back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Το άσυλο με την σημερινή μορφή του θα καταργηθεί

Διαβάστε επίσης

Για «συνολική εικόνα πολιτικής παρακμής» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης,μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης ενώπιον μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, σε εκδήλωση της ΝΔ για την Ανώτατη Παιδεία.

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε συνολικά στην κυβέρνηση ότι «πολιτεύεται με κυνισμό και διγλωσσία» και υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή για να υπερβεί και την «βαριά κοινωνικο-οικονομική ατμόσφαιρα όπου η υπερφορολόγηση φέρνει φτωχοποίηση και η γενίκευση της ανομίας προκαλεί παντού ανασφάλεια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους σε σχέση με την Παιδεία, όπου υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «οι δυνάμεις που συνδέονται με αυτούς που κυβερνούν επιχειρούν ένα άτυπο, αλλά διαρκές πραξικόπημα για να ελέγξουν τους χώρους του πανεπιστημίου με τη βία και να αποτρέψουν την ελεύθερη έκφραση με τη βία». Δεσμεύθηκε παράλληλα ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο με τη σημερινή του μορφή» θα καταργηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ και πρόσθεσε: «Θέλουμε πανεπιστήμια για τα οποία όλοι μας και πρώτοι εσείς δεν θα ντρεπόμαστε. Εγγυώμαι προσωπικά ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα υπάρχει κανείς χώρος υπό κατάληψη. Οι συμμορίες που σήμερα τα λυμαίνονται θα εξοβελιστούν από αυτά. Αυτήν τη δουλειά θα την κάνει η οργανωμένη πολιτεία και όχι κάποιο -εντός εισαγωγικών- ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαιτέρως σκληρός στην κριτική του προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ένιωσα οργή όταν διάβασα την επιστολή των φοιτητών της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Νέοι επιστήμονες οι οποίοι, όπως αναφέρουν, έχουν κουραστεί από τη συνεχή υποτίμηση των σπουδών τους, από τον φόβο να κυκλοφορήσουν σε έναν χώρο που αποτελεί το δεύτερο σπίτι τους, από την εξαθλίωση της Σχολής τους σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας». Τι απαντάει η επίσημη Πολιτεία σε αυτούς τους νέους ανθρώπους; Ότι πρέπει μόνοι τους, λέει, να διεκδικήσουν τους χώρους και την ακαδημαϊκή ειρήνη. Πρέπει να τα βρουν οι ίδιοι με τους Ρουβίκωνες. Αυτά λέει ο κ. Γαβρόγλου. Και δεν αντιλαμβάνεται ότι όσο λέει τέτοια πράγματα καθίσταται, περίπου, περίγελος σε οποιοδήποτε σοβαρό άνθρωπο εντός ή εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας».

«H πάταξη της πρωτοφανούς ανομίας στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των ακαδημαϊκών χώρων, η ποιοτική αναβάθμιση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας, αποτελεί για εμένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. , ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γυρίζει την Ανώτατη Παιδεία «στις πιο σκοτεινές στιγμές της 10ετίας του 1980», ενώ δήλωσε πως η ΝΔ θα ψηφίσει νέο νόμο πλαίσιο μέσα στο πρώτο τρίμηνο της θητείας της.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για «πλήρη αυτονομία των ΑΕΙ», τα οποία- όπως είπε- «θα αποκτήσουν τα ίδια τον έλεγχο του αριθμού των εισακτέων».

Υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν θα αλλάξει άμεσα στο σύστημα εισαγωγής και «δεν θα εμπλακεί σε επικίνδυνους πειραματισμούς όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση», ενώ έκανε λόγο και για «επαναφορά της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ», αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Όταν κάποιος γράφει “3” με το να μπαίνει στο πανεπιστήμιο περιφρονεί το σύστημα. Το περιφρονεί και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε μια κοινωνία η οποία πρέπει να βρει μια νέα ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Είμαστε πολύ χαλαροί στα δικαιώματα, στις υποχρεώσεις δεν τα πάμε πολύ καλά. Άρα, μια νέα ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων λέει ότι θα πρέπει να πετύχεις έναν ελάχιστο βαθμό εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, αν θέλεις πραγματικά να έχεις πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα