back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο ΣτΕ πυρόπληκτοι υποψήφιοι φοιτητές – Ζητούν την ακύρωση της απόφασης Γαβρόγλου-Χουλιαράκη

Διαβάστε επίσης

Δύο πυρόπληκτοι υποψήφιοι φοιτητές από την περιοχή Μάτι, που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας διεκδικώντας να ακυρωθεί η κοινή απόφαση του υπουργού Παιδείας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Κώστα Γαβρόγλου και Γεωργίου Χουλιαράκης, αντίστοιχα, με την οποία περιορίστηκε ο κύκλος των υποψηφίων φοιτητών που μπορεί να πριμοδοτηθούν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την στήριξη των πληγέντων.

Η Κυβέρνηση μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική (Ραφήνα, Ν. Βουτσά και Μάτι), εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για την στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά.

Ωστόσο, στη συνέχεια συνέχεια εκδόθηκε η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση η οποία αναφέρει ότι η πριμοδότηση ισχύει για «τα τέκνα θανόντων», καθώς και τα τέκνα των οποίων «η μόνιμη πρώτη κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμη ή η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς».

Οι δύο νέοι από το Μάτι -που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 και τα σπίτια των γονέων τους είναι τυπικά μόνο κατοικήσιμα λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, όπως αναφέρουν, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με δικηγόρο τον διδάκτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών Γεώργιο Κότσηρα.

Από το ΣτΕ ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση, καθώς περιορίζει το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 16 της ΠΝΠ, στερώντας έτσι την δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα