back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νοητός Λύκος: η τελευταία παράσταση του Μάνου Ελευθερίου

Διαβάστε επίσης

Ο Νοητός Λύκος που ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι η τελευταία υπόκλιση του Μάνου Ελευθερίου στην Τέχνη.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποιεί ένα τριήμερο μουσικό αφιέρωμα στο μεγάλο ποιητή, στιχουργό και πεζογράφο Μάνο Ελευθερίου. Όμως θα μπορούσαμε να πούμε, ότι αυτή είναι επί της ουσίας, η τελευταία παράσταση του Μάνου Ελευθερίου. Η τελευταία του υπόκλιση. Γιατί ο Νοητός Λύκος το μεγάλο, συνθετικό, ομοιοκατάληκτο ποίημα του Μάνου Ελευθερίου που παρουσιάζεται σε πρώτη θεατροποιημένη εκτέλεση, είναι μια παράσταση που φέρει τη σφραγίδα και την έγκριση του ποιητή, καθώς η σύνθεση της ξεκίνησε λίγους μήνες πριν το θάνατο του. «Όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε την παράσταση αυτή, θεωρούσα ότι θα είναι εδώ στο πάνελ μαζί μας, και ότι θα μπορούσαμε έτσι να τον τιμήσουμε» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Μίλτος Λογιάδης κατα την συνέντευξη Τύπου.

«Πρόκειται για ένα μουσικό δράμα» θα πει ο Γιώργος Ανδρέου «πάνω σε ένα αριστουργηματικό έμμετρο προφητικό κείμενο, που το είχε εγκρίνει ο ίδιος και έτσι ξέρω με σιγουριά ότι τουλάχιστον πλησίασα κάτι από το όραμα του». Είχε βάλει μάλιστα τον όρο, όπως αποκάλυψε, να παίξει τον ρόλο του κεντρικού αφηγητή ο Γιώργος Νταλάρας. 

Οι συντελεστές του αφιερώματος για τον Μάνο Ελευθερίου μιλούν σε συνέντευξη Τύπου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018.

Η παράσταση

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος θα παρουσιαστεί ο Νοητός Λύκος, ένα έργο που καταγράφει την ολιγόλεπτη επίσκεψη του ποιητή στον Άδη ακολουθώντας τον Άγγελό του. «Κάτω από την σκηνοθετική μπαγκέτα του Δημήτρη Λιγνάδη» δήλωσε ο Χρήστος Θηβαίος  που θα ερμηνεύσει τον ρόλο του αγγέλου «έχω διδαχτεί ότι ο ρόλος αυτός επιβάλλει οιαδήποτε φράση, στίχος και συλλαβή να είναι κυριολεξία,να είναι χρόνος ενεστώτας». Πιθανόν για αυτό το λόγο, αναφερόμενος στη συνέχεια στο Μάνο Ελευθερίου θα μιλήσει σε παρόντα χρόνο («…όπως είπε ο Μάνος»). Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει γνωστές και άγνωστες πτυχές της στιχουργικής διαδρομής του Μάνου Ελευθερίου. 

«Είναι ανυπόφορο να νιώθω ξαφνικά αυτό το μεγάλο κενό» δήλωσε ο Γιώργος Νταλάρας για τον χαμό του Μάνου Ελευθερίου. «Εκτός από σοφία και αρχοντιά, είχε μια βαθιά αντιεξουσιαστική αντίληψη το έργο του» τόνισε. 

Αποκάλυψε δε, ότι ο Μάνος Ελευθερίου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει και εκείνος ένα περασμα από τη σκήνη, ίσως περπατώντας στο σκοτάδι φορώντας την χαρακτηριστική τραγιάσκα του.  «Δεν είχε αρνηθεί να βγει στη σκηνή, δεν είχε πει όχι» θυμάται χαμογελαστός ο Γιώργος Νταλάρας.

Όμως δεν θα το μάθουμε ποτέ. 

Βάσια Μπακετέα

Πληροφορίες

Χώρος: Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Ημερομηνίες/ Ώρα έναρξης: 26,27,29 Οκτωβρίου 2018/20:30

Τιμές: 
Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι: € 10
Ζώνη Ε: € 15
Ζώνη Δ: € 24
Ζώνη Γ: € 30
Ζώνη Β: € 38
Ζώνη Α: € 46
Διακεκριμένη Ζώνη: € 55

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα