back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Ιταλία επιμένει στον προϋπολογισμό της

Διαβάστε επίσης

Η ιταλική κυβέρνηση επιμένει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει στην Κομισιόν αλλά την ίδια στιγμή επιμένει και ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ε.Ε. ή το ευρώ.

“Δεν υπάρχει καμία περίπτωση”, τόνισε χθες ο Τζουζέπε Κόντε, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη έξοδο της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την ευρωζώνη.

Αγκάθι το δημοσιονομικό έλλειμμα

Παρά τις έντονες κριτικές από την πλευρά της Κομισιόν, η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν δείχνει να έχει καμία πρόθεση να αλλάξει οποιοδήποτε δεδομένο σχετικά με το δημόσιο χρέος. Ξεκαθάρισε έτσι εχθές για άλλη μία φορά ότι επιμένει στις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού, όπως αυτό κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στις Βρυξέλλες.

Ο προϋπολογισμός αυτός προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% για το 2019, 2,1% για το 2020 και 2,8% για το 2021. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι προβλέψεις της προηγούμενης κυβέρνησης έκαναν λόγο αντίστοιχα για 0,8% το 2019 και 0% το 2020. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε σχετικά ότι το 2,4% αποτελεί οροφή ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον διαρθρωτικά μέτρα αν δει ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Επιστολή Τρία σε Κομισιόν

Χθες μία επιστολή τεσσάρων σελίδων που εστάλη από τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενίσχυσε για ακόμα μία φορά την πεποίθηση των Βρυξελλών ότι η Ιταλία δεν θα κάνει πίσω. Στην επιστολή αναφέρεται εκτός των άλλων ότι η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα εκτός των ευρωπαϊκών ορίων και κανόνων. Με την ίδια επιστολή, ο Τρία σπεύδει να διευκρινίσει ότι σε καμία περίπτωση η στάση του αυτή δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ιταλική αλλά ούτε και την ευρωπαϊκή οικονομία. «Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της ιταλικής οικονομίας είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονομίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι μακροοικονομικές και κοινωνικές συνθήκες είναι μη ικανοποιητικές μία δεκαετία μετά το ξέσπασμα της κρίσης και θεωρεί ότι πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη», υπογραμμίζει ο υπουργός, δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την αυστηρή τήρηση των καθορισμένων στόχων» εάν δεν επιτευχθούν οι φιλόδοξες οικονομικές προβλέψεις.

Σήμερα αποφασίζει η Κομισιόν

Η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν ήταν η σιωπή αφού επιβεβαίωσε μεν ότι έλαβε την επιστολή αλλά αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε σχόλιο σχετικά. Αυτές τις ώρες όμως, εξετάζει εκ νέου το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο και πιθανότατα και με βάση τα ρεπορτάζ θα απορρίψει.

Εκτός από την επιστολή, δηλώσεις έκανε όμως και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε που επισήμανε ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ευρώ» και πως δεν υπάρχει τρόπος να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Εξαπέλυσε δε και επίθεση κατά του Καγκελαρίου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς που με χθεσινές του δηλώσεις καλούσε την Κομισιόν να απορρίψει το προσχέδιο αποδεικνύοντας έτσι ότι έχει πάρει τα σωστά μαθήματα από την ελληνική κρίση. Ο Κόντε έκανε λόγο για “απρόσεκτες δηλώσεις” και κατηγόρησε τον Κουρτς ότι δυναμιτίζει το κλίμα.

Μαύρη εβδομάδα

Στο μεταξύ το περιοδικό Spiegel σε ανάλυσή του σήμερα στην ηλεκτρονική του έκδοση, γράφει για “μαύρη εβδομάδα για την Ιταλία” που σηματοδοτείται από επενδυτές που αποσύρουν κεφάλαια, χρηματιστηριακές αξίες που πέφτουν και κόστος δημοσίου δανεισμού που αυξάνεται. “Μία θεμελιώδης ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει αναπόφευκτη”, σχολιάζει το περιοδικό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα