back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Να ερευνηθούν τυχόν ρατσιστικά κίνητρα στην υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου ζητεί η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Διαβάστε επίσης

Φως σε ενδεχόμενα ρατσιστικά κίνητρα σε δύο υποθέσεις, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, επιχειρεί να ρίξει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με δύο ξεχωριστές παραγγελίες της ζητά:

Να διερευνηθούν οι συνθήκες της υπόθεσης του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου από την αρχή μέχρι τέλους, προκειμένου να διακριβωθεί εάν, μεταξύ όλων των άλλων αδικημάτων που διαπράχθηκαν, έχει παραβιαστεί και ο νόμος 4285/2014 που τιμωρεί τα ρατσιστικά εγκλήματα.

Αφορμή για την παραγγελία της αποτέλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου ( news 24.7, Εφημερίδα των Συντακτών, Documento )
Να διερευνηθούν αν υπάρχουν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούνιο του 2018 σε καταυλισμό αλλοδαπών εργατών γης , στη Μανωλάδα. Στην περίπτωση αυτή αφορμή αποτέλεσαν έγγραφο του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η αναφορά 164 εργατών που από τη φωτιά έχασαν όλα τα συνοδευτικά έγγραφά τους προς την Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , του Υπουργείου Εργασίας.

Στην πρώτη περίπτωση η παραγγελία της κ. Δημητρίου διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Αθηνών, ενώ στη δεύτερη περίπτωση στον εισαγγελέα Αμαλιάδας.

Οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής στην υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου Άννη Παπαρούσου και Χρύσα Πετσιμέρη έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου βρίσκει κατ’αρχήν σύμφωνη την πολιτική αγωγή στην υπόθεση του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι η διερεύνηση του εγκλήματος απαιτεί την συμμετοχή των αρμόδιων αρχών με σκοπό τουλάχιστον την διακρίβωση των στοιχείων των εμπλεκομένων στη βάρβαρη εξόντωση του παθόντος.

Αναγκαίος όρος για να αναδειχθούν οι περιστάσεις υπό τις οποίες έγινε η επιλογή του θύματος,, όπως προβλέπει το άρθρο 81 Α του ποινικού κώδικα για το έκγλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, είναι η συνδρομή των αστυνομικών αρχών με την παροχή κρίσιμων στοιχείων, όπως είναι η ταυτοποίηση των εμφαινομένων προσώπων σε καίρια σημεία της απεικόνισης του περιστατικού. Εξίσου κρίσιμη κρίνουμε την διεξαγωγή ερευνών με επίκεντρο τους κατηγορουμένους και λοιπούς υπόπτους για την τέλεση άδικων πράξεων κατά του θανόντος. Εικοσιπέντε μέρες μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, η δικογραφία παραμένει ατελής και ο βασανιστικός θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου αδικαίωτος.

Ως πληρεξούσιες δικηγόροι πολιτικής αγωγής , ζητούμε την άμεση διερεύνηση της αλήθειας και την ορθή και πλήρη απόδοση ευθυνών».

 

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα