back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπo

Διαβάστε επίσης

Βασικά θέματα: Η Ιταλία και το αμφιλεγόμενο προσχέδιο προϋπολογισμού της συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα βασικά θέματα στο διεθνή Τύπο καθώς επίσης και η υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.

Για Σύνοδο Κορυφής: “Τα σύννεφα πυκνώνουν, η Ε.Ε απλά ροκανίζει χρόνο” σχολιάζει το Politico. Σε μια Σύνοδο Κορυφής, γεμάτη νάρκες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν με επιτυχία να τις αποφύγουν… πατώντας στις άκρες των δαχτύλων τους. Δεν υπήρξε καμία πρόοδος σε ο,τι αφορά το Brexit, τουλάχιστον δεν υπήρξε όμως κατάρρευση των συνομιλιών, τουλάχιστον προς ώρας. Δεν υπήρξαν συγκρούσεις, ούτε επεισόδια κατά τη συζήτηση θεμάτων που θα μπορούσαν να τις προκαλέσουν όπως για παράδειγμα ο προϋπολογισμός της Ιταλίας. Και μπορεί η σύγκρουση με την Ουάσινγκτον να συνεχίζεται… οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι δεν θα προκύψει σύντομα νέος εμπορικός πόλεμος, τουλάχιστος για την ώρα. Παρ’ όλα αυτά το ότι αποφεύχθησαν τα χειρότερα δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλά και η Ε.Ε δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι επί της ουσίας παρείχε λύση σε κάποιο θέμα στη Σύνοδο του Οκτωβρίου του 2018. Οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία παραμένουν σε αδιέξοδο και επίσης μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη αποτυχία. Οι ηγέτες δεν έδωσαν λύση ούτε στο μακροχρόνιο πρόβλημα της μετανάστευσης.

Επίσης, αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι οι προσπάθειες προς την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων της Ευρωζώνης κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς. Και ο ιταλικός προϋπολογισμός θα μπορούσε να προκαλέσε μια σκληρή “μάχη” με τη Ρώμη, που φαίνεται ότι θα επιμείνει να απορρίπτει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, αυξάνοντας το έλλειμμά της. Αλλά εν μέσω μιας σωρείας θεμάτων τουλάχιστον κατά τον Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι ηγέτες αισθάνονταν πολύ καλύτερα στη λήξη του αυτή τη φορά συγκριτικά τουλάχιστον με αυτό του Σάλτσμπουργκ, τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η βρετανίδα πρωθυπουργός που επί της ουσίας απέφυγε να επιμείνει στις “κόκκινες γραμμές” που είχε εκφράσει στο Σάλτσμπουργκ αυτή τη φορά δήλωσε στους ομολόγους της ότι πιστεύει πως μια συμφωνία για το Brexit είναι εφικτή.

Επίσης είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει μια μεγαλύτερης διάρκειας μεταβατική περίοδο μετά την έξοδό του απο την Ε.Ε και την απαρχή μιας νέας μακροχρόνιας συμφωνίας εμπορίου μεταξύ Λονδίνου – Βρυξελλών. Σε κάθε περίπτωση ο Μισέλ Μπαρνιέ δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. “Είμαι έτοιμος να επαναλάβω τις διαπραγματεύσεις” δήλωσε ο διαπραγματευτής της Ε.Ε.

“Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης” αναφέρει σε ρεπορτάζ του επίσης το Politico. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε πήρε το λόγο αμέσως σχεδόν μετά την έναρξη του γεύματος χθες και αναφέρθηκε στον προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας λέγοντας μάλιστα πως είναι “ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο). Ο Ρούτε επίσης σημείωσε ότι ο τρόπος να διασφαλιστεί η δυνατότητα διαχείρισης μελλοντικών σοκ στην οικονομία είναι να σέβονται όλοι τους δημοσιονομικούς κανόνες, υπονοώντας ωστόσο ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει κάποιες από τις “ακριβές” προτάσεις του Μακρόν στη βάση της συμμόρφωσης όμως όλων των κρατών – μελών με τους υπάρχοντες κανόνες.

Η παρέμβαση Ρούτε ήρθε λίγο μετά την ομιλία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την μεταρρυθμιστική ατζέντα της ευρωζώνης λέγοντας ότι αναγνωρίζει πως υπάρχουν αντιδράσεις στην προοπτική “νέων δυνατοτήτων στον προϋπολογισμό” (της ευρωζώνης) τονίζοντας όμως ότι “είναι απαραίτητο στοιχείο για τις μεταρρυθμίσεις” (με αυτή την άποψη συντάχθηκαν Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα). Οι ηγέτες θα συζητήσουν εκ νέου τα θέματα αυτά, τον Δεκέμβριο. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ επανέφερε και στήριξε μια ιδέα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς να εισαχθεί ένα είδος ασφαλιστικής δικλείδας για ένα πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλειας των ανέργων. Όμως η Μέρκελ άμεσα απέρριψε την ιδέα και τις ελπίδες γύρω από το ζήτημα ακόμα και για να συζητηθεί τον Δεκέμβριο.

Στη Βρετανία: Οι Times στο βασικό τους άρθρο εκτιμά ότι η Τερέζα Μέι “είναι αντιμέτωπη με την πιο επικίνδυνη εβδομάδα της θητείας της” καθώς προκάλεσε οργή στο κόμμα της σχετικά με την πρόταση επέκταση της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι “διάφορα μπλοκ εντός των Συντηρητικών ξεκίνησαν σχέδια ανταρσίας εναντίον της πρωθυπουργού” με μια ομάδα μάλιστα να προωθεί τον Ντέιβιντ Ντέιβις (πρώην υπουργό Brexit) ως επικεφαλής.
Οι Συντηρητικοί υπέρ του Brexit δήλωσαν στην Daily Express εξετάζουν να καταθέσουν ένα σχέδιο νόμου σχετικά με τον προϋπολογισμό, μέσα στο μήνα ώστε να διαβεβαιώσουν ότι το κοινοβούλιο θα έχει λόγο στο εάν θα πρέπει να συνεχίσει η χρηματοδότηση από την Ε.Ε, μετά το Brexit. Ένας υποστηρικτής της πρότασης, αναφέρει στην εφημερίδα ότι το να υπάρξει ένας προϋπολογισμός πριν από την τελική συμφωνία για το Brexit “είναι σαν να υπογράφουμε λευκή επιταγή στην Ε.Ε”.

Για Ιταλία: “Ιταλία, το προβληματικό παιδί” αναφέρει το Politico. Σχολιάζοντας τον προσχέδιο του προϋπολογισμού ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε είπε ειρωνικά “όσο περνάει ο χρόνος, τόσο πολύ πείθομαι ότι ο ιταλικός προϋλογισμός είναι πολύ όμορφος” δήλωσε. “Είναι τόσο υπέροχο ότι η Ε.Ε θέλει να μάθει περισσότερα γι’ αυτόν”. Ο Κόντε συμφώνησε να μιλήσει στη Σύνοδο για το “επίμαχο θέμα” επιμένοντας ότι η Ρώμη θα προωθήσει το σχέδιό της για αύξηση των δαπανών… Από την πλευρά του ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι “είναι υπέρμαχος” των δημοσιονομικών κριτηρίων της Ε.Ε. “Θεωρώ αρνητικό το γεγονός ότι κάποιες χώρες έχουν καταφέρει να εξαιρούνται” είπε προσθέτοντας ότι το υπερβολικό χρέος είναι επικίνδυνο για την Ευρώπη. Και για να το καταστήσει πιο σαφές έστειλε μήνυμα και στο Twitter “δεν καταλαβαίνω τι είδους πρόταση κατέθεσε η Ιταλία. Σαφώς και δεν θα πληρώσουμε εμείς τα χρέη άλλων ειδικά των προεκλογικών δεσμεύσεων λαϊκιστών”. Η Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε ότι εναπόκειται στην Κομισιόν να εξετάσει τον προϋπολογισμό και εξέφρασε τη στήριξή της προς τος Επιτρόπους να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση. Από την πλευρά του ο Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί ήταν στη Ρώμη την Πέμπτη και συζήτησε την “ομορφιά” του προϋπολογισμού με τον υπουργό Οικονομικών, Τζιουζέπε Τρία. Η Κομισιόν απέστειλε ερωτήσεις μέσω επιστολής στη Ρώμη. Ο Μοσκοβισί και ο Ντομπρόφσκις βλέπουν “μια προφανή σημαντική απόκλιση” από τους γενικούς κανόνες και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ιταλία.

Στη Γερμανία: Μια νέα δημοσκόπηση που δείχνει μια συνεχή πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης του “μεγάλου συνασπισμού” αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
“Ιστορικό χαμηλό για την κυβέρνηση της Μέρκελ” σχολιάζει η DW. Η τελευταία δημοσκόπηση Deutschlandtrend δείχνει ότι η στήριξη για τον κυβερνητικό συνασπισμό συνεχίζει να έχει χαμηλά ποσοστά. Το CDU και το SPD χάνουν ακόμα μια μονάδα και επομένως η στήριξη προς την κυβέρνηση συγκεντρώνει 39%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης, ARD αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή μόνο το 25% θα ψήφιζε τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU). Μόλις το 14% θα ψήφιζε το SPD το οποίο παλεύει να διατηρήσει την “ταυτότητά” του μετά από χρόνια εντός κυβερνητικών συνασπισμών με το CDU.

H δημοσκόπηση δείχνει μάλιστα το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) να προηγείται τον Σοσιαλδημοκρατών με16%. Μόνο ένα κόμμα πάει καλά και αυτό είναι οι Πράσινοι συγκεντρώνουν πλέον το καλύτερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2011 με 19% των Γερμανών να εμφανίζονται θετικοί να τους ψηφίσουν. Η ίδια δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι 51% των ψηφοφόρων ανησυχούν πάντως για την πτώση στην αποδοχή των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων. Την ίδια στιγμή το 47% αναφέρει πως η άνοδος των νέων κομμάτων είναι θετικό για τον δημοκρατικό διάλογο στη χώρα.

Στο κρατίδιο της Έσσης, όπου βρίσκεται η οικονομική μητρόπολη της Φραγκφούρτης, έδρα εκτός των άλλων και της ΕΚΤ, συγκυβερνούν Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι υπό τον πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ (CDU). Το αποτέλεσμα των εκλογών την άλλη Κυριακή στην Έσση αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον μετά τις πρόσφατες εκλογές στη Βαυαρία, αφού ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του μεγάλου συνασπισμού υπό την καγκελάριο Μέρκελ, της οποίας επίσης η θέση θα μπορούσε να γίνει επισφαλής.

Για Κοτζιά: «Η παραίτηση του υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Αθήνα, καθώς και οι έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στα Σκόπια κινδυνεύουν να δυναμιτίσουν το σημαντικότερο εγχείρημα της Δύσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πεδίο της πολιτικής ασφαλείας: την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στην καλύτερη περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις περιορίζουν τις πιθανότητες μιας επίλυσης του ονοματολογικού, σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο “Νέες εκλογές αντί για επίλυση;”
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων για την αλλαγή ονομασίας της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία. Με τη συμφωνία θα τερματίζονταν η απομόνωση του μικρού κράτους. (…) Οι τελευταίες ειδήσεις από τα Σκόπια προκαλούν ωστόσο εύλογα ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Περίπου 15 βουλευτές της αντιπολίτευσης έλαβαν κλήση να παρουσιαστούν σε εισαγγελέα. Η χρονική στιγμή είναι μάλλον περίεργη, μιας και επίκειται η ψηφοφορία στη βουλή για την μεταρρύθμιση του Συντάγματος και την μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. (..) Λόγω των εξελίξεων η συντηρητική αντιπολίτευση, που μάχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, συσπειρώνεται ολοένα και περισσότερο. Αν πράγματι κανένας βουλευτής του VMRO-DPMNE δεν πει το “ναι” στην αλλαγή του Συντάγματος τότε αντί για επίλυση του ονοματολογικού η χώρα θα πάει σε νέες εκλογές. Σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και οι εταίροι τους δεν βγουν ενισχυμένοι από την εκλογική διαδικασία τότε η πιο περιττή διένεξη της ηπείρου θα παραμείνει επ΄ αόριστον».

Για Κασόγκι: “O Τραμπ δήλωσε ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος είναι πιθανόν νεκρός” αναφέρει η WSJ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες ότι ‘όπως όλα δείχνουν” ο Τζαμάλ Κασόγκι είναι νεκρός. Ο Τραμπ πάντως τόνισε ότι οι επιπτώσεις θα είναι “πολύ μεγάλες” αν οι Σαουδάραβες αποδειχθούν ότι ευθύνονται για τον θάνατό του, ενώ προσέθσε ότι “ήταν μάλλον πολύ νωρίς” να εξαχθούν συμπεράσματα για το ποιος είναι πίσω από τον θάνατο του Κασόγκι. Ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη σε αυτά τα σχόλια λίγο μετά τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο ότι η Ουάσινγκτον θα περιμένει την ολοκλήρωση των ερευνών σχετικά με το τι συνέβη στον Κασόγκι, προτού αποφασίσουν το πώς θα απαντήσουν. Στο μεταξύ, ανώνυμες πηγές από την Τουρκία ανέφεραν ότι το πτώμα του Κασόγκι ενδέχεται να έχει θαφτεί σε ένα δάσος ή ένα χωράφι. Για τον λόγο αυτό η αστυνομία διεξάγει έρευνες σε ένα δάσος λίγο πιο έξω από την Κωνσταντινούπολη και σε μια πόλη κοντά στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Στο μεταξύ, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να σκοπεύει να επιρρίψει την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι σε έναν αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών του βασιλείου, σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έγραψαν οι New York Times την Πέμπτη. Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονόμασε, τόνισε ότι το βασίλειο ίσως κατηγορήσει για τον φόνο τον στρατηγό Άχμεντ αλ Ασίρι, σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου, που θα μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο ώστε το παλάτι να μπορέσει να αποποιηθεί κάθε ευθύνη. “Οι σαουδάραβες κυβερνώντες αναμένεται να πουν ότι ο στρατηγός Ασίρι έλαβε προφορικά άδεια από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ να συλλάβει τον Κασόγκι ώστε να ανακριθεί στη Σαουδική Αραβία, και ότι είτε παρανόησε τις εντολές που του δόθηκαν, είτε υπερέβη τη δικαιοδοσία του και διέταξε την αφαίρεση της ζωής του αντιφρονούντα”, είπαν οι πηγές αυτές, που οι Times χαρακτηρίζουν πρόσωπα ενημερωμένα για τα σχέδια του Ριάντ. Ο Μπιν Σαλμάν, ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, προβάλλεται από ορισμένους στη Δύση ως μεταρρυθμιστής που προώθησε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο βασίλειο. Η εικόνα του όμως αμαυρώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της κατακραυγής που προκάλεσε η υπόθεση του δημοσιογράφου που εξαφανίστηκε. Ο Κασόγκι, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρθρογράφος της εφημερίδας The Washington Post, θεάθηκε για τελευταία φορά ζωντανός καθώς εισερχόταν στο σαουδαραβικό προξενείο τη 2α Οκτωβρίου. Οι τουρκικές αρχές λένε ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε από δεκαπέντε σαουδάραβες πράκτορες που μετέβησαν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη αυθημερόν, προκειμένου να εκτελέσουν την αποστολή εξόντωσης του Κασόγκι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times, το Ριάντ έχει ήδη ενημερώσει την Ουάσινγκτον για το σχέδιο και πρόσωπα “προσκείμενα στον Λευκό Οίκο έχουν ήδη ενημερωθεί και τους έχει ήδη ειπωθεί το όνομα του στρατηγού Ασίρι”. Ο Ασίρι ήταν μέχρι πρότινος ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015. Πέρυσι πήρε προαγωγή και του ανατέθηκε ρόλος συμβούλου του πρίγκιπα διαδόχου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα