back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επικοινωνία Τραμπ με Μακρόν και Ερντογάν: Να φωτιστούν όλες οι διαστάσεις της υπόθεσης Κασόγκι

Διαβάστε επίσης

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν το βράδυ της Κυριακής σχετικά με τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Η  εκπρόσωπος του Τραμπ, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη ενόψει του ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ στη Γαλλία για τις εκδηλώσεις με τις οποίες θα τιμηθεί η επέτειος των εκατό ετών από την κατάπαυση του πυρός του 1918.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν «στις περιστάσεις γύρω από τον τραγικό θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σάντερς.

Αρχικά ο Τραμπ εκφραζόταν για την υπόθεση σε πολύ επιφυλακτικό, συμβιβαστικό τόνο, κάτι πάντως που άλλαξε αισθητά το Σάββατο, όταν ο Ρεπουμπλικάνος έκανε λόγο για προσπάθεια «εξαπάτησης» της Ουάσινγκτον και για «ψέματα» από πλευράς του Ριάντ.

Η Γαλλία επέμεινε την Κυριακή, σε κοινή της ανακοίνωση με τη Γερμανία και με το Ηνωμένο Βασίλειο, ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστούν» τα γεγονότα γύρω από την υπόθεση.

Ερντογάν: Στο φώς όλη η αλήθεια

Να φωτιστούν όλες οι διαστάσεις της υπόθεσης Τζαμάλ Κασόγκι, συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η υπόθεση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη παραμένει με αρκετά σημεία “σκοτεινά” και οι δύο ηγέτες σημείωσαν  την «ανάγκη να εξιχνιαστεί»  δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

Ο Κασόγκι, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post, θεάθηκε για τελευταία φορά ζωντανός την 2α Οκτωβρίου, όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη διότι ήθελε ένα πιστοποιητικό ενόψει του επικείμενου γάμου του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε σήμερα να αποκαλύψει “όλη την αλήθεια” για τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, διευκρινίζοντας ότι θα κάνει μια νέα δήλωση για το θέμα αυτό την προσεχή εβδομάδα.

Ο Ερντογάν σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη υποσχέθηκε ότι θα κάνει την δήλωσή μου για την υπόθεση την Τρίτη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. “Επιθυμούμε τη δικαιοσύνη εδώ, και όλη η αλήθεια θα αποκαλυφθεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι οι 15 Σαουδάραβες που μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου με δύο αεροσκάφη έχουν σχέση με τον θάνατο του Κασόγκι. “Γιατί αυτοί οι 15 άνδρες ήρθαν εδώ; Γιατί 18 άτομα συνελήφθησαν;”, ρώτησε ο Ερντογάν.

Το Ριάντ ανακοίνωσε ότι πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αποπέμφθηκαν και 18 πολίτες της Σαουδικής Αραβίας συνελήφθησαν μετά την αρχική έρευνα που άρχισε το βασίλειο για την υπόθεση.

Αναδίπλωση από την Σ.Αραβία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ‘Αντελ Αλ-Τζουμπέιρ δήλωσε σήμερα ότι ο θάνατος του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη ήταν “τεράστιο και σοβαρό λάθος”, υποσχέθηκε στην οικογένεια του δημοσιογράφου ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν και τόνισε ότι “δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η σορός του”.

“Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Είναι μια φρικτή τραγωδία. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του. Νιώθουμε τον πόνο της”, δήλωσε ο Αλ-Τζουμπέιρ σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Ριάντ στο αμερικανικό δίκτυο Fox News. “Δυστυχώς, έγινε ένα τεράστιο και σοβαρό λάθος και διαβεβαιώνω την οικογένειά του ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν γι αυτό”. Ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας δήλωσε ότι το Ριάντ “δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η σορός” του δημοσιογράφου.

Επί εβδομάδες, η κυβέρνηση του σουνιτικού βασιλείου διέψευδε πως γνώριζε τι του συνέβη, ισχυριζόμενη αρχικά ότι έφυγε από το προξενείο. Το Σάββατο, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε έπειτα από έναν «καυγά» κατά τη διάρκεια του οποίου ανταλλάχθηκαν «γροθιές», μέσα στο κτίριο. Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ χαρακτήρισε τον θάνατό του «τεράστιο και πολύ σοβαρό λάθος».

Οι αρχές της Τουρκίας έχουν θέσει τη μνηστή του φονευθέντα δημοσιογράφου, η οποία είναι  υπήκοος Τουρκίας, υπό 24ωρη φύλαξη, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή

Οι αρχές δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους έθεσε το ερώτημα τι ήταν αυτό που τις ώθησε να αναθέσουν την προστασία της στην αστυνομία.

Την ημέρα που εξαφανίστηκε ο Κασόγκι, η Τζενγκίζ τον περίμενε ώρες έξω από το προξενείο. Όταν το πήρε απόφαση ότι δεν θα έβγαινε, ήλθε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές, βάσει των οδηγιών του, αποκάλυψε η ίδια κατόπιν.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τηλεφώνησαν στον γιο του δολοφονηθέντα σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τον Σάλαχ, για να του εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους, μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Κατά την ίδια πηγή, ο Σάλαχ Κασόγκι εξέφρασε στον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο τις «ειλικρινείς ευχαριστίες του».

 

Η πώληση όπλων στην Σ.Αραβία

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Καναδάς να ακυρώσει μια σύμβαση για την πώληση οπλικών συστημάτων μεγάλης αξίας στη Σαουδική Αραβία.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, αλλά είχε μαγνητοσκοπηθεί την Πέμπτη, ο καναδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του εννοεί «να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα πάντα», εντός και εκτός της χώρας, προσθέτοντας ότι από αυτό δεν εξαιρείται «η Σαουδική Αραβία».

Ερωτηθείς εάν θα παραμείνει σε ισχύ ή όχι μια σύμβαση αξίας 15 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (9,9 δισεκ. ευρώ) για την πώληση στο Ριάντ ελαφριών τεθωρακισμένων, ο Τριντό απάντησε ότι στη σύμβαση εμπεριέχονται «ρήτρες που πρέπει να τηρηθούν» από μέρους «του αγοραστή», που αφορούν «τη χρήση» των όπλων.

«Εάν δεν τηρούνται αυτές οι ρήτρες, είναι σίγουρο ότι θα ακυρωθεί η σύμβαση», πρόσθεσε.

Η συμφωνία, που έχει επικριθεί έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε υπογραφτεί επί των ημερών της προηγούμενης, συντηρητικής κυβέρνησης, υπενθύμισε παράλληλα ο Τριντό.

Η Οτάβα είχε εκφράσει πέρυσι την ανησυχία της για την ενδεχόμενη χρήση αυτών των ελαφριών τεθωρακισμένων σε επιχειρήσεις καταστολής στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα της δεν θα εγκρίνει εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία, εξαιτίας της αβεβαιότητας για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η σχέση του Καναδά με τη Σαουδική Αραβία διέρχεται κρίση τους τελευταίους μήνες. Το Ριάντ ανακοίνωσε τον Αύγουστο την απέλαση του καναδού πρεσβευτή και την ανάκληση του δικού του, όπως και το πάγωμα κάθε νέας εμπορικής συναλλαγής με την Καναδά ή επένδυσης στη χώρα αυτή, μετά την καταγγελία από την Οτάβα των συλλήψεων σαουδαράβων ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω Twitter στην αραβική γλώσσα.

με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα