back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ασφυκτικά γεμάτοι συρμοί του Τραμ και ταλαιπωρία για τους επιβάτες

Διαβάστε επίσης

Ταλαιπωρία περιμένει από σήμερα το επιβατικό κοινό λόγω διακοπής της κυκλοφορίας του Τραμ σε τέσσερις κεντρικές στάσεις της πρωτεύουσας, δηλαδή, στο κομμάτι από την οδό Κασομούλη, στο ύψος του Νέου Κόσμου, μέχρι το Σύνταγμα, προκειμένου να εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του Ιλισού.

Άγνωστο ακόμη πότε θα ανοίξουν οι σταθμοί τραμ

Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα περάτωσης των εργασιών. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής Νοτίου Τομέα Χρήστο Καπάνταη, με τον οποίο συνομιλήσαμε, απάντηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το πότε θα τεθούν ξανά σε λειτουργία οι 4 στάσεις του Τραμ ( Συγγρού Φιξ», «Νέος Κόσμος», «Ζάππειο» και «Σύνταγμα) θα μπορεί να δοθεί από τους αρμόδιους μετά την ολοκλήρωση της μελέτης.

Προς το παρόν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αυτοψίας και έχουν ληφθεί υπόγειες φωτογραφίες και βιντεοσκοπημένο υλικό από την περιοχή της Μεσογείων στο ύψος του Πάρκου της Χωροφυλακής μέχρι και την Καλλιθέα.

Ξεκινούν άμεσα τα έργα

Από τις αυτοψίες, που προηγήθηκαν, έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα στην κοίτη του ποταμού, στο τμήμα από τη Σχολή της Αστυνομίας επί της λεωφόρου Μεσογείων έως τις εκβολές του Ιλισού στο Φάληρο.

«Άμεσα θα υπογραφούν οι απαραίτητες προγραμματικές συμβάσεις προκειμένου να γίνουν οι μελέτες και να ξεκινήσουν τα έργα. Τα πάντα θα τρέξουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η υπογειοποιημένη κοίτη του Ιλισού εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων», ανέφερε ο κ. Καπάνταης.

Συνεπώς, τα συνεργεία θα ξεκινήσουν να εργάζονται μετά από την παράδοση της μελέτης. Σημειώνεται ότι στο κομμάτι της εκτέλεσης των έργων συμμετέχουν το υπουργείο Υποδομών, η Περιφέρεια Αττικής, η ΣΤΑΣΥ και η ΕΥΔΑΠ.

Τα δρομολόγια

Το κενό που θα προκληθεί στις μετακινήσεις των επιβατών θα καλυφθεί με την ανασύνταξη δρομολογίων άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς. Ταυτόχρονα, έχει δοθεί εντολή στην Αττικό Μετρό να επιταχύνει τα έργα επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, με στόχο να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του πρώτου 10ημέρου του Δεκεμβρίου. Όπως ανακοίνωσαν οι Σταθερές Συγκοινωνίες, μέχρι νεότερης ανακοίνωσης τα δρομολόγια του τραμ θα διεξάγονται στα τμήματα:

Γραμμή 3: ΣΕΦ – Ασκληπιείο Βούλας – ΣΕΦ
Γραμμή 4: ΣΕΦ – Κασομούλη – ΣΕΦ
Γραμμή 5: Ασκληπιείο Βούλας – Κασομούλη – Ασκληπιείο Βούλας

Κατά τη διάρκεια της διακοπής κυκλοφορίας οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται με το ίδιο εισιτήριο στο τμήμα Κασομούλη – Σύνταγμα από τους συρμούς της Γραμμής 2 του Μετρό (ανταπόκριση στον Σταθμό Νέος Κόσμος), καθώς και με τις υπάρχουσες λεωφορειακές γραμμές.

Τυχαία διαπιστώθηκε το πρόβλημα

Το σοβαρό πρόβλημα στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού διαπιστώθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν υποχώρησε το οδόστρωμα δημοτικού χώρου στάθμευσης στην Καλλιθέα.

Τότε, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου επικοινώνησε με το υπουργείο Υποδομών, από το οποίο ζητήθηκε καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού.

Στον σταθμό του Νέου Κόσμου

Στον σταθμό του Τραμ στο Νέο Κόσμο, οι επιβάτες φθάνουν με το Μετρό, από το Σύνταγμα. Και στον συγκεκριμένο σταθμό έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικά φυλλάδια σε εμφανή σημεία από την ΣΤΑΣΥ.
Εδώ, οι συρμοί του Τραμ φτάνουν ασφυκτικά γεμάτοι.

Η εικόνα από τον σταθμό στο Σύνταγμα

Στον τερματικό σταθμό του Τραμ στο Σύνταγμα, έχουν ήδη αναρτηθεί ανακοινώσεις της ΣΤΑΣΥ, με τις οποίες ενημερώνεται το επιβατικό κοινό για την διακοπή λειτουργίας του Τραμ. Η ανακοίνωση είναι γραμμένη και στην αγγλική γλώσσα για τους τουρίστες. Παράλληλα, από τα μεγάφωνα του σταθμού ακούγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ηχογραφημένο μήνυμα που προειδοποιεί τον κόσμο ότι « λόγω έργων από σήμερα μέχρι νεότερης ανακοίνωσης, οι συρμοί θα δρομολογούνται με τερματικό σταθμό τη στάση Κασομούλη».

Ορισμένοι επιβάτες περίμεναν το Τραμ στο Σύνταγμα

Ωστόσο, πολλοί επιβάτες, ανάμεσά τους και αρκετοί τουρίστες, προσήλθαν το πρωί της Παρασκευής -πρώτης ημέρας της διακοπής λειτουργίας του Τραμ-στον σταθμό του Συντάγματος. Δηλώνουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί, παρά το γεγονός ότι, οι ανακοινώσεις της ΣΤΑΣΥ βρίσκονται σε εμφανή σημεία.

Σε γενικές γραμμές οι επιβάτες εμφανίζονται να συμφωνούν με την αναγκαιότητα εκτέλεσης των έργων, αλλά από την άλλη δηλώνουν οργισμένοι γιατί η Ελλάδα του 2018 δεν είχε φροντίσει εδώ και καιρό να γίνουν αυτά τα έργα τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα, δηλώνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κλείνουν σταθμοί του Τραμ, λόγω έργων. «Έχασα την δουλειά μου», «δεν το ήξερα και τώρα θα ταλαιπωρηθώ», «Ελλάδα είναι και συμβαίνουν συχνά αυτά. Είχε κλείσει ξανά στο παρελθόν λόγω έργων», «απαράδεκτη κατάσταση», «εάν είναι για καλό τότε συμφωνούμε με το κλείσιμο, αλλά αυτό έχει ξαναγίνει», είναι μερικές από τις αντιδράσεις των επιβατών.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα