back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αναταράξεις μετά την παραίτηση του Ν.Κοτζιά

Διαβάστε επίσης

Αναταράξεις στην κυβέρνηση μετά από την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, την οποία έκανε δεκτή πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναλαμβάνει στο εξής και το υπουργείο Εξωτερικών.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών», τόνισε ο πρωθυπουργός διαμηνύοντας ότι δεν θα ανεχτεί από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, «με πόνο καρδιάς» και τον ευχαρίστησε «για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας» όπως είπε. Απευθυνόμενος στη Fyrom τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί ένταξή της σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό με συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο κ. Κοτζιάς που υπέβαλε την παραίτησή του, μετά την σύγκρουσή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, άφησε αιχμές προς τον πρωθυπουργό ότι δεν του παρείχε κάλυψη

«Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο Πρωθυπουργός και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου», έγραψε στο twitter ο κ.Ν.Κοτζιάς ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ενόχληση από τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος : «Όποιος δυσφορεί μπορεί να κατέβει από το τρένο της κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός απέπεμψε «τον θερμότερο υποστηρικτή της συμφωνίας των Πρεσπών και κράτησε μέσα στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος δεν την στηρίζει τόνισε οπρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως “αδύναμο και εκβιαζόμενο πρωθυπουργό”.

«Ο κ. Τσίπρας χέρι – χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό! Αλλά δεν θα πάρουν τη χώρα μαζί τους. Το πουλόβερ ξηλώνεται. Η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον κυβερνητικό συνεταιρισμό», υπογράμμισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι για τον κ. Τσίπρα ισχύει το “νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος”, αλλά πιθανότατα αναδεικνύει και τις επιμέρους επιδιώξεις και αντιθέσεις για το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή», αναφέρει το ΚΚΕ

«Ανάμεσα σε Κοτζιά-Καμμένο, ο κ. Τσίπρας διάλεξε τον Καμμένο. Όμηρος του υπουργού Άμυνας, που έχει αναγορευθεί σε πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πορεύεται με πρώτο μέλημα μη δυσαρεστήσει τον συνεταίρο του», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης.

“Παραίτηση υπουργού, ιδιαίτερα του Νίκου Κοτζιά, δεν είναι κάτι που μας χαροποιεί” είπε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης , ο οποίος σε συνέντευξή του στο «KONTRA» τόνισε ότι αυτό φάνηκε και στη δήλωση του πρωθυπουργού.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο τέθηκε ζήτημα από τον πρωθυπουργό για όσους έχουν διαφορετική προσέγγιση στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν έχει κατανοήσει απολύτως την επιλογή του κ. Κοτζιά να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι είχε την πλήρη πολιτική κάλυψη του πρωθυπουργού για τα θέματα της αρμοδιότητάς του και όπως σημείωσε, αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών.

Όπως τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, αυτά τα όρια έθεσε ο πρωθυπουργός με τη σημερινή του δήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς κυβερνητικούς εταίρους».

Το  μήνυμα των ΗΠΑ 

Ευχαριστήριο μήνυμα στον Νίκο Κοτζιά για τη συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. “Οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν την «πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας» για την επίλυση του ονοματολογικού”, τονίζει αξιωματούχος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ.

«Παρακολουθούμε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και τον ευχαριστούμε για την ιδιαίτερη αφοσίωση που έδειξε στην ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και για τη συμβολή του στην επίτευξη της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη ‘Μακεδονία’ να πάρει τη θέση της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Καθώς το κοινοβούλιο της ‘Μακεδονίας΄ συνεχίζει τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα ως ένα πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

Ν.Αναστασιάδης: Λύπη για την παραίτηση

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζει την λύπη του για «την παραίτηση του φίλου υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, τον οποίο και ευχαριστώ για την αγαστή, εξαίρετη συνεργασία όλο αυτό το διάστημα».  Μπροστά στις προκλήσεις που οι δύο χώρες μας αντιμετωπίζουν, «προσβλέπουμε στη συνέχιση της στενής συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση», καταλήγει ο κ. Αναστασιάδης.

Πρώτο θέμα είναι στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Κύπρου οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την παραίτηση του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά και την ανάληψη του υπουργείου από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Τα απογευματινά δελτία ειδήσεων και οι ηλεκτρονικές σελίδες εφημερίδων και σταθμών δίνουν επί του παρόντος ειδησεογραφική κάλυψη, χωρίς σχόλια και με ανάρτηση βίντεο από την δήλωση του πρωθυπουργού.

Οι τίτλοι είναι:

-«Φιλελεύθερος»: « Παραιτήθηκε ο Κοτζιάς – Αναλαμβάνει και ΥΠΕΞ ο Τσίπρας. Τσίπρας: Δεν θα δεχτώ διγλωσσία στην εθνική γραμμή»

-«Πολίτης: «Τσίπρας: Αποφασισμένος για ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών»

-«Xαραυγή: «Παραιτήθηκε ο Κοτζιάς – Τσίπρας στο Υπουργείο Εξωτερικών»

«ALFΑ» « Τσίπρας: “Δεν θα ανεχθώ καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική” -Νίκος Κοτζιάς: “Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος”».

-ΡΙΚ: «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Ρήξη στις σχέσεις Τσίπρα – Κοτζιά»

-SigmaLive «Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς»

 

Είναι «ζωτικής σημασίας» να διατηρηθεί η πολιτική κληρονομιά του Νίκου Κοτζιά και ειδικά η Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε σε ανάρτησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, σχολιάζοντας την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά

Με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ευχαριστεί τον Νίκο Κοτζιά για τις προσπάθειές του να ανοιχτεί από κοινού μία νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών.

“Υπάρχουν λίγες χαρές στο επάγγελμα αυτό, αλλά οι πιο αξιόλογες προέρχονται από την πραγματική συνεργασία και το πνεύμα συλλογικότητας” γράφει ο κ. Μπουσάτι και προσθέτει: “Σε ευχαριστούμε Νίκο Κοτζιά για τις προσπάθειές σου να ανοίξουμε από κοινού μια νέα σελίδα συνεργασίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών μας”.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα