back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανοικτά για το κοινό μέχρι τις 6 μ.μ. τα ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας

Διαβάστε επίσης

Ανοικτά στο κοινό θα είναι σήμερα 22 Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας σε ολόκληρη τη χώρα από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, δίνοντας την ευκαιρία σε ασθενείς με χρόνιο πόνο να έρθουν σε επαφή με τους ειδικούς γιατρούς και να διεκδικήσουν το απόλυτο δικαίωμά τους στο να μην πονάνε.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας – ΠΑΡΗΣΥΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας είναι η γνωστοποίηση και η ανάδειξη των εθελοντικών αυτών δομών των ελληνικών δημοσίων νοσοκομείων τα οποία, παρόλο που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στους οργανισμούς των νοσοκομείων, συνεχίζουν να προσφέρουν εθελοντικά την επιστημονική τους υποστήριξη στους ασθενείς που υποφέρουν από πόνο.

Τα ιατρεία πόνου που στεγάζονται στα νοσοκομεία Αρεταίειο, Σισμανόγλειο, Αγιοι Ανάργυροι, Αγιος Σάββας, Κοργιαλένειο Μπενάκειο, Σωτηρία, Γ. Γεννηματάς, Μεταξά, Ιπποκράτειο, Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Θήβας, Καρδίτσας, Ξάνθης, Σερρών, Αγιος Ανδρέας Πατρών, Νάξου, Κω, Χίου, Κατερίνης, Καβάλας, Λάρισας και Πανεπιστημιακό Ηρακλείου Κρήτης, θα είναι ανοιχτά σήμερα 23 Οκτωβρίου για το κοινό από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για το θεραπευτικό τους έργο.

Συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν σε νοσοκομεία 57 ιατρεία πόνου που δέχονται ασθενείς με χρόνιο πόνο (κυρίως λόγω καρκίνου ή νευρολογικών νοσημάτων) και τα οποία λειτουργούν ως παραρτήματα του τμήματος Αναισθησιολογίας και σε εθελοντική βάση, γεγονός που δεν διασφαλίζει την τακτική λειτουργία τους.

Ειδικά στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, τα ιατρεία πόνου «ανοίγουν» λίγες ημέρες την εβδομάδα, όποτε δηλαδή μπορούν να παραστούν οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου.

Παρότι υπάρχει σχετικό θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στους Οργανισμούς των νοσοκομείων, εξέλιξη που θα επέτρεπε τη στελέχωσή τους και την τακτική λειτουργία τους.

Η ΠΑΡΗΣΥΑ, στο πλαίσιο του αγώνα για πλήρη ενσωμάτωση της Παρηγορητικής Φροντίδας στο σύστημα υγείας της χώρας έχει συντάξει συγκεκριμένες προτάσεις με τη μορφή διακήρυξης, την οποία έχουν υπογράψει σημαντικές προσωπικότητες του επιστημονικού, πνευματικού, καλλιτεχνικού χώρου καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

«Λειτουργούν 57 ιατρεία θεραπείας πόνου και παρηγορικής φροντίδας σε όλη τη Ελλάδα. Τα πάντα παρέχονται δωρεάν», τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 η Αθηνά Βαδαλούκα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρειας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας. «Παρ ότι υπάρχει σχετικό θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στους οργανισμούς των νοσοκομείων, εξέλιξη που θα επέτρεπε την στελέχωσή τους και την τακτική λειτουργία τους», συνέχισε.

«Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. οργανώνει δωρεάν ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης για ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα απειλητικά γιθα τη ζωή. Μπορούν να συμμετέχουν και οι φροντιστές των ασθενών. (τηλ. εταιρείας 2106457878)

Τη διακήρυξη έχει χαιρετίσει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Με τη διακήρυξη η Εταιρεία καλεί –μεταξύ άλλων– τους διαμορφωτές της πολιτικής υγείας να αλλάξουν τις υπάρχουσες δομές και πολιτικές ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Παρηγορητικής Φροντίδας και να διασφαλίσουν συνέχεια στην ολιστική μορφή αντιμετώπισης του πόνου, ενώ ζητεί από τα νοσοκομεία να καθιερώσουν την Παρηγορητική Φροντίδα ως απαραίτητη υπηρεσία.

Η λίστα των Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας

[su_document url=”https://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2018/10/imera-iatrion-ponou-2018-lista4.pdf”]

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα