρξης των εργασιών καθώς και επιπλέον εργασιών που ζήτησε το Δημόσιο και δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική σύμβαση, έχει δοθεί από το Υπουργείο παράταση της προθεσμίας περαίωσης του έργου.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα