back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση για παράταση και επέκταση εξωδικαστικού μηχανισμού

Διαβάστε επίσης

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, το μέλλον του νόμου Κατσέλη και τη νέα ρύθμιση που βρίσκεται στα σκαριά για φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, δηλαδή για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιτηδευματίες που αποκλείονται από το σημερινό πλαίσιο.

Στόχος είναι στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων να μπορούν να ενταχθούν οι «κομμένοι», δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, ή δεν είχαν κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα την τελευταία 3ετία, μισθωτοί, συνταξιούχοι κλπ. που διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα και την πρόθεση να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει την παράταση του εξωδικαστικού πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2018 (που ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων), δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο ενδιαφέρον από οφειλέτες να ενταχθούν στην ρύθμιση, ακόμη και για χρέη που δημιουργήθηκαν το 2018.

Ενδεικτικό είναι πως μέχρι τις 19 Οκτωβρίου είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες στον εξωδικαστικό περισσότεροι από 55.900 οφειλέτες – επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

Σε 63 εβδομάδες λειτουργίας, έχουν υποβληθεί πάνω από 4.300 αιτήσεις ενώ έχουν ολοκληρώσει και ρυθμίσει περίπου 680. Η πλειοψηφία από όσους έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη ρύθμιση είναι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα (σε 36 εβδομάδες 17.400 εκίνησαν την διαδικασία και 560 ρύθμισαν).

Μάλιστα μελετάται το σενάριο η νέα ρύθμιση που θα «τρέξει» το 2019 να περιλαμβάνει όλους τους οφειλέτες εφορίας και Ταμείων που μπορούν και θέλουν να αποπληρώσουν.

Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να «χαμηλώσουν» ορισμένα κριτήρια και να τεθούν απλές προϋποθέσεις ένταξης, όπως μια θετική φορολογική δήλωση την τελευταία 3ετία.

Ακόμη και ο πήχης των 3.000 ευρώ θα μπορούσε να ανέβει λίγο, ώστε να φτάσει στις 5.000 ευρώ.

Γνώμονας της νέας ρύθμισης είναι να επεκταθεί σε ομάδες οφειλετών που σήμερα αποκλείονται, ενώ η ελάχιστη μηνιαία δόση αναμένεται να οριστεί στα 50 ευρώ.

Όσοι ρυθμίζουν θα πρέπει να είναι συνεπείς με τις τρέχουσες οφειλές τους και να μην έχουν ληξιπρόθεσμο ποσό νέων οφειλών μεγαλύτερο από τρεις τρέχουσες μηνιαίες δόσεις.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα