back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε απελπιστική κατάσταση οι πυρόπληκτοι φοιτητές στο Ηράκλειο Κρήτης

Διαβάστε επίσης

Με σημαντική καθυστέρηση και έπειτα από «πόλεμο ανακοινώσεων» μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθορίστηκαν η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος στους φοιτητές του ιδρύματος που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 23ης Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στην Κνωσό.

Την ίδια ώρα, οι «άστεγοι» φοιτητές στοιβάζονται στην κυριολεξία σε ξενοδοχεία με ακατάλληλες υποδομές, ωστόσο έλαβαν υποσχέσεις για προσωρινή λύση του προβλήματος έως το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε, ωστόσο τα προβλήματα των 92 πυρόπληκτων φοιτητών οι οποίοι διέμεναν στην Εστία στο κτίριο που καταστράφηκε, δεν έχουν λυθεί.

Προσωρινά φιλοξενούνται σε δωμάτια ξενοδοχείων που δεν λειτουργούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά στις παροχές και τις υποδομές, πολλές φορές και 5 ή 6 σε ένα δίκλινο δωμάτιο, και σε μακρινές αποστάσεις από τη σχολή τους, συνεπώς χωρίς εύκολη πρόσβαση στη φοιτητική λέσχη όπου υπάρχει και το εστιατόριο του πανεπιστημίου, ενώ είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν δύο λεωφορεία για το πανεπιστήμιο. Όπως λένε οι ίδιοι, «η φωτιά κατέστρεψε ολοκληρωτικά το κτίριο και μαζί όλα τα υπάρχοντά μας. Όι περισσότεροι βγήκαμε από το κτίριο χωρίς ταυτότητες, χρήματα, κινητά τηλέφωνα, αρκετοί με τις πυτζάμες τους και χωρίς παπούτσια. Βρισκόμαστε σε κατάσταση απελπιστική. Δεν έχουμε λάβει ακόμα ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να επιβιώνουμε με ψίχουλα. Σε ό,τι αφορά τις ακαδημαϊκές μας υποχρεώσεις ως φοιτητές, ούτε λόγος υπό αυτές τις συνθήκες. Με τα βιβλία, τις σημειώσεις, τις τσάντες, τα λάπτοπ μας καμμένα, με την απόσταση των ξενοδοχείων από το πανεπιστήμιο να δυσχεραίνει την κατάσταση, δεν είναι δυνατόν να είμαστε συνεπείς».

Προσωρινή στέγαση

Με δεύτερη ΚΥΑ η κυβέρνηση αναθέτει στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ί.ΝΕ.ΔΊ.ΒΊ.Μ.) τη μέριμνα για την προσωρινή στέγαση των φοιτητών που φιλοξενούνταν στις φοιτητικές κατοικίες Ηρακλείου του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίες καταστράφηκαν από την πυρκαγιά της 23ης Σεπτεμβρίου 2018, έως την αποκατάσταση των ζημιών και την επανέναρξη της λειτουργίας των κατοικιών αυτών. Ό πρόεδρος του Ίδρύματος Δημήτρης Ζέρβας δεσμεύτηκε ότι έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα έχουν μεταφερθεί σε νέο ξενοδοχείο οι πυρόπληκτοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.Όσον αφορά στο επίδομα των 2.000 ευρώ, οι αιτήσεις για την χορήγησή του υποβάλλονται από τους πληγέντες φοιτητές στο Τμήμα Εκπαίδευσης και ’Ερευνας της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Ερευνας.

«Προϋπόθεση της καταβολής είναι η έκδοση σχετικής βεβαίωσης από το Τμήμα για το γεγονός ότι ο αιτών φοιτητής περιλαμβάνεται στους πληγέντες από την πυρκαγιά. Τα δικαιολογητικά προωθούνται στην Υποδιεύθυνση Όικονομικής Διαχείρισης του Ίδρύματος για την έκδοση των σχετικών ενταλμάτων» τονίζεται στην ΚΥΑ και ξεκαθαρίζεται ότι «το επίδομα αυτό είναι αφορολόγητο, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, Ό.Τ.Α. και νομικά πρόσωπα αυτών ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή  προνοιακού χαρακτήρα, χορηγείται ολόκληρο χωρίς καμία κράτηση υπέρ του δημοσίου ή τρίτου».

Επίσης ορίζεται ότι «οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης οφείλουν να προβούν σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την υλοποίηση της καταβολής του επιδόματος».

«Χαρτοπόλεμος» Υπουργείου – Πρυτανείας

Είχε προηγηθεί σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των Πρυτανικών Αρχών, με αφορμή τις ευθύνες που επέρριψε η πολιτική ηγεσία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για την καθυστέρηση καταβολής του έκτακτου βοηθήματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «από την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου έχει πιστωθεί στον λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης το ποσό των 184.000 ευρώ ως έκτακτη χρηματική βοήθεια 2.000 ευρώ στους 92 φοιτητές που διέμεναν στην Εστία. Συνεπώς, το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να αποδώσει το έκτακτο βοήθημα, ξεπερνώντας τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, με απόφαση της Συγκλήτου του».

«Στις δύσκολες ώρες για τους πληγέντες φοιτητές του Ίδρύματος η πλειοδοσία ευαισθησίας περισσεύει. Παρακαλούμε το Υπουργείο Παιδείας να μας γνωρίσει πότε θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η συνταχθείσα από τις Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης Κ.Υ.Α., προκειμένου αυθημερόν να καταβληθεί το επίδομα» απάντησε άμεσα η Πρυτανεία, με την «κόντρα» να συνεχίζεται έως τη δημοσίευση της ΚΥΑ στο ΦΕΚ.

Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης απαντούν: “Η εξαγγελία για την καταβολή του επιδόματος έγινε στις 24.9.2018 από τον Υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο.Στις 26.9.2018 υποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το επιβαλλόμενο από τις κείμενες διατάξεις, αίτημα για την έκτακτη επιχορήγηση του Ίδρύματος κατά το ποσό του επιδόματος και την ίδια ημέρα συντάχθηκε από την Όικονομική και τη Νομική Υπηρεσία του Ίδρύματος το σχέδιο της Κ.Υ.Α. με τίτλο «Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος για τη στήριξη των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Ίδρύματος στην περιοχή της Κνωσού στο Ηράκλειο».

Στις 27.9.2018 συνεδρίασε εκτάκτως η Σύγκλητος του Ίδρύματος για να εγκρίνει την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ιδρύματος που προκλήθηκε από την απόφαση της πρόσθετης επιχορήγησης. Η απόφαση του Υπουργού Παιδείας, για την έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού εκδόθηκε στις 3.10.2018. Τα αναφερόμενα στην εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας χρήματα για την καταβολή του επιδόματος πιστώθηκαν στις 28.9.2018 ωστόσο είναι γνωστό ότι δεν μπορούν να καταβληθούν πριν από τη δημοσίευση της Κ.Υ.Α. , για το στάδιο δε στο οποίο αυτή βρίσκεται ουδεμία γνώση έχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στις δύσκολες ώρες για τους πληγέντες φοιτητές του Ίδρύματος η πλειοδοσία ευαισθησίας περισσεύει. Παρακαλούμε το Υπουργείο Παιδείας να μας γνωρίσει πότε θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η συνταχθείσα από τις Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης Κ.Υ.Α., προκειμένου αυθημερόν να καταβληθεί το επίδομα”.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα