back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πώς είδαν τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ τα ξένα μέσα

Διαβάστε επίσης

Για σημαντικό βήμα, που ανοίγει το δρόμο στην ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κορυφαίους θεσμούς της Δύσης, κάνει λόγο ο ξένος Τύπος, αναφερόμενος στην χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή της γειτονικής χώρας.

Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι μένουν ακόμη και άλλα εμπόδια να ξεπεραστούν. Αναφέρεται δε στην αντίθεση της Ρωσίας, αλλά και επισημαίνει ότι η ελληνική πλευρά έχει επίσης μπροστά της δρόμο.

«Καλώς ήλθατε στη Βόρεια Μακεδονία: το κοινοβούλιο ψηφίζει για την αλλαγή ονόματος» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του Guardian, που θυμίζει ότι η αντιπαράθεση με την Ελλάδα διαρκούσε δεκαετίες και μπλόκαρε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σπεύδει πάντως να σημάνει ότι η διαδικασία για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών είναι χρονοβόρα και απαιτεί πολλούς γύρους ψηφοφορίας, με την ψηφοφορία της Παρασκευής να είναι μόνο το πρώτο βήμα.

Από την πλευρά του και το Bloomberg σχολιάζει πως οι εξελίξεις μπορούν να άρουν τα εμπόδια στο δρόμο προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ενώ επισημαίνει την αντίθεση της Ρωσίας.

Η Δύση βλέπει την είσοδο της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως ένα ζωτικό βήμα προς τη σταθεροποίηση μιας περιοχής στην οποία όλο και περισσότερο ανταγωνίζεται με τη Ρωσία για άσκηση επιρροής, τονίζει η Wall Street Journal, υπενθυμίζοντας ότι αρκετοί ξένοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν τη χώρα ή προχώρησαν σε δημόσιες παρεμβάσεις για να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες του Ζαεφ μόλις που κατόρθωσαν να κερδίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για να ξεκινήσουν συνταγματικές αλλαγές για να αλλάξουν το όνομα της χώρας αργά το βράδυ της Παρασκευής με τις ψήφους των 80 από τους 120 βουλευτές» παρατηρούν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν και άλλα εμπόδια στο προσεχές διάστημα.

«Η “Μακεδονία” προχωρά με την αλλαγή ονόματος, βοηθώντας την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», γράφουν οι New York Times και κάνουν λόγο για τεράστια νίκη του Ζόραν Ζάεφ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα