back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ένας ακόμα χειμώνας χωρίς θέρμανση; – Λύσεις για όλα τα βαλάντια

Διαβάστε επίσης

Προ των πυλών τα πρώτα κρύα της χρονιάς και απαγορευτικό είναι για τα ελληνικά νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο διατίθεται κατά 22,85% ακριβότερα συγκριτικά με πέρυσι. Ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ώρες, εντούτοις οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης είναι λιγοστές.

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, μια βδομάδα μετά την έναρξη διάθεσης του, διαμορφώνεται στα 1,145 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα και παράλληλα χτυπάει κόκκινο στη νησιωτική Ελλάδα, αγγίζοντας ακόμη και τα 1,25 ευρώ το λίτρο.

Πιο συγκεκριμένα, από τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων προκύπτει ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, πανελλαδικώς, διαμορφώνεται σε 1,145 ευρώ το λίτρο.

Η υψηλότερη μέση τιμή πετρελαίου θέρμανσης καταγράφεται στα Δωδεκάνησα , 1,215 Κέρκυρα -1,212 ευρώ το λίτρο ενώ «φωτιά» πήραν, επίσης, οι τιμές στην Κέρκυρα 1,212 ευρώ το λίτρο, αλλά και στην Ευρυτανία 1,20 ευρώ το λίτρο), ενώ στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, η τιμή παίρνει την ανιούσα καθώς διαμορφώνεται στα 1,132 και 1,133 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα.

Οι παραγγελίες

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες, αλλά και τις αυξημένες υποχρεώσεις των νοικοκυριών (εφορία, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) έχουν οδηγήσει σε κάθετη πτώση των παραγγελιών, οι οποίες παρά την πτώση της θερμοκρασίας παραμένουν υποτονικές.

Ενδεικτικό είναι πως οι καταναλωτές τις προηγούμενες χρονιές ζητούσε περίπου 1.000 λίτρα τις πρώτες ημέρες διάθεσης, ενώ φέτος οι περισσότερες παραγγελίες είναι της τάξης των 300 έως 400 ευρώ. Αν και οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι, πέρυσι, με 300 ευρώ, ο καταναλωτής έπαιρνε 315 λίτρα και φέτος με τα ίδια χρήματα αγοράζει 255 λίτρα.

Δύο μισθοί για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά

Φέτος, με τη μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου στα 1,147 ευρώ το λίτρο, μια τετραμελής οικογένεια με μέση κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης 1.500 λίτρα θα δαπανήσει 1.720 ευρώ για να ζεσταθεί. Όσο δηλαδή σχεδόν δύο μισθοί.

Πέρυσι το ίδιο νοικοκυριό πλήρωσε 1.410 ευρώ, αφού η τιμή του ακριβοθώρητου καυσίμου ήταν στα 0,94 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή σε σχέση με το 2017 η θέρμανση του νοικοκυριού είναι ακριβότερη κατά 310 ευρώ.

Το 2016 η κυβέρνηση αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα 280 ευρώ ανά χίλια λίτρα ή 0,28 ευρώ ανά λίτρο. Έτσι τιμή του ήταν στα 0,927 ευρώ το λίτρο. Το αποτέλεσμα ήταν τα έξοδα της οικογένειας του παραδείγματός μας να διαμορφωθούν τη χρονιά εκείνη στα 1.390 ευρώ.

Η διαφορά όμως της σημερινής δαπάνης για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2015, αφού τότε ο ΕΦΚ ήταν στα 0,230 ευρώ ή στα 0,23 ευρώ ανά λίτρο. Το νοικοκυριό του παραδείγματος τότε πλήρωνε για τη θέρμανση του 1.257 ευρώ. Αν λοιπόν γίνει η αντιπαραβολή του κόστους με σήμερα, προκύπτει μια επιβάρυνση της τάξης των 463 ευρώ.

Το κόστος θέρμανσης ανεβαίνει ακόμη περισσότερο για τα νοικοκυριά που κατοικούν σε ορεινές περιοχές ή στη Βόρεια Ελλάδα και φτάνει ακόμη και τα 2.000 ευρώ στη χειμερινή σεζόν.

Χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να προστατέψετε τον καυστήρα σας αλλά και την τσέπη σας

1) Μέτρηση στάθμης δεξαμενής με χρήση μέτρου

Χρησιμοποιήστε το δικό σας μεταλλικό μέτρο ή βέργα μέτρησης, ή το μέτρο του οδηγού της του βυτιοφόρου, τα οποία έχουν σωστή διαβάθμιση.

Ελέγχετε ώστε στην προμέτρηση, το μέτρο να ακουμπά στον πυθμένα της δεξαμενής.

Ελέγχετε ώστε το μέτρο να είναι άκαμπτο και κατά την επιμέτρηση να τοποθετείται κατακόρυφα μέσα στη δεξαμενή.

Τοποθετείτε το μέτρο στο ίδιο σημείο στην προμέτρηση και στην επιμέτρηση.

Για να κάνετε την επιμέτρηση περιμένετε 2 – 3 λεπτά μετά το πέρας της παράδοσης έτσι ώστε να «ηρεμήσει» η επιφάνεια του πετρελαίου απο το άφρισμα.

Να γνωρίζετε τις ακριβείς διαστάσεις της δεξαμενής σας για να μπορείτε να υπολογίσετε σωστά τον όγκο του καυσίμου ανά εκατοστό ύψους της δεξαμενής.

Ποσότητα (ανα εκ. Ύψους, σε λίτρα) = Mήκος (σε εκ.) x Πλάτος (σε εκ.) : 1000

2) Μέτρηση μέσω μετρητή δεξαμενής

Χρησιμοποιήστε το μετρητή δεξαμενής μόνο ως συμπληρωματικό τρόπο μέτρησης. Προτιμήστε τη μέθοδο προμέτρησης – επιμέτρησης με μέτρο.

Προσέξτε ώστε το περιεχόμενο του σωλήνα στάθμης να είναι όμοιο με το περιεχόμενο της δεξαμενής, και όχι κάποιο ελαφρύτερο υγρό, το οποίο θα εμφανίσει υψηλότερη στάθμη από την πραγματική.

3) Μέτρηση μέσω μετρητή βυτιοφόρου

Προσέξτε ώστε το περιεχόμενο της μάνικας να αδειάζει εξ’ ολοκλήρου στη δεξαμενή σας. Αυτό κανονικά γίνεται με παροχή αέρα με πίεση στο τέλος της παράδοσης.

Στο τέλος της παράδοσης, όταν αδειάζει η μάνικα, προσέξτε να μη «γράφει» ο μετρητής.

Συμβουλευτείτε το μετρητή του βυτιοφόρου ως βοηθητικό τρόπο μέτρησης μόνο στις μεταλλικές δεξαμενές και ακολουθήστε τη μέθοδο της προμέτρησης και επιμέτρησης της δεξαμενής με τη χρήση μέτρου.

4) «Αυτόπτης Μάρτυς»

Να είστε παρόντες κατά την προμέτρηση και την επιμέτρηση. Τα αποτελέσματα της προμέτρησης και της επιμέτρησης πρέπει (σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις) να αναγράφονται στο δελτίο αποστολής, αφού προηγουμένως συμφωνηθούν μεταξύ πελάτη και μεταφορέα.

Σε περίπτωση που στην πολυκατοικία υπάρχει η δυνατότητα αυτόνομης θέρμανσης η χρήση του καυστήρα από την μειοψηφία των διαμερισμάτων αυξάνει το κόστος καθότι οι ώρες λειτουργίας και η κατανάλωση πετρελαίου υπερδιπλασιάζεται σε αντίθεση με το ενδεχόμενο η θέρμανση να ανάβει συγχρονισμένα σε όλα τα διαμερίσματα.

Εναλλακτικές λύσεις για να μην παγώσουν από το κρύο οι καταναλωτές

Εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για το επίδομα θέρμανσης αλλά και με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κινείται πάνω από τα 1,15 λεπτά το λίτρο, οι καταναλωτές στρέφονται και φέτος σε εναλλακτικές λύσεις

Η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης θεωρείται «απαγορευμένος» καρπός για την πλειοψηφία των καταναλωτών με αποτέλεσμα να στρέφονται σε άλλες πηγές όπως είναι το φυσικό αέριο ή σε «ad hoc» λύσεις όπως είναι οι σόμπες και τα κλιματιστικά.

Φυσικό αέριο

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, οι καταναλωτές που βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου αισθάνονται τουλάχιστον «τυχεροί» καθώς έχουν πρόσβαση σε ένα αισθητά φθηνότερο καύσιμο (η τιμή του είναι περίπου 50% χαμηλότερη σε σχέση με το πετρέλαιο και κατά περίπου 70% χαμηλότερη σε σχέση με το ρεύμα και διαμορφώνεται στα 0, 55 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Η εγκατάσταση του φυσικού αερίου κυμαίνεται γύρω στα 1.500 ευρώ ενώ στην αγορά υπάρχουν προγράμματα επιδότησης των επενδύσεων για την μετατροπή των συστημάτων θέρμανσης.

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου

Με τη μόνιμη και σταθερή παροχή φυσικού αερίου, κάθε νοικοκυριό μπορεί να εξασφαλίσει:

· θέρμανση, χωρίς εξαρτήσεις και με σταθερή παροχή

· μαγείρεμα και ζεστό νερό χωρίς χρόνους αναμονής και με άμεση ρύθμιση της θερμοκρασίας.

· οικονομία σε πολλά επίπεδα λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι η κατανάλωση αερίου δεν προπληρώνεται όπως στην περίπτωση προμήθειας και καύσεως πετρελαίου για λειτουργία συστήματος κεντρικής θέρμανσης

· μείωση του ενεργειακού κόστους τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το πετρέλαιο και κατά περίπου 70% σε σχέση με το ρεύμα

Φυσικά, αρκετοί είναι και οι καταναλωτές οι οποίοι στρέφονται σε «ad hoc» λύσεις όπως οι σόμπες pellet, τα ενεργειακά τζάκια οι θερμοπομποί, τα ηλεκτρικά σώματα, τα κλιματιστικά και οι σόμπες, τα οποία παρουσιάζουν επίσης πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα με μεγαλύτερο μειονέκτημα εκείνο της περιορισμένης κάλυψης των χώρων όταν μιλάμε για οικίες.

Ίδιες τιμές, μειωμένη ζήτηση στα καυσόξυλα

Οι τιμές κατά μέσο όρο στην αγορά της Αττικής κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στα 100 με 110 ευρώ το κυβικό μέτρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους προμηθευτές καυσόξυλων ι η ζήτηση φέτος είναι μειωμένη. Βασική αιτία ο ήπιος περσινός χειμώνας, που έχει δημιουργήσει απόθεμα καυσόξυλων στα νοικοκυριά.

Οι αγοραστές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς το θέμα της υγρασίας των ξύλων. Γι αυτό ιδανικά θα πρέπει να στρέφονται σε περσινές «σοδειές», αρά συνήθως και σε σημεία πωλήσεων με όσο το δυνατόν μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους, όπου θα βρίσκουν και περισσότερα σχετικά αποθέματα.

Ως προς το είδος του ξύλου, τα πιο δημοφιλή, όπως η οξιά και η δρυς θεωρούνται οι καλύτερες επιλογές. Αντίθετα, οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφύγουν κωνοφόρα δέντρα (όπως για παράδειγμα το πεύκο), που εκτός των άλλων, αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Προσοχή από τα «τεχνάσματα»

Υπενθυμίζεται ότι από το 2013 ο τρόπος πώλησης των καυσόξυλων έχει αλλάξει, καθώς πωλούνται με το κυβικό μέτρο και όχι με τον τόνο, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Έχουν αποφευχθεί έτσι διάφορα… «τεχνάσματα», όπως το βρέξιμο των ξύλων για να αυξηθεί το βάρος τους – και συνεπώς η τιμή τους.

Ωστόσο, προσοχή χρειάζεται και με το νέο καθεστώς, καθώς οι αγοραστές θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι δεν αγοράζουν… «αέρα». Να επιλέγουν δηλαδή «πυκνές» στοίβες, χωρίς μεγάλα κενά μεταξύ των ξύλων.

Μυστικά για ζεστό σπίτι

Η θέρμανση είναι η μεγαλύτερη δαπάνη του σπιτιού σε ενέργεια. Με την καλή μόνωση έχετε σημαντική οικονομία ενέργειας και χρήματος, για θέρμανση το χειμώνα αλλά και για ψύξη το καλοκαίρι.

· Μονώστε τη σκεπή, την πυλωτή, το λέβητα, καθώς και τις εξωτερικές σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης, και τοποθετήστε διπλά τζάμια στα παράθυρα.

· Κλείστε τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα, γιατί γίνεται μεγάλη απώλεια θερμότητας.

· Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες ή καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.

· Μη σπαταλάτε ενέργεια και χρήμα αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα την ώρα που θερμαίνονται. Για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία, κλείνετε τις κουρτίνες και, κατά τις νυχτερινές ώρες, και τα παντζούρια.

· Μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 20 βαθμούς, αν έχετε αυτόνομη θέρμανση. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 10% περισσότερα χρήματα.

· Συντηρείτε τον καυστήρα σας μία φορά το χρόνο, για την σωστή απόδοσή του.

· Τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Προτιμήστε τα σύγχρονα κλιματιστικά που είναι σημαντικά πιο αποδοτικά.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα