back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εναλλακτικές λύσεις για να μην παγώσουν από το κρύο οι καταναλωτές

Διαβάστε επίσης

Εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για το επίδομα θέρμανσης αλλά και με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κινείται πάνω από τα 1,15 λεπτά το λίτρο, οι καταναλωτές στρέφονται και φέτος σε εναλλακτικές λύσεις

Η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης θεωρείται «απαγορευμένος» καρπός για την πλειοψηφία των καταναλωτών με αποτέλεσμα να στρέφονται σε άλλες πηγές όπως είναι το φυσικό αέριο ή σε «ad hoc» λύσεις όπως είναι οι σόμπες και τα κλιματιστικά.

Φυσικό αέριο

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, οι καταναλωτές που βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου αισθάνονται τουλάχιστον «τυχεροί» καθώς έχουν πρόσβαση σε ένα αισθητά φθηνότερο καύσιμο (η τιμή του είναι περίπου 50% χαμηλότερη σε σχέση με το πετρέλαιο και κατά περίπου 70% χαμηλότερη σε σχέση με το ρεύμα και διαμορφώνεται στα 0, 55 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Η εγκατάσταση του φυσικού αερίου κυμαίνεται γύρω στα 1.500 ευρώ ενώ στην αγορά υπάρχουν προγράμματα επιδότησης των επενδύσεων για την μετατροπή των συστημάτων θέρμανσης.

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου

Με τη μόνιμη και σταθερή παροχή φυσικού αερίου, κάθε νοικοκυριό μπορεί να εξασφαλίσει:

· θέρμανση, χωρίς εξαρτήσεις και με σταθερή παροχή

· μαγείρεμα και ζεστό νερό χωρίς χρόνους αναμονής και με άμεση ρύθμιση της θερμοκρασίας.

· οικονομία σε πολλά επίπεδα λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι η κατανάλωση αερίου δεν προπληρώνεται όπως στην περίπτωση προμήθειας και καύσεως πετρελαίου για λειτουργία συστήματος κεντρικής θέρμανσης

· μείωση του ενεργειακού κόστους τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το πετρέλαιο και κατά περίπου 70% σε σχέση με το ρεύμα

Φυσικά, αρκετοί είναι και οι καταναλωτές οι οποίοι στρέφονται σε «ad hoc» λύσεις όπως οι σόμπες pellet, τα ενεργειακά τζάκια οι θερμοπομποί, τα ηλεκτρικά σώματα, τα κλιματιστικά και οι σόμπες, τα οποία παρουσιάζουν επίσης πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα με μεγαλύτερο μειονέκτημα εκείνο της περιορισμένης κάλυψης των χώρων όταν μιλάμε για οικίες.

Ίδιες τιμές, μειωμένη ζήτηση στα καυσόξυλα

Οι τιμές κατά μέσο όρο στην αγορά της Αττικής κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στα 100 με 110 ευρώ το κυβικό μέτρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους προμηθευτές καυσόξυλων  η ζήτηση φέτος είναι μειωμένη. Βασική αιτία ο ήπιος περσινός χειμώνας, που έχει δημιουργήσει απόθεμα καυσόξυλων στα νοικοκυριά.

Οι αγοραστές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς το θέμα της υγρασίας των ξύλων. Γι αυτό ιδανικά θα πρέπει να στρέφονται σε περσινές «σοδειές», αρά συνήθως και σε σημεία πωλήσεων με όσο το δυνατόν μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους, όπου θα βρίσκουν και περισσότερα σχετικά αποθέματα.

Ως προς το είδος του ξύλου, τα πιο δημοφιλή, όπως η οξιά και η δρυς θεωρούνται οι καλύτερες επιλογές. Αντίθετα, οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφύγουν κωνοφόρα δέντρα (όπως για παράδειγμα το πεύκο), που εκτός των άλλων, αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Προσοχή από τα «τεχνάσματα»

Υπενθυμίζεται ότι από το 2013 ο τρόπος πώλησης των καυσόξυλων έχει αλλάξει, καθώς πωλούνται με το κυβικό μέτρο και όχι με τον τόνο, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Έχουν αποφευχθεί έτσι διάφορα… «τεχνάσματα», όπως το βρέξιμο των ξύλων για να αυξηθεί το βάρος τους – και συνεπώς η τιμή τους.

Ωστόσο, προσοχή χρειάζεται και με το νέο καθεστώς, καθώς οι αγοραστές θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι δεν αγοράζουν… «αέρα». Να επιλέγουν δηλαδή «πυκνές» στοίβες, χωρίς μεγάλα κενά μεταξύ των ξύλων.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα