back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υποχρεωτικοί οι τιμοκατάλογοι σε μορφή braille

Διαβάστε επίσης

Ένα μικρό βήμα για την αυτόνομη διαβίωση ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Ο νόμος είναι σε ισχύ περίπου ένα χρόνο. Απομένει η εφαρμογή του.

Οι καταστηματάρχες

Άγνοια έχουν οι περισσότεροι επαγγελματίες μαζικής εστίασης και αναψυχής για τον νόμο, που τους υποχρεώνει να διαθέτουν στα καταστήματα τους τιμοκαταλόγους σε μορφή braille. Όσοι έχουν ενημερωθεί, πρόσφατα, από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, όπως είπαν στον Αθήνα 9.84, έχουν ήδη παραγγείλει την εκτύπωση των σχετικών τιμοκαταλόγων. Παρομοίως και όσοι δεν γλύτωσαν το πρόστιμο. Πρόκειται, κυρίως, για καταστήματα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

Στις γειτονιές η πλειονότητα των επαγγελματιών δηλώνουν άγνοια αλλά και πρόθυμοι να συμμορφωθούν με το μέτρο, ιδίως όταν ακούν πως δεν θα τους στοιχίσει ακριβά. Δεν έλειψαν, ωστόσο, εκείνοι που χαρακτήρισαν το μέτρο ανώφελο, ισχυριζόμενοι ότι οι μη βλέποντες συνάνθρωποί μας πάντα συνοδεύονται από άλλους που βλέπουν, στις εξόδους τους.

Braille

Ο Νόμος

Καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής (εστιατόρια,καταστήματα γρήγορης εστίασης, ταβέρνες, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης και λοιπά παρόμοια καταστήματα) πρέπει να διαθέτουν κατάλογους στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών braille. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 30 Αυγούστου 2017 (άρθρο 70),οι υπεύθυνοι των καταστημάτων οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (Α.με.Α.) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου.
Από το νομοθέτημα εξαιρούνται τα παραδοσιακά καφενεία ενώ για την παράλειψη της τήρησης τιμοκαταλόγων για τυφλούς επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.

Ισότιμη πληροφόρηση

«Είναι άδικο και άνισο να μη μπορούν και οι τυφλοί όπως οι βλέποντας να έχουν πρόσβαση στους τιμοκαταλόγους των εστιατορίων» λέει στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος του Φάρου Τυφλών Ελλάδας Μανώλης Μπασιάς. «Προσωπικά έχω επισκεφθεί πολλά μαγαζιά τα οποία δεν έχουν συμμορφωθεί με τον νόμο είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω ολιγωρίας. Είναι θέμα ισότιμης πληροφόρησης. Ο μοναδικός φορέας που πραγματοποιεί εκτυπώσεις braille είναι ο Φάρος Τυφλών Ελλάδας, μέσω του Επαγγελματικού Εκτυπωτικού Τμήματος Braille, με την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό του. Ήδη έχουμε ξεκινήσει και τυπώνουμε, έχουμε παραγγελίες και θα συνεχίσουμε με γοργούς ρυθμούς έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό το σημαντικό έργο. Το κόστος ενός τιμοκαταλόγου braille» επισήμανε ο κ. Μπασιάς, «είναι πολύ προσιτό, κατά κοινή ομολογία».

Braille
Εκτυπωτής Braille

Θα μπορούν  να επιλέγουν μόνοι τους

«Την διαδικασία των εκτυπώσεων, την ξεκινήσαμε από το καλοκαίρι» λέει στον Αθήνα 9.84 η διευθύντρια κοινωνικών υπηρεσιών του Φάρου Τυφλών Ελλάδας Γεωργία Μήλα. Μέχρι στιγμής έχουμε παραδώσει γύρω στους 100 καταλόγους και δεχόμαστε εκατοντάδες τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα. Ο όμιλος Grecotel έχει πλέον καθολική πρόσβαση στους τιμοκαταλόγους και στα 26 ξενοδοχεία του, σε όλη τη χώρα. Είναι πολύ συγκινητικό για εμάς, η ικανοποίηση και η χαρά που εκφράζουν οι ωφελούμενοι του Φάρου. Είναι σημαντικό για αυτούς το γεγονός να μη ζητάνε πια οπό τους σερβιτόρους να τους διαβάζουν τους καταλόγους και να μπορούν να κινούνται αυτόνομα χωρίς να επιβαρύνουν κανέναν» καταλήγει η κυρία Μήλα.

Κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης  διενεργούν,αυτήν την περίοδο, ελέγχους στα καταστήματα.  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) ενημέρωσε τα μέλη της με σχετική ανακοίνωση στις 31 Μαΐου 2018.

Το κόστος των εκτυπώσεων braille

Για την δημιουργία, επεξεργασία, εκτύπωση και διόρθωση του πρώτου δοκιμίου το κόστος πρωτοτύπου είναι 10.00 και θα χρειαστεί το καθαρό κείμενο του καταλόγου σε 2 διαφορετικά έγγραφα word (ένα για τον κατάλογο στα Ελληνικά και ένα στα Αγγλικά). Από εκεί και πέρα για κάθε ένα έντυπο η κάθε σελίδα κοστίζει 0,30 €.

Braille
Braille Βιβλιοθήκη του Φάρου Τυφλών Ελλάδας

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδας

Από το 1946 ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδας αποτελεί μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ενηλίκους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης.

Ο Φάρος αποτελεί σωματείο ειδικά αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο ως προς το αντικείμενο από το υπουργείο Εργασίας και επιχορηγούμενο από το κράτος μέσω της Περιφέρειας Αττικής. Όλες οι κοινωνικές δράσεις του Φάρου προσφέρονται δωρεάν (κοινωνική υπηρεσία, μαθήματα Η/Υ, μαθήματα κεραμικής, μαθήματα Ιταλικών, βιβλιοθήκη ομιλούντων βιβλίων, βιβλιοθήκη braille, μαθήματα braille για τυφλούς, γυμναστήριο κ.ά.), ενώ πολλές είναι και οι στιγμές αναψυχής και κοινωνικοποίησης (πλεκτό, μακραμέ, θεατρική ομάδα κ.α.)

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος μέσω του Επαγγελματικού Εκτυπωτικού Τμήματος braille ,έχει την δυνατότητα να παράγει στη γραφή braille έντυπα, πινακίδες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ανάγλυφες αποτυπώσεις κατόψεων, επαγγελματικές κάρτες και άλλες εκτυπωτικές εργασίες. Αναλαμβάνει παραγγελίες πιστοποιημένων εκτυπώσεων braille για υπουργεία, Μουσεία, φαρμακευτικές εταιρίες, επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ κλπ.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα