back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα ανεχτώ καμία διγλωσσία και προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας

Διαβάστε επίσης

«Η απόφαση να αποδεχτώ την παραίτηση Κοτζιά αλλά και να αναλάβω ο ίδιος το ΥΠΕΞ το επόμενο διάστημα, είναι και μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνηση μου», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών.

«Πρόκειται για μία απόφαση που έχει σαν στόχο να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας για την επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχτώ καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και ταυτόχρονα να μην ανεχτώ από κανέναν να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

«Πριν αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες, ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψιν μου την παραίτησή του. Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτησή του», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ν. Κοτζιάς: «Ο Πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν τις επιλογές τους»

«Ο Πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και κατόπιν εγώ τις δικές μου» έγραψε ο Νίκος Κοτζιάς στο twitter, λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

« Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος» συνέχισε.

Σύμφωνα με διαρροές που έγιναν από το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την δυσφορία του για τη μη κάλυψή του από τον πρωθυπουργό κατά την αντιπαράθεσή του με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την παραίτηση Κοτζιά ήταν η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος ανέφερε, σε μια σαφή αιχμή προς τον υπουργό Εξωτερικών, ότι όποιος δυσφορεί να κατέβει από το κυβερνητικό.

Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου

«Το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν σαφές και καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο», είπε στον Alpha το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό αν ήθελε να του πει κάτι θα το έλεγε. Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο οποίος κάνει διαρροές. Εγώ δεν ξέρω αν ο κ. Κοτζιάς δυσφορεί. Δεν μπορώ να το πιστέψω όμως. Δεν έχει λόγο να δυσφορεί. Γιατί η πολιτική του πρωθυπουργού στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτή με την οποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος προς δυσφορία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο,  είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε μέσω διαρροών. Αυτή η κυβέρνηση δεν επικοινωνεί με διαρροές. θα το έλεγε ευθέως στον πρωθυπουργό με τον οποίο έχει καθημερινή και τακτική επικοινωνία».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταθέσει νόμο ελέγχου των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (και άλλων υπουργείων) κατά το πρότυπο που έχει κάνει ήδη το υπουργείο Εξωτερικών.

Κυρ. Μητσοτάκης: Είναι απολύτως ξεκάθαρο ο κ. Τσίπρας είναι πια ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός

«Νομίζω ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι απλά ένας αδύναμος πρωθυπουργός. Είναι πια ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα», σχολίασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την είσοδό του στη Σύνοδο του Ε.Λ.Κ.

«Πριν από λίγες μέρες είχα περιγράψει την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ως έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Οι σημερινές εξελίξεις, φοβάμαι, ότι με δικαίωσαν απόλυτα. Ο κ. Τσίπρας σήμερα απέπεμψε τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Είπε ταυτόχρονα ότι δεν θα ανεχθεί καμία διγλωσσία στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.  Απέπεμψε δηλαδή, τον άνθρωπο ο οποίος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της συμφωνίας και ταυτόχρονα κράτησε στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει, δεν τη στηρίζει και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει στην υπερψήφισή της.

Η Ελλάδα, ειδικά σήμερα, σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες, χρειάζεται μία κυβέρνηση σταθερή, αποφασισμένη η οποία θα μιλάει με μια φωνή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν την έχει σήμερα. Θα την αποκτήσει σύντομα μετά τις επόμενες εκλογές».

Ν. Παππάς: Ο Ν. Κοτζιάς είχε την απόλυτη στήριξη μας

«Πριν λίγες ημέρες από το ΥΠΕΞ είχα εξάρει τη σπουδαία συμβολή του Ν. Κοτζια στην επίλυση του «Μακεδονικού». Ο Ν. Κοτζιάς είχε την απόλυτη στήριξη μας για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Φ. Γεννηματά: Η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την κρίση

«Το πουλόβερ ξηλώνεται. Η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον κυβερνητικό συνεταιρισμό», υπογράμμισε  η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι-χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό! Αλλά δεν θα πάρουν τη χώρα μαζί τους», υπογράμμισε.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ

«Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι για τον κ. Τσίπρα ισχύει το “νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος”», σχολιάζει, μεταξύ άλλων το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι για τον κ. Τσίπρα ισχύει το “νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος”, αλλά πιθανότατα αναδεικνύει και τις επιμέρους επιδιώξεις και αντιθέσεις για το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή. Γι’ αυτό το λόγο, μόνο τυχαίο, ίσως δεν είναι ότι αυτή η παραίτηση ήρθε μετά το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν συνέχιση και αναβάθμιση της προσήλωσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική, που υπήρξε άλλωστε κοινός στρατηγικός στόχος των Τσίπρα – Καμμένου – Κοτζιά όλα αυτά τα χρόνια.

Στ. Θεοδωράκης: «Ο εκφραστής της διγλωσσίας παραμένει στη θέση του και παραιτείται ο εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής»

«Οι προειδοποιήσεις ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία, μοιάζουν εντελώς αστείες όταν ο κατεξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας παραμένει στη θέση του και παραιτείται ο εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής», επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης.

«Ανάμεσα σε Κοτζιά-Καμμένο, ο κ.Τσίπρας διάλεξε τον Καμμένο», σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός είναι όμηρος του υπουργού Άμυνας, που έχει αναγορευθεί σε πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πορεύεται με πρώτο μέλημα μη δυσαρεστήσει τον συνεταίρο του».

Στην παραίτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αναφέρονται τα δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, αλλά και οι ηλεκτρονικές σελίδες αυστριακών εφημερίδων.

Σύμφωνα με την Αυστριακή Ραδιοφωνία, χθες ο κ. Κοτζιάς είχε έντονη αντιπαράθεση με τον “δεξιο-λαϊκιστή” υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο εξαιτίας της Συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για εξάλειψη της διαφοράς ως προς το όνομα “Μακεδονία”, που διαρκεί εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η είδηση που μεταδίδει το απόγευμα από την Αθήνα το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) και η οποία αναπαράγεται στις ηλεκτρονικές σελίδες μερικών αυστριακών εφημερίδων, όπως της εφημερίδας Der Standard, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία του πρώην (πλέον) υπουργού Εξωτερικών.

 

Γιώργος Κατσίγιαννης – Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα