back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πανεπιστήμια απροστάτευτα και αφημένα στην τύχη τους – Τα γεγονότα της Φιλοσοφικής αποκαλύπτουν την εικόνα των ΑΕΙ

Διαβάστε επίσης

Σε ξέφραγο αμπέλι έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες η Φιλοσοφική Σχολή όπου εξωπανεπιστημιακές ομάδες μπαινοβγαίνουν ανενόχλητες ενώ οι πρυτανικές αρχές, η Κοσμητεία και οι φοιτητές παρακολουθούν ανήσυχοι μεν, ανήμποροι να αντιδράσουν δε.

Την Παρασκευή μέλη της νεοναζιστικής ομάδας «Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση» (ΕΣΑ) μπήκαν στη Σχολή, κατευθύνθηκαν χωρίς να τους σταματήσει κανείς προς την περίφημη πια αίθουσα 516, έγραψαν συνθήματα και ζωγράφισαν τον αγκυλωτό σταυρό στην πόρτα του χώρου που διαφημίζει ως «στέκι» η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας». Όπως ανακοίνωσε η Κοσμητεία της Σχολής, τα εξωπανεπιστημιακά άτομα αυτοπροσδιορίζονται ως «Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση», ΕΣΑ, όπως και η «υπογραφή» που άφησαν.

Είχαν προηγηθεί τα γεγονότα της περασμένης Τετάρτης, όταν καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι προσπάθησαν να περιφρουρήσουν την αίθουσα και κατάφεραν να απωθήσουν τα μέλη του «Ρουβίκωνα». Ωστόσο, όταν αργά το απόγευμα αποχώρησαν, καθώς όπως σημείωσαν «η κίνηση ήταν συμβολική και στόχο είχε μεταξύ άλλων να αφυπνιστεί η πανεπιστημιακή κοινότητα και να προστατεύσει το άσυλο», ομάδα μελών της αναρχικής ομάδας εισέβαλαν εκ νέου στη Φιλοσοφική και επανεκατέλαβαν το «γραφείο 516». Μετά τις απανωτές εισβολές, ακολούθησαν αναρτήσεις από τις δύο ομάδες στο Διαδίκτυο. «Όταν η δικαστική τρομοκρατία δεν έχει αποτέλεσμα και το μπατσάδικο κλομπ δεν μπορεί να κάνει παρουσία, κάνουν εμφάνιση οι νεοναζί για να τους αντικαταστήσουν. Έτσι και σήμερα το πρωί, θρασύδειλοι ναζί, που ανήκουν στην οργάνωση “Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση” (τα αρχικά της είναι ΕΣΑ και αντιλαμβανόμαστε σε τι παραπέμπει) πήγαν στη Φιλοσοφική Σχολή, στον χώρο όπου στεγάζεται η “Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνας” και ζωγράφισαν αγκυλωτούς σταυρούς. Ανακοίνωσαν το “κατόρθωμά” τους με ανάρτηση στον ιστότοπό τους», έγραψαν τα μέλη της αναρχικής ομάδας από τη μία ενώ από την άλλη, τα μέλη της ακροδεξιάς ομάδας έγραψαν τα εξής:«Μέλη της συλλογικότητάς μας πραγματοποίησαν παρέμβαση στο περιβόητο κτίριο 516, το οποίο ο “Ρουβίκωνας” έχει καταλάβει τις τελευταίες μέρες. Με την εικαστική παρέμβαση στο παρακρατικό στέκι και με τα τρικάκια που ερρίφθησαν στην κεντρική είσοδο, στον προαύλιο χώρο αλλά και στους διαδρόμους της σχολής, ξεκαθαρίζουμε ότι τα κυβερνητικά μαντρόσκυλα που παριστάνουν τους “αντιεξουσιαστές” έχοντας εξουσιαστικές πλάτες, δεν έχουν καμία θέση στα ακαδημαϊκά ιδρύματα».

Άφαντες οι φοιτητικές παρατάξεις

Η Κοσμητεία δήλωσε πως «καταδικάζει έντονα τις συγκεκριμένες ενέργειες» και πως «απαιτεί η αυτοαποκαλούμενη ΕΣΑ και κάθε εξωπανεπιστημιακό στοιχείο να μείνουν μακριά από τη σχολή, η δε“Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας” να σταματήσει κάθε δραστηριότητά της εντός της σχολής και να αποχωρήσει αμέσως από αυτήν». Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός της παντελούς απουσίας κάποιας αντίδρασης από τις φοιτητικές παρατάξεις, πολλώ δε μάλλον όταν όλα δείχνουν ότι οι περισσότεροι φοιτητές δεν είναι σύμφωνοι με τις συνεχείς εισβολέςεξωπανεπιστημιακών στο ίδρυμα, ενώ η πανεπιστημιακή κοινότητα αναμένει το αποτέλεσμα της πρόσφατη παρέμβασης τηςεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία απέστειλε παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση σχετικά με το τι συμβαίνει στη Φιλοσοφική.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ανέφερε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει χώρος για κανενός είδους παραβατικότητα στο πανεπιστήμιο, το οποίο είναι χώρος εκπαίδευσης και έρευνας» και έριξε τις ευθύνες για την εικόνα της Φιλοσοφικής στους φοιτητές: «Πού είναι το φοιτητικό κίνημα, πού είναι οι φοιτητές να διεκδικήσουν τους χώρους τους και την ακαδημαϊκή ειρήνη;» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Με πρωτοφανή προκλητικότητα ο Υπουργός Παιδείας μετακυλύει ακόμη μία φορά την ευθύνη της Κυβέρνησης για τη διαφύλαξη της νομιμότητας στα τριτοβάθμια Ιδρύματα, στους ίδιους τους φοιτητές», σχολίασε η Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα