back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Εγκαταλείπουν την πυρηνική συμφωνία με τη Ρωσία

Διαβάστε επίσης

Την πρόθεσή του να αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από την ιστορική διμερή Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, INF, που είχε συναφθεί πριν από 31 χρόνια με τη Ρωσία, επιβεβαίωσε ο  Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τη Μόσχα ότι την παραβιάζει εδώ και χρόνια και με την απόφασή του αυτή έρχεται να θολώσει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για διπλά μηνύματα. Την ώρα που ανακοίνωνε την απόφαση ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, βρισκόταν στη Μόσχα για επαφές με κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους.

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διμερή συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, την INF, η οποία είχε συναφθεί με τη Σοβιετική Ένωση την περίοδο του ψυχρού πολέμου, έχει βασικό κίνητρο το «όνειρο» της Ουάσινγκτον να κυριαρχήσει μόνη σε ολόκληρο τον κόσμο, έκρινε σήμερα σε καταγγελτικό τόνο πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Το βασικό κίνητρο είναι το όνειρο ενός μονοπολικού κόσμου. Θα γίνει πραγματικότητα; Όχι», είπε η πηγή αυτή στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, αναφερόμενη στην απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συνθήκη του 1987, που απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη μεγάλου φάσματος πυραύλων μέσου βεληνεκούς και των εκτοξευτήρων τους.

Η αναστολή των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία «θα έκανε περισσότερο κακό σε εμάς παρά σ’ αυτούς»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι η αναστολή των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία, σε αντίποινα για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, «θα έκανε περισσότερο κακό» στην αμερικανική οικονομία απ’ ό,τι στο Ριάντ.

«Πιστεύω ότι αυτό αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και δεν είναι εποικοδομητικό για εμάς να ακυρώσουμε μια παραγγελία σαν αυτήν», εξήγησε ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Αυτό θα έκανε πολύ περισσότερο κακό σε εμάς απ’ ό,τι σε αυτούς», επέμεινε. «Μπορούμε να κάνουμε άλλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα