back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΓΔΜ: Μπορεί να μην γίνει σήμερα η ψηφοφορία στην Βουλή επί των συνταγματικών αλλαγών

Διαβάστε επίσης

Μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας τόσο για τη διάρκεια όσο και για την έκβασή της συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επί της πρότασης για τις συνταγματικές αλλαγές, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης της γείτονος αναφέρουν ότι οι εγγεγραμμένοι βουλευτές που θα μιλήσουν σήμερα στην Ολομέλεια ξεπερνούν τους 54. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής έχουν δικαίωμα να μιλήσουν έως και 20 λεπτά ο καθένας, όπερ και σημαίνει ότι ενδεχομένως να μην γίνει σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές.

Η ψηφοφορία θα κρίνει αν η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ καταφέρει να εξασφαλίσει την στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των “δύο – τρίτων” για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Σε περίπτωση που η κυβερνητική πρόταση δεν λάβει 80 (σε σύνολο 120) θετικές ψήφους σταματά αμέσως η διαδικασία της συνταγματικής αναθώρησης και τότε θα ακολουθήσει διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών οι οποίες κατά πάσα πιθανότατα θα διεξαχθούν στις 2 ή 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Πλειοψηφία δύο τρίτων

Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία των “δύο- τρίτων” ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος αριθμός βουλευτών χρειάζεται η συγκατάθεση οκτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Κοτζιάς: «Δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Νέο μήνυμα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενόψει και της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή της γείτονος για τη συνταγματική αναθεώρηση. «Πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό που λένε οι δύο αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ, ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη για την κάθε πλευρά συμφωνία, διότι αυτό δεν βγαίνει ακόμα και με την απλή αριθμητική του δημοτικού» είπε ο κ Κοτζιάς αμεσως μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα