back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε που δεν κατέληξε σε κάτι συγκεκριμένο γύρω από το Brexit, καθώς και η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για παραίτηση Κοτζιά:

Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ήταν από χθες ένα από τα πρώτα θέματα στα ειδησεογραφικά πρακτορεία, δίκτυα και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του διεθνούς Τύπου.
“Ο Κοτζιάς ήταν ο βασικός διαμεσολαβητής της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις, που κατέληξαν στη συμφωνία Ιουνίου με τα Σκόπια για τη μετονομασία της γείτονος σε Βόρεια Μακεδονια. Η τύχη της τώρα είναι αβέβαιη” εκτιμά το Reuters.
To Βloomberg ανάμεσα σε άλλα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Α. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η κίνησή του στέλνει ένα “μήνυμα ως προς την αποφασιστικότητά του να ολοκληρώσει πάση θυσία τη συμφωνία με τη Μακεδονία για την ονομασία της χώρας”

Η γαλλική Figaro τονίζει και αυτή από την πλευρά της την αποφασιστικότητα του Α. Τσίπρα για “πετυχημένη κατάληξη της πρόσφατης συμφωνίας για το όνομα της Μακεδονίας παρά την παραίτηση Κοτζιά ύστερα από μια ενδοκυβερνητική διένεξη για το ζήτημα”.
“Ο Τσίπρας γίνεται πιο ευάλωτος μετά την παραίτηση ενός υπουργού” αναφέρει η Liberation.
Η El Pais σημειώνει πως “η συμφωνία των Πρεσπών που επετεύχθη την άνοιξη ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ με στόχο να επιλύσει τη διένεξη για το όνομα μετά από 25 χρόνια είχε χθες το πρώτο της θύμα και ενδεχομένως να άνοιξε σοβαρό ρήγμα στην κυβέρνηση Τσίπρα”.

Το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση αναφέρεται στην παραίτηση αλλά και στο ρόλο που έπαιξαν οι Έλληνες πολιτικοί στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία για την πΓΔΜ: «Εξαιτίας αντιπαράθεσης αναφορικά με το όνομα ‘Μακεδονία’ ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Φαίνεται πως ο ίδιος αισθανόταν ότι δεν είχε την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα. Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει και τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών. Αυτό ανακοίνωσε το γραφείο του. Λίγο νωρίτερα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε την παραίτησή του. Αφορμή για την παραίτηση είναι προφανώς ένας διαπληκτισμός στο υπουργικό συμβούλιο για την ονομασία ‘Μακεδονία’. Ο Κοτζιάς είχε σφοδρή λογομαχία με τον δεξιό, λαϊκιστή υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο αναφορικά με τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων που αφορά στη διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα Μακεδονία. Ο Κοτζιάς κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι υπονομεύει τη συμφωνία. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών θεωρείται ο αρχιτέκτων της συμφωνίας. Ωστόσο ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος δεν δέχεται τη συμπεφωνημένη μετονομασία της Μακεδονίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό. «Αλιεύει συστηματικά σε εθνικιστικά νερά και σε κάθε περίπτωση θέλει να αποτρέψει τη γειτονική χώρα από το να φέρει υπό οποιαδήποτε μορφή το όνομα Μακεδονία».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει: «Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών στη Αθήνα ο Τσίπρας έπρεπε να ζυγίσει ποιον χρειάζεται περισσότερο. Και αυτός είναι ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος, ο οποίος με τους δέκα βουλευτές του μικρού δεξιού κόμματος ΑΝΕΛ εξασφαλίζει στον Τσίπρα την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Για τον Τσίπρα δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτικός κυβερνητικός εταίρος».

Η Neue Zürcher Zeitung αναφέρει για το θέμα: «Στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει μεγάλη διαμάχη όσον αφορά την προτεινόμενη λύση της σύγκρουσης που κρατά εδώ και δεκαετίες για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Οι ρωγμές γίνονται όλο και βαθύτερες. Η διένεξη εντός της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον συμβιβασμό για το όνομα προκάλεσε το πρώτο επώνυμο θύμα. Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε την παραίτησή του. Το μακεδονικό ζήτημα δίχασε ακόμη περισσότερο τους ούτως ή άλλως τόσο διαφορετικούς εταίρους. Παρ’ όλα αυτά είχαν συμφωνήσει να αποφύγουν μέχρι τις επόμενες εκλογές του χρόνου τυχόν επεισόδια και να επιδείξουν ενότητα. Προκειμένου να συνδράμει στην επίτευξη λύσης για το ονοματολογικό, το οποίο κινδυνεύει και εξαιτίας του αποτυχημένου δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός θα αναλάβει στο εξής και το υπουργείο Εξωτερικών».

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: «Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε ξαφνικά την Τετάρτη. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο. Είχε προηγηθεί μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Κοτζιά και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος εκπροσωπεί τον δεξιό λαϊκιστικό εταίρο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα».

“Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παραιτείται εξαιτίας μιας σύγκρουσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών” αναφέρει η Sabah. Ο Κοτζιάς φέρεται να συγκρούστηκε με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο για μια συμφωνία που δίνει τέλος σε μια πολύχρονη διένεξη για το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας. Ο Κοτζιάς ήταν άλλωστε ο διαπραγματευτής εκ μέρους της Ελλάδας στις συνομιλίες που οδήγησαν σε συμφωνία για το “ονοματολογικό”

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναλαμβάνει και υπουργός Εξωτερικών” αναφέρει η WSJ. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες ότι αποδέχθηκε την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει εκείνος το πόστο του. Ο κ Κοτζιάς παραιτήθηκε μια μέρα μετά από μια επεισοδιακή σύγκρουση του με τον υπουργό Άμυνας στο υπουργικό συμβούλιο. Οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έχει στόχο να δώσει τέλος στην πολυχρονη διένεξη μεταξύ των δύο χωρών.

Για Σύνοδο Κορυφής:

“Κόπωση γύρω από το Brexit” σχολιάζει το Politico. Πως πήγε τελικά το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Λοιπόν… δεν υπήρξαν χθες “ταπεινωτικά” επεισόδια αλλά μάλλον κινήσεις καλής θέλησης. Ειναι αυτό σημάδι “κόπωσης” όπως το έθεσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης; Τίποτα καινούργιο δεν προέκυψε τελικά: Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απευθύνθηκε στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει του δείπνου με αποκλειστικό θέμα το Brexit. Αρκετοί συμμετέχοντες περιλαμβανομένου, του Αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι που σημείωσαν ότι δεν είπε τίποτα καινούργιο. Είχε στη διάθεσή της μισή ώρα και τελειώσε ακριβώς λες και κάποιος μετρούσε την ώρα… Τι είπε όμως τελικά η Μέι; “Έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε δυσκολία να πετυχαίνουμε συμφωνίες με εποικοδομητικό τρόπο. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα καθώς τα τελευταία στάδια απαιτούν εμπιστοσύνη και επίδειξη ηγετικών ικανοτήτων και από τις δύο πλευρές” Αυτά τόνισε η Μέι σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχαν σύμβουλοί της. Τα θετικά συμπεράσματα: Σε αντίθεση με τη Σύνοδο του Σάλτσμπουργκ, η Μέι δεν επιχείρησε να μιλήσει σαν να απευθυνόταν στο εσωτερικό της ακροατήριο. Δεν επανέλαβε ότι το ιρλανδικό σύνορο (backstop) θα είναι προσωρινό μέτρο, ούτε αναφέρθηκε σε “αλληλοεξαρτώμενη αγορά” (για την ενιαία αγορά). Ο Ταγιάνι παρατήρησε ότι η “γλώσσα του σώματός της” εξέπεμπε πιο θετικά μηνύματα από ό,τι στο παρελθόν. Ο Κουρτς τόνισε πως “αρκετά από όσα μας είπε ήταν ήδη γνωστά.

Ομως το πιο σημαντικό είναι ότι θέλει μια συμπεφωνημένη λύση”. Αλλα: οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέμεναν περισσότερα, παραδέχθηκε ένας διπλωμάτης. “Ήταν απογοητευτική”. Κάποιοι ανέμεναν ότι η κα Μέι θα πήγαινε λίγο πιο πέρα από τις γνωστές θέσεις της. Στο Σάλτσμπουργκ είχαν παρέμβει και οι 27 ηγέτες, χθες σχεδόν οι μισοί, σύμφωνα με πηγές. Η Μέι αποχώρησε γύρω στις 8.00 το βράδυ και οι υπόλοιποι ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις γύρω στις 10.30. Δεν βιάζεται κανείς: Από τη στιγμή που αποχώρησε η Μέι για το σπίτι του βρετανού πρέσβη στις Βρυξέλλες, οι 27 δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται και πολύ για τα σχέδια της Κομισιόν σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Το μήνυμα υποτίθεται ότι θα ήταν πως θέλουν συμφωνία – αλλά δεν νιώθουν πως επείγει. “Εχουμε πετύχει τόσα πολλά κάτω από πίεση χρόνου στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δεν βιαζόμαστε” παραδέχθηκε ένας διπλωμάτης. Αυτό που γνωρίζουμε και από τις δύο πλευρές είναι ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς διευθέτηση του “ιρλανδικού συνόρου” (backstop).

Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει αποδεκτή μια συμφωνία… ή πως θα βοηθήσουν τη Μέι να την “πουλήσει” στο εσωτερικό της χώρας της. Η εκδοχή του Τουσκ: Οι ηγέτες “ζητούν από τον διαπραγματευτή να συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας” και “δηλώνουν έτοιμοι να συναντηθούν σε ένα ακόμα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν και όταν σημειωθεί μεγάλη πρόοδος” ανέφερε ο Τουσκ, κάτι που ευχαρίστησε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες. Τώρα εναπόκειται στον Μισέλ Μπαρνιέ να τους πει πότε θα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. (Ο Μπαρνιέ χθες πάντως δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνο και άλλο χρόνο και θα συνεχίσει τις επόμενες εβδομάδες ήρεμα και υπομονετικά τη δουλειά του). Όπως τόνισε ο Τουσκ απευθυνόμενος στους ηγέτες: “για την ώρα δεν σχεδιάζουμε νέο έκτατο Συμβούλιο για τον Νοέμβριο”.

“Η Μέι πρόθυμη να παρατείνει την μεταβατική περίοδο για το Brexit πέραν του 2020” αναφέρουν οι FT. Η Μέι δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες χθες στη διάρκεια της Συνόδου ότι προτίθεται να κρατήσει τη Βρετανία εντός της Ε.Ε και πέραν του 2020, δηλαδή να δώσει “παράταση” στην μεταβατική περίοδο. Η κίνηση έχει προκαλέσει οργή στους Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές που εκτιμούν ότι μια παρατεταμένη μεταβατική περίοδο θα έχει ως αποτέλεσμα η Βρετανία να συνεχίσει να είναι “υποτελές κράτος” δεσμευμένο σε ευρωπαίκούς κανόνες αλλά χωρίς ψήφους ή εκπροσώπηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ενα τέτοιο σενάριο επίσης θα περιλαμβάνει συμμετοχή στον κοινοτικό προϋπολογισμό και συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση κάτι που δεν θα επιτρέπει στη Βρετανία να πετύχει ξεχωριστές εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες. Στην παρέμβασή της χθες η Μέι είπε πως είναι “ανοικτή να συζητήσει” μια μεγαλύτερη σε διάρκεια μεταβατική περίοδο, σύμφωνα με έναν ευρωπαίο αξιωματούχο. Ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αποκάλυψε μάλιστα ότι στη διάρκεια της συζήτησης με τους Ευρωπαίους ηγέτες και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στη δυνατότητα να παραταθεί η μεταβατική περίοδος από 21 έως 33 μήνες,

Στη Βρετανία δύο από τις εφημερίδες που στηρίζουν το Brexit επικεντρώνονται στην ιδέα μιας παράτασης της μεταβατικής περιόδου μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου απο την Ε.Ε αλλά με διαφορετικά συμπεράσματα. Για τη Sun η πρόταση να παραμείνει η Βρετανία “εγκλωβισμένη” στην Ε.Ε έναν ακόμα χρόνο είναι “εντελώς παράλογη”. “Έχουμε υποχωρήσει τόσο πολύ, αναφέρει και η κα Μέι παίζει τελικά με τη φωτιά όταν εξετάσει μια ακόμα παράδοση άνευ όρων. Περιγράφει το πρόβλημα με το Ιρλανδικό σύνορο ως “ένα αγκάθι που δεν λέι να βγει”.

Αλλά, η Daily Mail αναφέρει ότι ενώ όσοι επιδιώκουν το Brexit ενδεχομένως να ανατριχιάζουν στην ιδέα για 12 ακόμα μήνες… πρόσδεσης στους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι πραγματιστές όμως θα μπορούσαν να αντιληφθούν ότι θα ήταν μια σοφή κίνηση να επιτραπεί περισσότερος χρόνος πριν από την τελική αποχώρηση της Βρετανίας.
“Στο ράφι βάζει η Ε.Ε τα σχέδια για το διαζύγιο με τη Βρετανία λόγω έλλειψης προόδου” αναφέρει η DW. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σημείωσαν την Τετάρτη σημείωσαν ότι “παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος” που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Νοέμβριο. Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων δήλωσαν ότι θα συγκληθεί μια ακόμα Σύνοδος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία γύρω από το Brexit “αν και εφόσον υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα” σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.

Για σήμερα – Σύνοδο Κορυφης:

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε σχεδόν “ανατίναξε” τη Σύνοδο του Ιουνίου. Η Σύνοδος στο Σάλτσμπουργκ τελείωσε με μια πικρή γεύση, όμως η τακτική Σύνοδος του Οκτωβρίου επανήλθε στην .. κανονικότητα, σχολιάζει το Politico. Πως τα κατάφεραν; Το κείμενο των συμπερασμάτων έχει εδώ και καιρό προετοιμαστεί μην αφήνοντας μεγάλα περιθώρια στους ηγέτες να παρέμβουν… δημιουργικά (δεν λειτούργησε αυτό την τελευταία φορά). Επίσης υπάρχουν αρκεοτί καλεσμένοι απο Ασία που θα εισβάλουν στο κτίριο το απόγευμα και ήταν ξεκάθαρο πως δεν είναι η ώρα για οικοδεσπότες να συγκρουστούν. Αυτό τουλάχιστον θεωρητικά… Το μεταναστευτικό είναι βασικό θέμα σήμερα. Οι ηγέτες αναμένεται να παροτρύνουν τους υπουργούς τους κιαι το Ευρωκοινοβούλιο να προωθήσουν άμεσα το “πακέτο του ασύλου” σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων – αλλά αυτό έχει ακουστεί και στο παρελθόν, και πολύ πρόσφατα μάλιστα, τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση της Αυστρίας έχει την ενθάρρυνση των υπολοίπων να συνεχίσει να εργάζεται πάνω στο θέμα με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Μιλώντας στην Μπούντεσταγκ χθες η Άγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι “υπάρχουν ακόμα πολλές και διαφορετικές απόψεις” σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της εντολής της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων της Ε.Ε. Αυτή τη φορά προκειμένου να αποφευχθεί μια ακόμα αποτυχία στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν γίνεται αναφορά στους όρους “ελεγχόμενα κέτρα” σε ευρωπαϊκό έδαφος ή “πλατφόρμες αποβίβασης” στην Αφρική, που ακούγονται θετικά σε πολλούς ηγέτες, θεωρητικά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι εφικτά. Σε ό,τι αφορά την εσωτερική ασφάλεια, οι ηγέτες αναμένεται να δεσμευθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας στο διαδίκτυο, με νέους νόμους και παροχές κονδυλίων σε διάφορες αρχές και υπηρεσίες όπως η Europol.

Ένα θέμα που ενδεχομένως που θα έπρεπε να τους απασχολήσει, αλλά μάλλον δεν θα το κάνουν είναι το “Μακεδονικό”, που αποτελεί και το πιο πιεστικό θέμα εξωτερικής πολιτικής με γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Όμως κάποιος σήμερα θα προκαλέσει τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζιουζέπε Κόντε και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο Ολλανδός ομόλογός του, Μαρκ Ρούτε. Θα του ζητήσει να εξηγήσει πώς σκοπεύει να κινηθεί βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων και συγχρόνως να έχει ένα έλλειμμα μεγαλύτερο από αυτό που έχει συμφωνήσει. Ο Κόντε πάντως θα έχει ξεχωριστή συνάντηση με την Μέρκελ όπου η καγκελάριος θα τον ρωτήσει πώς θα βρεθεί “δημοσιονομικός χώρος” για τον αμφιλεγόμενο προϋπολογισμό. Πάντως ο ίδιος είπε χθες σε δημοσιογράφους ότι “υπάρχουν περιθώρια”.

Για Κασόγκι:

“Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία τα αποδεικτικά στοιχεία δολοφονίας του Κασόγκι” αναφέρει το BBC
“Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία θέλουν να αποφύγουν ρήξη με τη Σαουδική Αραβία” εκτιμούν οι FT.
“O Τραμπ λέει ότι απαιτούνται απαντήσεις για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου αλλά σημειώνει τη σημασία διατήρησης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία” αναφέρει η WSJ. O πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι θέλει απαντήσεις στην υπόθεση του εξαφανισμένου δημοσιογράφου, όμως σχεδόν ταυτόχρονα έδωσε έμφαση στη σημασία προστασίας των εμπορικών σχέσεων με την Σαουδική Αραβία, καθώς η Ουάσινγκτον επιχειρεί να ρίξει τους τόνους στη σύγκρουση με το Ριάντ.

Τον στενό κύκλο του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εμπλέκουν τουρκικές πηγές στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ επανέρχονται στα διεθνή ΜΜΕ αποκρουστικές καταγγελίες για τεμαχισμό της σορού του επικριτή της βασιλικής οικογένειας. Η σαουδαραβική πλευρά εξακολουθεί να μην έχει δώσει επισήμως εξηγήσεις, ενώ η επίσκεψη Πομπέο στο Ριάντ και ύστερα στην Τουρκία δεν φαίνεται να ρίχνει φως προς το παρόν στην υπόθεση, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που κυκλοφορούν σε σχέση με την τύχη του Κασόγκι. Οι τουρκικές αρχές μελετούν δείγματα DNA, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην εξαφάνιση Κασόγκι έχουν στενούς δεσμούς με τον διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου και ντε φάκτο ηγέτη της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Πηγές ανέφεραν στο CNN ότι μία ομάδα Σαουδαραβων, η οποία Τούρκοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι συνδέεται με τον πιθανό θάνατο του Κασόγκι, καθοδηγούνταν από υψηλόβαθμο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος σύμφωνα με μια πηγή έχει δεσμούς με τον στενό κύκλο του πρίγκιπα Σαλμάν. Τούρκοι αξιωματούχοι επανέφεραν στο CNN το σενάριο περί τεμαχισμού του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, αφού προηγουμένως θανατώθηκε με το που εισήλθε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.
Το σενάριο για τεμαχισμό του Κασόγκι δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά, λίγο μετά την εξαφάνισή του, στους New York Times. Τούρκοι ερευνητές εισήλθαν χθες στην κατοικία του Σαουδάραβα προξένου στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με αναφορά εικονολήπτη του πρακτορείου Reuters, στα πλαίσια της έρευνας για την τύχη του Κασόγκι. Σύμφωνα με δημοσίευμα σαουδαραβικής εφημερίδας, ο Σαουδάραβας πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του και θα ερευνηθεί και ο ίδιος.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα