back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τερέζα Μέι: “Το 95% του Brexit είναι έτοιμο”

Διαβάστε επίσης

Να αποδείξει στους «ανήσυχους» βουλευτές του κόμματός της ότι, οι συνομιλίες για το Brexit προχωρούν χωρίς πρόβλημα, στοχεύει η Τερέζα Μέι.

Στο πλαίσιο αυτό θα ανακοινώσει σήμερα στο Κοινοβούλιο ότι το 95% της συμφωνίας απόσυρσης του Brexit έχει διευθετηθεί.

Η πρωθυπουργός αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι έχει επιλύσει με την ΕΕ το μελλοντικό καθεστώς του Γιβραλτάρ, ότι ανέπτυξε πρωτόκολλο για το θέμα της στρατιωτικής βάσης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο και ότι συμφώνησε στη δημιουργία μηχανισμού για την επίλυση οποιωνδήποτε μελλοντικών διαφορών με την ΕΕ.

Η Μέι, στην σημερινή της τοποθέτηση, αναμένεται να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι “όλα αυτά μαζί, δηλαδή το 95% της συμφωνίας για το διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ , διευθετούνται τώρα”.

Η τοποθέτησή της θα γίνει τη Δευτέρα το απόγευμα και έρχεται χρονικά σε μία σημαντική στιγμή, αμέσως μετά από έντονες επικρίσεις από βουλευτές των Τόρις.

Οι βουλευτές την κατηγορούν ευθέως ότι δεν έχει σημειώσει πρόοδο το θέμα, ειδικά μετά την δύσκολη μέρα που πέρασε στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα, οπότε και έμεινε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit.

Οι Times αναφέρουν ότι η πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπη με ένα νέο “αντάρτικο” από 40 βουλευτές της αν δεν υποκύψει στις νέες απαιτήσεις των υπέρμαχων του Brexit εντός των επόμενων 48 ωρών.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η κα Μέι θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ακόμα “αντάρτικο” εντός του υπουργικού της συμβουλίου μετά την προσπάθεια που κατέβαλε για να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερη στήριξη για τα σχέδιά της για το Brexit στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής διάσκεψης μισής ώρας με τους υπουργούς της.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έσθερ Μακβέι και ο υπουργός Εσωτερικών, Σαχίντ Τζαβίντ φέρονται να αμφισβητούν κομβικά στοιχεία της διαπραγματευτικής της στρατηγικής.

Από την πλευρά της πάντως η κα Μέι σε άρθρο της στη σημερινή Sun αναφέρει ότι βλέπει επιτέλους “το τέλος” των διαπραγματεύσεων. Και η εφημερίδα σχολιάζει ότι η πρωθυπουργός θα πάει έως το τέλος …με τον δικό της τρόπο.

Επιμέλεια: Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα