back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ν.Δ: «Kυβέρνηση σε αποσύνθεση» – Στις Βρυξέλλες ο Κ.Μητσοτάκης

Διαβάστε επίσης

Την ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετέχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, στην Αθήνα η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για «κυβέρνηση σε αποσύνθεση» και υποστηρίζει, μετά και την εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι οι κάλπες.

“Οι εκλογές είναι η μόνη λύση διότι η ετερόκλητη αυτή κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και μήνες σε αποδρομή χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ζημιώνει την χώρα”, λένε στην Πειραιώς, επικαλούμενοι μάλιστα και το γεγονός ότι αυτό “δεν συμβαίνει σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, αλλά σε μια κρισιμότατη καμπή για τη χώρα”.

“Είναι αδιανόητο σε μια περίοδο που κρίνονται μείζονος σημασίας εθνικά ζητήματα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, όχι μόνο να μην συνεννοούνται, αλλά και να αλληλοκατηγορούνται δημοσίως μεταξύ τους ακυρώνοντας ο ένας τις επιλογές του άλλου και εξευτελίζοντας τη χώρα ακόμη και διεθνώς”, υπογραμμίζουν γαλάζιες πηγές.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση «και μόνο ότι ζήτησε ο κ. Τσίπρας τη στήριξη των υπουργών του δείχνει πόσο αδύναμος πια είναι να ελέγξει την κατάσταση που μόνος του έχει προκαλέσει». Εκτίμησή τους δε είναι ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εξασφαλίσει μια εκεχειρία με τον κυβερνητικό του εταίρο, αλλά παράλληλα προσεγγίζει στελέχη των ΑΝΕΛ με σκοπό να διαμορφώσει μια άλλη πλειοψηφία χωρίς τον κ. Καμμένο.

Επενδύσεις και τράπεζες

Πολλά στελέχη της Πειραιώς υπογραμμίζουν ότι αυτή η εικόνα έχει αντανάκλαση και στην οικονομία, καθώς εκπέμπει αβεβαιότητα και αστάθεια και λειτουργεί αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

Η πολιτική της ΝΔ σε ότι αφορά τις επενδύσεις αποτελεί βασικό ζήτημα και στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη και ενδεικτικό είναι ότι λίγο πριν συναντηθεί με τον κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, τονίζει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι «το Ελληνικό είναι η πιο εμβληματική επένδυση στη χώρα, συμβολίζει τη νέα Αθήνα και σε κάθε περίπτωση θα ξεκινήσει μέσα στο 2019».

Ο πρόεδρος της ΝΔ περιγράφει ως βασικούς στόχους μίας κυβέρνησης του κόμματός του την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας διεθνώς», ενώ ερωτηθείς για τις τράπεζες τονίζει ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες αλλά χρειάζεται να κινηθούν με ταχύτητα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Σε ερώτηση εάν η χώρα κινδυνεύει με ένα νέο πρόγραμμα αναφέρει ότι θεωρεί αδιανόητη μία τέτοια εξέλιξη και ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου η Ελλάδα να μην ξαναδοκιμαστεί ποτέ από ένα νέο Μνημόνιο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει το απόγευμα της Τετάρτης στον κ. Γιούνκερ τις θέσεις του για τα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο στην πορεία της οικονομίας, αλλά και στην συνολικότερη εικόνα της κυβέρνησης, εγείροντας με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις Πολάκη, ζητήματα «αυταρχισμού» και συμπεριφοράς της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς.

Στις επαφές του στις Βρυξέλλες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπεραμυνθεί της άποψης ότι το 3ο πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο έχει αποτύχει ως προς τον βασικό σκοπό του που ήταν η δημιουργία συνθηκών για έξοδο της χώρας στις αγορές. Θα διατυπώσει εξάλλου εκ νέου την αντίθεσή του στην πολιτική δημιουργίας υπερπλεονασμάτων μέσω της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του κράτους, τονίζοντας ότι λειτουργεί σε βάρος της ρευστότητας στην οικονομία και εντέλει της ανάπτυξης. Σημειώνεται πάντως ότι στην Πειραιώς επιρρίπτουν ευθύνη και στους θεσμούς για την εκ μέρους τους αποδοχή της συγκεκριμένης κυβερνητικής επιλογής.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στο ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων, σημειώνοντας εκ νέου πως το μέτρο αυτό ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ διαφώνησε εξαρχής, θεωρεί άδικο να γίνουν αυτές οι περικοπές και πιστεύει ότι η κατάργηση του μέτρου θα αποτελέσει ένδειξη αναγνώρισης εκ μέρους των εταίρων των θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να αναφερθεί και στο ζήτημα του λαϊκισμού, τονίζοντας πάντως ότι η Ελλάδα βίωσε πρώτη τις συνέπειες αυτού του φαινομένου το οποίο βρίσκεται σε έξαρση σε άλλες χώρες και ετοιμάζεται τώρα να εξέλθει από αυτή την φάση με τη νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Μιλώντας στο Bloomberg τόνισε μάλιστα ότι το κόμμα του επέδειξε “όχι μόνο συνέπεια αλλά και αντοχή απέναντι στις συστηματικές επιθέσεις κατά των δημοκρατικών θεσμών από τις δυνάμεις του λαϊκισμού”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στο προσφυγικό, ενώ η ατζέντα στο ΕΛΚ περιλαμβάνει και το ζήτημα του υποψηφίου διαδόχου του κ. Γιούνκερ ως υποψηφίου της κεντροδεξιάς για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ να στηρίζουν την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ.

Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον επίτροπο αρμόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

 

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα