back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η πρόθεση της Ρώμης να μην αλλάξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της με αποτέλεσμα να συνεχίζει να είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τον διεθνή Τύπο.

Για Ιταλία – προϋπολογισμό:

“Η Ιταλία ξεκαθαρίζει στην Ε.Ε ότι δεν θα αλλάξει το σχέδιο του προϋπολογισμού της” αναφέρουν οι FT.
“Η Ιταλία δεσμεύεται να παραμείνει προσηλωμένη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της” αναφέρει από την πλευρά της και η WSJ. Σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

“Σήμερα το τελεσίγραφο των Βρυξελλών – δείπνο μεταξύ Κόντε – Σαλβίνι και ντι Μάιο” αναφέρει η Repubblica. Οι τρεις άνδρες δείπνησαν χθες λίγο πριν την σχεδόν βέβαιη απόρριψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού από την Κομισιόν. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης, Τζιουζέπε Κόντε και οι δύο αντιπρόεδροι, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι συναντήθηκαν χθες σε ένα εστιατόριο στο κέντρο της Ρώμη. “Η απόρριψη της προσπάθειάς μας να ελιχθούμε από την Κομισιόν είναι σχεδόν σίγουρη. Αλλά αν κάποιος είναι πεπεισμένος για το τι κάνει, όπως είμαστε εμείς απλά προχωρά” δήλωσε ο Σαλβίνι. “Να αλλάξουμε την πρότασή μας για το εισόδημα του πολίτη; Όχι βέβαια. Όλοι κάνουμε τις επιλογές μας και η Ε.Ε τις δικές της και εμείς τις δικές μας. Δεν βλέπω τον λόγο γιατί η Ε.Ε θα πρέπει να απορρίψει το σχέδιό μας όταν αναμένουμε 15 δισ σε επενδύσεις. Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ (της Κομισιόν) είναι πολύ κατώτερες από ό,τι θα συμβεί στην πραγματικότητα”. Πάντως, αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση δεν είναι άλλο από το τραπεζικό σύστημα ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων των αγορών και της Κομισιόν. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες μέρες κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι επίκειται συμφωνία για μια εγγύηση από την κεντρική τράπεζα ως ένα σχέδο β στην περίπτωση που πέσουν και άλλο οι τραπεζικές μετοχές.

“Η μάχη γύρω από τον ιταλικό προϋπολογισμό – Το ιταλικό παστίτσιο” σχολιάζει το Politico. Ένα από τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το Κολλέγιο των Επιτρόπων σήμερα στο Στρασβούργο είναι και ο ιταλικός προϋπολογισμός. Δεδομένων των δημόσιων δηλώσεων που έχουν προηγηθεί δεν χρειάζεται κανείς ένα “βαθύ λαρύγγι” για να καταλάβει ότι βασικό μέλημα των Βρυξελλών θα είναι να εξετάσει τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα πει στη Ρώμη ότι “όχι, δεν μπορείς να παίζεις με το ενιαίο νόμισμα, όπως εσύ θέλεις”. Σε μια επιστολή που εστάλη από τη Ρώμη στην Κομισιόν τη Δευτέρα η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού της παραβιάζει τους κανόνες, αλλά επιμένει ότι δεν θα αλλάξει το προσχέδιο. Όπως ισχυρίζεται το σχέδιο βασίζεται στις προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη. Αν η πραγματικότητα βέβαια διαψεύσει την ιταλική κυβέρνηση ‘θα παρέμβουμε” όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, σε μια μάλλον συμβιβαστική κίνηση. “Δεν είμαστε τρελοί και πριν καταθέσουμε τον προϋπολογισμό εξετάσαμε εις βάθος την ιταλική οικονομία” δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζιουζέπε Κόντε.

Το Spiegel στέκεται στην ανυποχώρητη στάση της ιταλικής κυβέρνησης για το έλλειμμα 2,4% για το 2019, που προβλέπεται στο ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού παρά την κατηγορηματική διαφωνία των Βρυξελλών, και επισημαίνει την επιθετική ρητορική κατά της ΕΕ –ειδικά από τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι. Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι το κακό για τους κυβερνώντες στη Ρώμη είναι «ότι οι περισσότερες και σημαντικότερες χώρες της ΕΕ τάσσονται στο πλευρό της Κομισιόν. Εάν στο τέλος πραγματικά όλοι, κάτι που είναι απαραίτητο βάσει του καταστατικού της ΕΕ, ψηφίσουν κατά της Ιταλίας ώστε να κινηθεί ποινική διαδικασία από την Κομισιόν, είναι ανοιχτό. Όμως ακόμη και ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θέλει πράγματι να ενισχύσει τον ‘άξονα των προθύμων’ με τον Σαλβίνι προκειμένου ‘να μειωθεί περαιτέρω η παράνομη μετανάστευση’, δηλώνει τώρα ότι ‘δεν κατανοεί την Ιταλία’, διότι το υπερβολικά υψηλό δημόσιο χρέος της είναι ‘επικίνδυνο για όλους’». Όπως υπογραμμίζει το Spiegel Online, «πραγματικά επικίνδυνο είναι πάνω από όλα για την ίδια την Ιταλία. Γι’ αυτό άλλωστε όλοι όσοι έχουν δανείσει και πρόκειται να συνεχίσουν να δανείζουν χρήματα στη χώρα, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι».

Για «ιταλικό εκβιασμό» κάνει λόγο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, στηλιτεύοντας τη στάση της Ρώμης. Όπως εκτιμά, «η σκόπιμη παραβίαση των κανονισμών από την κυβέρνηση στη Ρώμη αποδυναμώνει την Ευρώπη πολιτικά και οικονομικά». Το σχόλιο επισημαίνει ότι «οι λαϊκιστές από τη Ρώμη αναζητούν την αντιπαράθεση με μια ούτως ή άλλως εξασθενημένη ΕΕ, η οποία δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα από αυτήν τη διαμάχη». Η Handelsblatt σημειώνει ότι «η Ιταλία είναι για την υπόλοιπη Ευρώπη ‘too big to fail’ (πολύ μεγάλη για να αποτύχει) τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Εφόσον ήδη η συγκριτικά μικρή Ελλάδα μπόρεσε να ρίξει την ευρωζώνη σε μια υπαρξιακή κρίση, μπορεί κανείς να φανταστεί που θα οδηγούσε μια αντίστοιχη κατάσταση στην Ιταλία».

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται η Süddeutsche Zeitung, η οποία στηλιτεύει τη στάση που τηρεί στο ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού η γερμανική κυβέρνηση, που θεωρεί ότι το βασικό πρόβλημα για την Ιταλία είναι το δημόσιο χρέος της. «Η γερμανίδα καγκελάριος είχε αντιδράσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το 2009, όταν η Αθήνα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Ήταν το πρώτο από τα λάθη με έμελλε να ακολουθήσουν και οδήγησαν στο ότι τα χρέη της Ιταλίας θα μπορούσαν τώρα να δρομολογήσουν το τέλος του ευρώ. Δεν είναι κατανοητό το πόσο πεισματικά αγνοεί η γερμανική κυβέρνηση το γεγονός ότι η ευρωζώνη έχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Η αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό δεν είναι απλά μια διαμάχη για το ότι μια χώρα θέλει να αυξήσει υπερβολικά τις δαπάνες της ή κάνει ελάχιστες μεταρρυθμίσεις. […] Το θέμα είναι πιο ριζικό, δηλαδή πρόκειται για το αν μπορεί να τηρηθεί η υπόσχεση ότι το ευρώ θα εξισώσει το επίπεδο διαβίωσης (σ.σ. των μελών της ευρωζώνης)».

Παραλληλισμούς της ιταλικής περίπτωσης με την αντίστοιχη της Ελλάδας επιχειρεί να κάνει μεταξύ άλλων σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα: είναι πολύ πιο αναπτυγμένη οικονομικά και κυρίως διαθέτει πλατιά βιομηχανική βάση. Όμως έχει το ίδιο θεμελιώδες πρόβλημα. Όταν η εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους αρχίζει να φθίνει, τότε θα μπορούσε μια μέρα ακόμη και ένα μέλος του G7 να πάρει την κατιούσα. Υπάρχει η απειλή εκροής κεφαλαίων, τραπεζικών κρίσεων και αδυναμίας πληρωμών. Οι πρώτοι που θα υφίσταντο τα δεινά τέτοιων εξελίξεων δεν θα ήταν οι Γερμανοί ή οι άλλοι Ευρωπαίοι, τους οποίους αρέσκονται στη Ρώμη να καθιστούν υπεύθυνους για τις δυσχέρειες της δικής τους χώρας. Θα ήταν οι ιταλοί πολίτες, όπως πριν από αυτούς ήταν οι Έλληνες», σχολιάζει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης.

Στην Ιταλία:

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο δεσμεύθηκε να συγκαλέσει μια πολιτική ομάδα “νέων δυνάμεων που γεννώνται στην Ευρώπη”. Σύμφωνα με την ανάλυσή του μια ομάδα κομμάτων θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τους “απογοητευμένους από την αριστερά και τη δεξιά”. (Δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα κόμματα, αλλά ξεκαθάρισε τουλάχιστον ότι δεν αναφέρεται στους Πρασίνους). Η πλειοψηφία πάντως τον “νέων πολιτικών δυνάμεων” σχολιάζει το Politico μικρών ή μεγάλων προέρχονται είτε από Αριστερά, όπως οι Podemos στην Ισπανία, ή φλερτάρουν με άλλους όπως οι Ciudadanos. Αλλά αν είσαι μέλος μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης… δεν μπορείς να αναζητάς εύκολα “συμμάχους”. Και έχοντας συνταχθεί με το βρετανικό UKIP στην ίδια ευρωομάδα δεν σου δίνει περιθώρια αναζήτησης φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, ακόμα και όταν για παράδειγμα είσαι τόσο απελπισμένος όσο ο Γιάνης Βαρουφάκης και πάλι λες “όχι” σε έναν τέτοιο πολιτικό κόμμα. Στη θεωρία θα μπορούσαν να συνταχθούν στους Φιλελεύθερους αλλά όταν ο Γκι Φέρχοφστατ τόλμησε να το σκεφθεί κόντεψε να διαλύσει την ευρωομάδα του. Συμπερασματικά, σχολιάζει το Politico, το Κίνημα 5 Αστέρων τελικά μοιάζει ως “πολιτικός πρόσφυγας” και όχι “πολιτικός παράγοντας”.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε χθες ότι στέκεται στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό δεν λέει τίποτα για το Δημοκρατικό Κόμμα (που ανήκει στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών), αλλά αποτελεί ένδειξη ότι ο Ρέντσι έχει τη δική του αίσθηση του χρόνου… Πάντως περιοδεύει σε όλη την Ιταλία σε κάτι, που μοιάζει με σόου παρά με διάλογο με τους πολίτες.

Για Γαλλία:

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρυνό Λεμέρ θα είναι στο Στρασβούργο σήμερα για να συναντηθεί με ευρωβουλευτές αναζητώντας συμμάχους για την πρόταση που κομίζει… για έναν φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών. Άλλωστε αργότερα μέσα στην ημέρα θα συναντηθεί και με πολίτες στο δημαρχείο του Στρασβούργου συνοδευόμενος από την εκλεκτή του “αφεντικού” του για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ανώτερη θέση, την φιλελεύθερη, Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο ο Λεμέρ προτείνει η Ευρώπη να φορολογήσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς που επί σειρά ετών καταβάλουν πολύ χαμηλούς φόρους σε σχέση με τα τεράστια κέρδη τους. Η πρόταση του αφορά φόρο 3% επί του κύκλου των εργασιών τους.

Για Γιούνκερ:

“Η παρακαταθήκη του Γιούνκερ” σχολιάζει το Politico. Το Κολλέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να υιοθετήσει το πρόγραμμα των εργασιών του για το 2019. Σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου αλλα κυρίως των παραπομπών που ήδη έχουν συνταχθεί υπάρχει μια πλήρης λίστα των πρωτοβουλιών, προτάσεων και της σειράς των προτεραιοτήτων και μη. Η Κομισιόν σχεδιάζει να προτείνει την αλλαγή στην ψηφοφορία όταν αυτή αφορά θέματα φορολόγησης (δηλαδή να χρειάζεται ειδική πλειοψηφία) όπως επίσης και για θέματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική για ενέργεια και κλιματική αλλαγή, το 2019. Σχεδιάζει να προτείνει “μια περαιτέρω ενίσχυση του πλασίου του Κράτους Δικαίου (2014)” και την υιοθέτηση μιας πρότασης γύρω από την “ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ” μια ιδέα του Γιούνκερ που συζητήθηκε στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, την περασμένη εβδομάδα ώστε το ευρώ να γίνει ένας σοβαρός ανταγωνιστής του δολαρίου. Η Κομισιόν επίσης θα προτείνει μόνο 15 νέες – μη νομοθετικές πρωτοβουλίες – εκτός όσων άλλων αφορούν το Brexit- κάτι που σημαίνει ότι ο κύκλος της κλείνει… 17 εκκρεμείς προτάσεις ή υπάρχοντες νόμοι θα εξεταστούν και η Κομισιόν θα πιέσει το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο να προχωρήσει με τις 45 προτάσεις που είναι σε προτεραιότητα από τις συνολικά 286. (Ο επόμενος προϋπολογισμός της Ε.Ε αποτελεί ένα θέμα από μόνο του και δεν είναι ανάμεσα στα 45 εκκρεμή)

Στη Βρετανία:

Η δήλωση της Τερέζα Μέι για το Brexit και ο ισχυρισμός της ότι το 95% της συμφωνίας για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε έχει ήδη υλοποιηθεί είναι ένα από τα βασικά θέματα στους Times και τον Guardian. Για αρκετούς αναλυτές τίποτα επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει από τη σχετική δήλωσή της στους βουλευτές πριν από ακριβώς μια εβδομάδα.
Ο Guardian αναφέρει ότι τα θεμελιώδη ζητήματα – όπως για παράδειγμα ότι η Ε.Ε δεν συμφωνεί μα μια επιλεκτική προσέγγιση του σχεδίου Τσέκερς και η πρωθυπουργός δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών στο κόμμα της για να στηρίξει την όποια συμφωνία – παραμένουν ως έχουν.

Από την πλευρά της η Daily Telegraph επιμένει ότι η επιλογή της για παράταση της μεταβατικής περιόδου δεν δείχνει να έχει ευχαριστήσει τους βουλευτές της.
Ο χρόνος τελειώνει και η πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τον εαυτό της, σχολιάζει το New Statesman.
Όμως αρκετές εφημερίδες εκτιμούν ότι η κα Μέι βγήκε αλώβητη μετά τη δήλωσή της για το Brexit. Για τους FT, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι οι βουλευτές της θα αποσύρουν σύντομα τη στήριξή τους προς την πρωθυπουργό. Από την πλευρά του το Spectator αναφέρει ότι συνολικά οι ισορροπίες διατηρήθηκαν σε ό,τι αφορά την επιβίωσή της.

Για ΗΠΑ- Ρωσία:

Ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος επί εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ είναι στη Ρωσία. “Αυτό που επεσήμανα στους Ρώσους συναδέλφους μου σήμερα ήταν ότι δεν πιστεύω πως – για ό,τι έχουν κάνει σε σχέση με την παρέμβασή τους στις εκλογές του 2016, πέτυχε. Αντιθέτως, τους είπα ότι αυτό που πέτυχαν είναι να αυξηθεί η δυσπιστία προς τη Ρωσία” δήλωσε ο Μπόλτον στη Μόσχα. “Είπα ψυχρά πως το να παρεμβαίνεται στις εκλογές μας δεν προωθείτε επί της ουσίας τα ρωσικά συμφέροντα” μεταδίδει το CNN.

Σχετικά με τη συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) το Politico θέτει το ερώτημα μήπως οι δύο υπερδυνάμεις θέλουν να αποσυρθούν από τη συγκεκριμένη συνθήκη επειδή θέλουν να απελευθερωθούν ώστε να ανταγωνιστούν τον τρίτο μεγαλύτερο παίκτη, την Κίνα; Ή τουλάχιστον να προωθήσουν μια νέα συνθήκη με την υπογραφή και της Κίνας;

Για Κασόγκι:

“Ο Ερντογάν θα αποκαλύψει την γυμνή αλήθεια για τον θάνατο του Κασόγκι” αναφέρει ο Guardian. O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται έτοιμος μετά από δύο εβδομάδες διαρροών, όργιο φημών και συλλογής στοιχείων να δώσει μια ομιλία στην τουρκική εθνοσυνέλευση που θα “ταράξει τα νερά” σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι στο τουρκικό έδαφος. Ύστερα από μέρες διαρροών από την τουρκική αστυνομία ότι πίσω από τη δολοφονία ειναι ο πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα βγει μπροστά να αποκαλύψει την “γυμνή αλήθεια” για τον θάνατο του Κασόγκι. Τη Δευτέρα στενός του συνεργάτης είπε πως “τίποτα δεν θα μείνει κρυφό”. Η ανακοίνωση του Ερντογάν σε μέλη του κόμματός του συμπίπτει με το άνοιγμα του συνεδρίου για επενδύσεις στο Ριάντ. Συνεργάτες λένε πως ο Ερντογάν θα αναφερθεί στην καθυστερημένη παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του Κασόγκι, εντός του προξενείου της. Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος έχει επιδοθεί σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τον Ερντογάν προκειμένου να τον πείσει να μην ρίξει… όλη την ευθύνη στον πρίγκιπα διάδοχο.

“Συναντήσεις Μνούτσιν με τον διάδοχο του θρόνου στη Σαουδική Αραβία παρά τις επικρίσεις” αναφέρει το BBC. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν διεξήγαγε χθες συνομιλίες με τον διάδοχο του θρόνου στη Σαουδική Αραβία παρά την αυξανόμενη ανησυχία για τον ρόλο των Σαουδαράβων στη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευθεί να μάθει την αλήθεια γύρω από την υπόθεση ενώ σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ η επικεφαλής της CIA, Τζίνα Χάσπελ είναι ήδη στην Τουρκία για να ενισχύσει τις εκεί έρευνες. Νωρίτερα χθες ο κ Τραμπ δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένος με τον απολογισμό του Ριάντ αλλά πρόσθεσε ότι “δεν θέλω να χάσω όλες αυτές τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας” είπε αναφερόμενος στις συμφωνίες για όπλα ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα