back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το Ρολόι του Πειραιά θα ξαναχτυπήσει;

Διαβάστε επίσης

«’Εφυγε» πριν από 50 χρόνια. Ποτέ όμως δεν ξεχάστηκε. Κατά καιρούς γυροφέρνει στο μυαλό όσων το γνώρισαν, αλλά και όσων έμαθαν γι’ αυτό από ιστορίες και φωτογραφίες. Πολλές φορές έχουν γίνει σχέδια για την αναγέννησή του -με τελευταία χρονιά το 2014- αλλά μέχρι σήμερα όλα παραμένουν στα συρτάρια. Παρ’ ότι υπήρξε έμβλημα δύσκολα θα δημιουργηθεί και πάλι…Η αναφορά για το Ρολόι του Πειραιά, που ήταν ένα από τα σύμβολα της πόλης για περίπου έναν αιώνα.

Η ιστορία του ξεκινά τον Αύγουστο του 1869, όταν σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι και απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας θεμελιώνεται ένα κτίριο για να στεγαστεί το πρώτο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της χώρας. Στο ισόγειο υπήρχε μία μεγάλη αίθουσα, όπου γίνονταν οι συναλλαγές και κλείνονταν οι συμφωνίες. Στον πρώτο όροφο ήταν τα γραφεία. Στον πύργο του κτηρίου, ο τότε Δήμαρχος Πειραιά, Δημήτρης Μουτζόπουλος, τοποθέτησε το «Ωρολόγιον της Πόλεως» σε σχέδια του αντισυνταγματάρχη Γ. Μεταξά και με κατασκευαστή τον εργολάβο, Παναγιώτη Κύπριο. Το χρηματιστήριο όμως, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, λειτούργησε μόλις ένα χρόνο εξαιτίας μίας περίεργης απόφασης.

Ο Δήμαρχος επέβαλε την είσοδο στο χρηματιστήριο μόνο σε όσους φορούσαν φράκο και όρθιο σκληρό κολάρο. Το μέτρο έφερε μεγάλη αναστάτωση. Οι έμποροι από τα νησιά που έφταναν με τα καΐκια στον Πειραιά –καπεταναίοι και έμποροι συγχρόνως– φορούσαν τις παραδοσιακές βράκες και ήταν αδύνατο όχι μόνο να αλλάξουν με φράκο, αλλά ακόμη και να μεταφέρουν τέτοια ρούχα. Ελάχιστοι συμμορφώθηκαν με την απόφαση, δεν πήγαιναν στο χρηματιστήριο με συνέπεια η αίθουσα των διαπραγματεύσεων να ερημώσει μέσα σε λίγους μήνες.

Οι εμπορικές συμφωνίες πλέον κλείνονταν σε ένα καφενείο στην οδό Μακράς Στοάς, με αποτέλεσμα, αφού το καφενείο της ΜακράςΣτοάς μετατράπηκε σε χρηματιστήριο και το χρηματιστήριο να αλλάξει σε… καφενείο. Η αλλαγή χρήσης ήταν επιβεβλημένη. Έτσι τέσσερα χρόνια μετά τη θεμελίωση, Ιούνιο του 1873, αλλάζει η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων και στο ισόγειο εγκαθίσταται το Ταχυδρομείο.

Τον επόμενο χρόνο, 1874, ένα από τα δωμάτια του κτηρίου φιλοξενεί τη βιβλιοθήκη Μαυροκορδάτου και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ο πρώτος όροφος μισθώθηκε προς 300 δραχμές μηνιαίωςστην Εμπορική Λέσχη, για χορούς και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.Το 1885, εγκαθίσταται στο κτίριο η Δημοτική Αρχή, όπου παραμένει μέχρι την κατεδάφιση του κτιρίου, το 1968.

Τρεις αποφάσεις κατεδάφισης

Το ιστορικό ρολόι κινδύνευσε άλλες δύο φορές με κατεδάφιση πριν σωριαστεί σε σωρό από μπάζα. Πρώτα το 1934, όταν ανακοινώθηκε η ανέγερση νέου Δημαρχιακού Μεγάρου στην Πλατεία Κοραή, αλλά γρήγορα ξεχάσθηκε η απειλή. Έπειτα το 1936 όταν ο τότε υπουργός και Διοικητής Πρωτευούσης, Κων. Κοτζιάς, ανακοίνωσε σε συγκέντρωση εμπόρων και επαγγελματιών, ότι το κτίριο δεν μπορεί να αντέξει τον αέρα αναδημιουργίας της πόλης, καθώς ο Πειραιάς δεν ήταν πλέον το μικρό επίνειο με το παλαιό ρολόι, αλλά μια μεγάλη πόλη, που χρειαζόταν καινούργιο, μεγάλο Δημαρχείο. Τέλος το 1968 που ήταν και η μοιραία φορά, όταν ο διορισμένος από τη δικτατορία Δήμαρχος Πειραιά, Αριστείδης Σκυλίτσης, που δεν ανεχόταν ο,τιδήποτε θεωρούσε ξεπερασμένο προχώρησε στην κατεδάφιση με τις ευλογίες μάλιστα σχεδόν όλων των φορέων της πόλης.

Σύμβολο του Πειραιά

Το Ρολόι υπήρξε το σύμβολο του Πειραιά, αφού ήταν ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, που αντίκριζαν όσοι έφταναν ακτοπλοϊκώς και αποβιβάζονταν στη βασιλική αποβάθρα. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πολλές φορές πάρει απόφαση να «αναστήσει» το Ρολόι, στο μέγεθος και το σχήμα που είχε σστο παρελθόν. Για το σκοπό αυτό έγιναν ημερίδες, συναυλίες, εκδηλώσεις, ενώ ο Δήμος πούλησε στο Δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννου Ρέντη οικόπεδο ιδιοκτησίας του, που ήταν στα διοικητικά όρια της Νίκαιας και τα χρήματα από την πώληση κατατέθηκαν σε ειδικό λογαριασμό για το Ρολόι. Από τότε και πάλι σιγή… Τα σχέδια παρέμειναν σχέδια προφανώς ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι, αν και η «αναγέννηση» του Ρολογιού είναι θέμα όχι μόνο όλων των Πειραιωτών, αλλά και όσων αγαπούν τον Πειραιά, εργάζονται και προσφέρουν στην πόλη.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα