back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: Ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός

Διαβάστε επίσης

Χωρίς μεγάλες ανατροπές ανακοινώθηκε πριν λίγο, με ένα απλό δελτίο τύπου, ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός στη Γαλλία, δύο εβδομάδες μετά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Αναβάθμιση Καστανέ

Ο ανασχηματισμός ουσιαστικά καλύπτει πρωτίστως την κενή θέση του υπουργού Εσωτερικών με τον Κριστόφ Καστανέ, στενό συνεργάτη του Εμανουέλ Μακρόν και προερχόμενου από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο Καστανέ ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Μακρόν και μάλιστα είχε αναλάβει τον δύσκολο ρόλο του εκπροσώπου τύπου κατά την προεκλογική περίοδο το 2017. Αμέσως μετά τη νίκη του Γάλλου προέδρου, ανέλαβε κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και αναπληρωτής Υπουργός υπεύθυνος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο. Την θέση του Καστανέ, δηλαδή τον σύνδεσμο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Βουλή, παίρνει ο προερχόμενος από το κεντρώο κόμμα Modem Μαρκ Φενό.

Τρεις νέοι υπουργοί

Το υπουργείο Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών, αναλαμβάνει η Ζακελίν Γκορό προερχόμενη επίσης από το Modem που μέχρι χθες ήταν υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών. Υπουργός Πολιτισμού διορίστηκε ο Φρανκ Ριστέρ πρώην στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ενώ ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος στη γερουσία Ντιντιέ Γκιγιόμ ανέλαβε το υπουργείο Γεωργίας.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση του ανασχηματισμού δεν θα μπορούσε φυσικά να μην χρησιμεύσει ως όπλο στα χέρια της αντιπολίτευσης με πρώτο τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν που δήλωσε ότι “ο πρωθυπουργός εδώ και δέκα ημέρες κάνει μπρα ντε φερ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό είναι ένα καθαρό σήμερα αδυναμίας της κυβέρνησης”. Από την πλευρά της η Βαλερί Ραμπό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος έκανε λόγο για μία “ανεύθυνη” αναμονή, προσθέτοντας ότι κανείς σοσιαλιστής βουλευτής δεν είχε ποτέ πρόθεση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα