back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Βασικά θέματα: Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν καταλήξει για ακόμα μια φορά οι συνομιλίες για το Brexit, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, είναι ένα από τα θέματα του διεθνούς Τύπου καθώς και η υπόθεση θανάτου του Σαουδάραβα δημοσιογράφου. Για Brexit: Στις κρίσιμες 48 ώρες που αντιμετωπίζει η βρετανίδα πρωθυπουργός πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε και ενώ έχουν οδηγηθεί σε νέο αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε επικεντρώνονται τα δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο.

«Η Μέι αντιμέτωπη με τον χρόνο… για να σώσει το σχέδιό της μετά το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε» αναφέρει ο Guardian.

Η Μέι θα επιχειρήσει να συσπειρώσει τους υπουργούς της σήμερα το πρωί και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα έως την Τετάρτη. Τη Δευτέρα, η πρωθυπουργός δήλωσε στους βουλευτές ότι μια συμφωνία με την Ε.Ε είναι ακόμα εφικτή, παρά το προφανές αδιέξοδο που έχει προκαλέσει το θέμα των ιρλανδικών συνόρων. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν ότι “καμία συμφωνία είναι το πιο πιθανό σενάριο” για το Brexit.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το BBC μια ομάδα υπέρμαχων του Brexit συναντήθηκε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων τρώγοντας πίτσα – για να συζητήσουν το τι μέλλει γενέσθαι – ωστόσο δεν αποφάσισαν να προχωρήσουν προς το παρόν σε παραιτήσεις. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα – ο κυβερνητικός εταίρος της Μέι- προειδοποιεί ότι ετοιμάζεται να “παραλύσει” την εσωτερική της ατζέντα αν η πρωθυπουργός υπονομεύσει τη θέση της Βορείου Ιρλανδίας στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας δήλωσε στο BBC ότι εκτιμα πως την Τετάρτη θα έρθει η “ώρα της αλήθειας” σχετικά με το Brexit.

“Η Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, η βρετανίδα πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία για το Brexit εξακολουθεί να είναι εφικτή. Σημείωσε ακόμη ότι οι δύο πλευρές, οι θέσεις της ΕΕ και της Βρετανίας, δεν απέχουν τόσο όσο μπορεί να νομίσει κανείς.

Παρέμεινε ωστόσο αμετακίνητη στη θέση της: «Πρέπει να γίνει σαφές πως δεν θα παγιδευτούμε μόνιμα σε μια τελωνειακή ένωση» διαμήνυσε. Με άλλα λόγια, το λεγόμενο backstop δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή λύση. «Τόσο η Βρετανία όσο και η ΕΕ έχουν χρέος να προστατεύσουν την ειρήνη που τόσο σκληρά κερδήθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία» είπε ακόμη.

Οπως είναι φυσικό, το ζήτημα «καίει» και το Δουβλίνο που ζήτησε από τη βρετανίδα πρωθυπουργό να τηρήσει τη δέσμευσή της για τα ιρλανδικά σύνορα μέσω του λεγόμενου σχεδίου «backstop». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας δήλωσε απογοητευμένος από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο. «Νομίζω ότι είμαστε απογοητευμένοι, αλλά διατηρούμε την ηρεμία μας» δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι σχολιάζοντας το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μετά τη νέα βρετανική άρνηση για τη λύση του «backstop», βάσει του οποίου θα δημιουργηθεί τελωνιακό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Βρετανία εάν δεν υπάρξει καλύτερη εναλλακτική.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για σήμερα Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ οι 27 πρεσβευτές των χωρών – μελών της ΕΕ ενημερώθηκαν από τη Σαμπίν Γουέιεντ, την αναπληρώτρια διαπραγματεύτρια της ΕΕ για το Brexit, ότι στη διαπραγμάτευση της Κυριακής η βρετανική πλευρά αμφισβήτησε διάφορα στοιχεία της συμφωνίας για τα οποία έως τότε υπήρχε κοινή αποδοχή. Η Βρετανία, σημείωσε από την πλευρά του ο Κόβενι, έθεσε νέα ζητήματα στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων και τα χρονικά περιθώρια που έχει η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει μέλος της τελωνιακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Ως προς αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα σκληρή χαρακτηρίζεται η στάση των ευρωσκεπτικιστών της βρετανικής κυβέρνησης, οι οποίοι απειλούν ακόμη και με παραίτηση σε περίπτωση που η Βρετανία συμφωνήσει να θέσει χρονικό όριο στην «προσωρινή» τελωνειακή ένωση ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία και η οποία αποτελεί τμήμα του σχεδίου «backstop». «Εχουμε τη βούληση και την πεποίθηση ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία εντός του φθινοπώρου» δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέι. «Η ΕΕ συνεχίζει να επιμένει στη δυνατότητα εγκατάστασης ενός τελωνειακού συνόρου στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, κάτι που το Κοινοβούλιο έχει ομοφώνως απορρίψει και δεν είναι αποδεκτό από την πρωθυπουργό» πρόσθεσε.

«Τι θα γίνει με το Brexit» σχολιάζει το Politico. Σε επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ προς τους ηγέτες της Ε.Ε επισημαίνει ότι “η πιθανότητα να μην υπάρξει ποτέ συμφωνία για το Brexit”, μια μέρα μετά την κατάρρευση για ακόμα μια φορά των συνομιλιών μεταξύ Βρυξελλών και του Λονδίνου. “Ευχηθήκαμε την μεταλύτερη δυνατή πρόοδο και αποτελέσματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια συμφωνία τον Οκτώβριο” αναφέρει ο Τουσκ αλλά “όπως είναι σήμερα τα πράγματα τελικά αποδείχθηκαν περισσότερο περίπλοκα από όσαν ανέμεναν κάποιοι”. Η πίεση…αυξάνεται: Η Ε.Ε θα πρέπει να προετοιμάζεται για τα χειρότερα αναφέρει ο Τουσκ. “Καθώς είμαστε υπεύθυνοι, θα πρέπει να προετοιμάσουμε την Ε.Ε για την για το σενάριο μη συμφωνίας, το οποίο είναι πιο πιθανό από ποτέ”. Επομένως, την Τετάρτη στο κείμενο των συμπερασμάτων ενδεχομένως να σημειωθεί ότι η Κομισιόν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας. Η Downing Street επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση να απευθυνθεί στους 27 ηγέτες της Ε.Ε ενόψει του δείπνου της Τετάρτης, όπου και θα συζητηθεί η κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί γύρω από το Brexit. Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα συζητήσουν για το Brexit – ανάμεσα σε άλλα – σήμερα στο Λουξεμβούργο. Την Κυριακή, φαινόταν ότι η Ε.Ε και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κοντά σε πολιτική συμφωνία για το Brexit. Όμως κατέρρευσαν όλα… και η Μέι βρέθηκε και πάλι μόνη της.

Για Βαυαρία: Τα σχόλια για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία και τις πιθανές του συνέπειες για τη Γερμανία επισκιάζουν όλα τα υπόλοιπα θέματα στον γερμανικό Τύπο.

“Παιχνίδι με την απόδοση ευθυνών… στη Βαυαρία” σχολιάζει το Politico. Ποιος φταίει τελικά; Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ κατηγορούν τους εταίρους τους, Χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι επέκριναν τον “μεγάλο συνασπισμό”. Οι Σοσιαλδημοκράτες, που είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται στο μισό, αλληλοκατηγορούνται, ενώ ταυτόχρονα επικρίνουν και τους Χριστιανοκοινωνιστές, τον Θεό, χωρίς απαραίτητα να είναι αυτή η σειρά. “Επιχείρηση σώστε τη Μέρκελ: Οι Χριστιανοδημοκράτες γρήγορα επιχείρησαν να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια διασύνδεσης της ήττας των Χριστιανοκοινωνιστών με την ίδια τη Μέρκελ ενόψει και του συνεδρίου του Δεκεμβρίου. Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην Έσση και τις εκλογές της 28ης Οκτωβρίου όπου ο πρωθυπουργός Φόλκερ Μπουφιέ θα δώσει τη μάχη και για το “μέλλον” της Μέρκελ. Στόχος εκεί είναι η προσέλκυση ψηφοφόρων από το κέντρο και όχι την κεντροδεξιά. “Η συζήτηση για αλλαγή προς τα δεξιά θα πρέπει να σταματήσει εδώ” δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρηνανίας – Βεστφαλίας Αρμίν Λασέτ, ενώ συμφώνησαν μαζί του και άλλοι ομόλογοί του. Μιλώντας στην Welt είπε πως για την ήττα του CSU ευθύνεται το ίδιο, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι “η ηγεσία του CSU υπέπεσε σε διαδοχικά λάθη τα τελευταία χρόνια”. Συμπερασματικά, αν κερδίσει ο Μπουφιέ στην Έσση, όπου κυβέρνησε μαζί με τους Πρασίνους αθόρυβα, τότε η νίκη του θα είναι νίκη για τη Μέρκελ. Αν όχι τότε η Καγκελάριος θα έχει πράγματι προβληματα. Έχει ση διάθεσή της μόλις δύο εβδομάδες για να “γυρίσει το παιχνίδι”. Επιχείρηση: σώστε την Άντρεα Νάλες: Το SPD αρκετά προσεχτικό, φοβούμενο για τις προοπτικές μιας πρόωρης κάλπης μετά το μακελειό στη Βαυαρία ετοιμάζεται για μια πραγματική “μάχη” στην Έσση. Τον Νοέμβριο το κόμμα θα συζητήσει τις επιπτώσεις των εκλογικών αναμετρήσεων. Ωστόσο το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού θα κριθεί τους επόμενους μήνες. “Δεν είναι η ώρα να να καθορίσουμε τις κόκκινες γραμμές” είπε η Νάλες. Ο Ζεεχόφερ παραμένει στη θέση του: ο επικεφαλής του CSU και υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ δεν προτίθεται να αφήσει τις θέσεις του… όπως επέμεινε ο ίδιος χθες. Είπε βέβαια ότι θέλει να προετοιμάσει το κόμμα για τις ευρωεκλογές τον επόμενο χρόνο (εμφανίστηκε πρόθυμος να ταξιδέψει ακόμα και στο Ελσίνκι για το συνέδριο του ΕΛΚ για να στηρίξει την εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ) αλλά και για τις τοπικές εκλογές το 2020 λέγοντας ότι δεν ήταν η ώρα “να γίνουν συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος, του CSU”. Από την πλευρά του ο Βέμπερ δήλωσε ότι “στη συζήτηση εντός του κόμματος δεν μπορεί να συνεχίσουμε ως έχει” ενώ παρότρυνε το κόμμα να επιστρέψει στις ρίζες του ως “κεντρώο κόμμα”. Την ίδια ώρα οι Πράσινοι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για το εάν θα συμμαχήσουν με τους Χριστιανοκοινωνιστές, τουλάχιστον δημόσια. Θα μπορούσαν να προσφέρουν μια σχετικά άνετη πλειοψηφία στους Χριστιανοκοινωνιστές, αλλά δεν είναι και πολύ πρόθυμοι ως προς αυτό.

Η Westfälische Nachrichten στρέφει την προσοχή της στις επόμενες κρίσιμες εκλογές –αυτή τη φορά για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ– στο κρατίδιο της Έσσης στο τέλος Οκτωβρίου. «Η Βαυαρία ήταν χθες, αύριο έρχεται η Έσση. Αυτές οι τοπικές εκλογές, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες της Βαυαρίας, θα κρίνουν το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού και των δύο προέδρων, της Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες) και της Νάλες (Σοσιαλδημοκράτες). Οι Χριστιανοδημοκράτες, αντίθετα με ό,τι έγινε στη Βαυαρία (σ.σ. με τους Χριστιανοκοινωνιστές), κινδυνεύουν πραγματικά να απολέσουν τον πρωθυπουργικό θώκο. Και σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες της Έσσης προσγειωθούν εξίσου ανώμαλα όπως στη Βαυαρία, η Νάλες θα βρισκόταν υπό ασφυκτική πίεση από τους πολέμιους του μεγάλου συνασπισμού (σ.σ. στο κόμμα της). Επομένως ενδεχόμενες εξεγέρσεις απλώς αναβάλλονται».

Η General-Anzeiger της Βόννης εφιστά επίσης την προσοχή στη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες και τις επιπτώσεις που έχει αυτό το γεγονός για τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, «το πρόβλημα υπ’ αριθμόν ένα αυτού του μεγάλου συνασπισμού παραμένει ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ με τη διαρκή εμπρηστική και παρεμποδιστική του στάση. Για όσο διάστημα διατηρεί το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών, σε αυτόν τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν θα επέλθει ηρεμία».

Η Stuttgarter Nachrichten θεωρεί τη σημερινή κατάσταση «δηλητήριο για τον μεγάλο συνασπισμό» και σχολιάζει: «Το αν θα αντέξει θα φανεί σε δύο εβδομάδες, μετά τις εκλογές στην Έσση. Στο SPD πολλοί πιστεύουν ότι ενδέχεται να καταστραφούν ως μικρός κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ. Οι Χριστιανοκοινωνιστές θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολος εταίρος μετά τις εκλογές στη Βαυαρία, άσχετα με το ποιος θα είναι υπουργός Εσωτερικών. Και η αποχώρηση της Μέρκελ βεβαιότατα θα επιταχυνόταν με ένα νέο φιάσκο (σ.σ. στην Έσση)».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα και τον πρόεδρό του, Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης παρατηρεί: «Ο αριθμός εκείνων που φωνάζουν να αποχωρήσει ο Ζεεχόφερ δεν έχει γίνει μικρότερος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα (σ.σ. στη Βαυαρία). Όμως ο Ζεεχόφερ δεν θέλει να στιγματιστεί ως μοναδικός φταίχτης, κάτι που δεν είναι εξάλλου. Αν δεν παραιτηθεί […] θα μπορούσε να οδηγηθεί σε έξοδο μόνο με έκτακτο κομματικό συνέδριο. […] Αργά ή γρήγορα ο (βαυαρός πρωθυπουργός) Μάρκους Ζέντερ θα πρέπει να αναλάβει και την προεδρία του κόμματος. Και ποιος ξέρει αν στο ορατό μέλλον δεν διαλυθούν τα πάντα στο Βερολίνο; Σε μια τέτοια έκρηξη ο υπουργός Εσωτερικών (Ζεεχόφερ) θα ήταν απλά ένα θύμα μεταξύ πολλών και, ας πούμε, μια ευπρόσδεκτη παράπλευρη απώλεια στο Μόναχο».

Για Ιταλία: “Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας ενέκρινε το προσχέδιο του προϋπολογισμού” αναφέρει το Reuters. Το υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα υπέγραψε τον προϋπολογισμό του 2019 με τον οποίο ενισχύονται οι κοινωνικές δαπάνες, μειώνεται η ηλικία συνταξιοδότησης και αυξάνεται το έλλειμμα, κάτι που δείχνει ότι ετοιμάζονται για σύγκρουση με τις Βρυξέλλες σχετικά με τη συμμόρφωση με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες. Η κυβέρνηση της ακροδεξιάς Λέγκας και του αντι-συστημικού κινήματος Πέντε Αστέρων έχει ήδη δημιουργήσει το οικονομικό πλαίσιο για τον προϋπολογισμό αυξάνοντας τον στόχο για το νέο έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,4% του ΑΕΠ.

«Η Ιταλία εγκρίνει τον προϋπολογισμό πριν την λήξη της προθεσμίας της Ε.Ε» αναφέρουν οι FT.

«Η Ιταλία επιμένει στην αύξηση του χρέους» αναφέρει η DW. Λιγότερες περικοπές, περισσότερες επενδύσεις. Με επιπλέον δισεκατομμύρια η νέα ιταλική κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες, όπως για παράδειγμα το βασικό εισόδημα για τους ανέργους. Η χώρα έχει το μεγαλύτερο χρέος στην ΕΕ. Η καμπύλη ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας βρίσκεται προς τα κάτω. Ωστόσο η ιταλική κυβέρνηση αγνοεί τις προειδοποιήσεις της ΕΕ και θεωρεί ότι το δίκιο είναι με το μέρος της: “Δεν ισχύει ότι ο προϋπολογισμός μας αντίκειται στις αρχές της ΕΕ. Αυτό είναι ένα παραμύθι, το οποίο παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά κόμματα. Η Ιταλία είναι ένα από τα ιδρυτικά κράτη της ΕΕ και έχουμε πάντοτε τονίσει ότι δεν θέλουμε μόνο να είμαστε ένα απλό μέλος αλλά θέλουμε να βελτιώσουμε και να κάνουμε πιο δημοκρατική αυτή την ένωση”. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι σκοπεύει να αυξήσει το χρέος γίνονται με ποικίλα συναισθήματα δεκτές από τους πολίτες. Μια Ιταλίδα λέει χαρακτηριστικά: “Είμαι αισιόδοξη για όσα εξαγγέλλει η κυβέρνηση ωστόσο ανησυχώ για τις επιθέσεις από έξω. Επιτέλους μια κυβέρνηση, η οποία μας σκέφτεται. Ελπίζω να τα καταφέρει”, ενώ ένας άλλος συμπολίτης της σημειώνει: “Περισσότερο ανησυχώ παρά είμαι αισιόδοξος για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα” .

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Corriere della Sera, το 61% των Ιταλών θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.  Για Κασόγκι: “Συνάντηση Πομπέο με τον Σαουδάραβα βασιλιά” αναφέρει το BBC. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο πρόκειται να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα βασιλιά εν μέσω αμφιλεγόμενων πληροφοριών για τον τρόπο, που πέθανε ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, Τζαμάλ Κασόγκι. Αμέσως μετά θα επισκεφθεί την Τουρκία, όπου ο Κασόγκι είχε εμφανιστεί ζωνταντός, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, πριν από δύο εβδομάδες. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από πράκτορες των Σαουδαράβων αλλά οι Σαουδάραβες το αρνούνται κατηγορηματικά.

Η υπόθεση απειλεί να διαταράξει όχι μόνο τις σχέσεις Άγκυρας-Ριάντ αλλά και αυτές των ΗΠΑ με μια από τις πιο πιστές συμμάχους της, τη Σαουδική Αραβία, αν αποδειχτεί ότι στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου εμπλέκονται οι σαουδαραβικές αρχές, αναφέρει η Hurriyet σε σχόλιό της. Πολλοί επιφανείς επιχειρηματίες ακυρώνουν την παρουσία τους στο επονομαζόμενο στο Ριάντ, ενώ για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’70 απειλείται η εμπλοκή του πετρελαίου ως όπλου, στην περίπτωση που ανακοινωθούν αμερικανικές κυρώσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο ο Τζαμάλ Κασόγκι να δολοφονήθηκε από “ανεξέλεγκτα στοιχεία”. “Ο βασιλιάς (σ.σ.: της Σαουδικής Αραβίας) αρνείται κατηγορηματικά ότι γνωρίζει για τι ακριβώς πρόκειται (…). Δεν θέλω να κάνω εικασίες εκ μέρους του, όμως μου φαίνεται, ίσως, πως θα μπορούσε να είναι ενέργεια ανεξέλεγκτων στοιχείων. Ποιος ξέρει;” ανέφερε ο Τραμπ από τους κήπους του Λευκού Οίκου. Όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και αποφάσισε να στείλει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για να συναντηθεί αμέσως με τον βασιλιά. Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν έδωσε εντολή χθες για τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας για την υπόθεση Κασόγκι, καθώς μία κοινή τουρκική-σαουδαραβική ομάδα επρόκειτο να ξεκινήσει έρευνα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να ανακαλύψουν τι συνέβη στον Κασόγκι. Πηγές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας εξακολουθούν να διαρρέουν στα ΜΜΕ πληροφορίες, υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές αρχές έχουν στην κατοχή τους μια ηχογράφηση που καταδεικνύει ότι ο αγνοούμενος δημοσιογράφος από τη Σαουδική Αραβία Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας. «Η τουρκική αστυνομία έχει μια ηχητική καταγραφή που δείχνει ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας» επισήμανε η πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας στο Reuters, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Αν αποδειχτεί ανάμιξη των Αρχών της Σαουδικής Αραβίας στην εξαφάνιση του Κασόγκι, ο οποίος εκτός των άλλων αρθρογραφούσε στην Washington Post τότε ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπλοκές από ενδεχόμενη ρήξη στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Ριάντ.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα