back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καμίνης: Να μπουν όρια στη δραστηριότητα του Air bnb

Διαβάστε επίσης

Την λήψη μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η AIRBNB ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με στόχο την τόνωση της κατοικίας στο κέντρο.

Ο κ. Καμίνης μιλώντας στην ημερίδα με θέμα: “Δια-μοιράζοντας” την τουριστική ανάπτυξη αναφέρθηκε στο φαινόμενο την AIRBNB λέγοντας ότι ήρθε ξαφνικά στην χώρας μας το 2012 χωρίς να υπάρχει προετοιμασία. Ωστόσο υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι ο δήμος δεν έχει τις αρμοδιότητες προκειμένου να μπορέσει να λάβει σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση της κατοικίας στο κέντρο της πόλης.
Για την διεθνή εταιρία μίσθωσης ακινήτων μίλησαν τόσο ο δήμαρχος Φλωρεντίας κ. Ντάριο Ναρντέλα όσο και εκπρόσωποι
από την Βαρκελώνη λέγοντας ότι έχουν περιορίσει την δράση της καθώς θέλουν να βάλουν «φρένο» στο τουρισμό τους ο οποίος πλέον είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι μπορεί να αντέξουν οι πόλεις τους.

Για το θέμα του τουρισμού ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι φέτος αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ του 2017, των 5 εκατ. αφίξεων, καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός τους θα φτάσει τα 5,7 εκατ. Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του δήμου για την τόνωση του τουρισμού, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι τα Δημόσια Κτήρια δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη για την επιβάρυνση που προκαλούν στην πόλη, καθώς τα χρήματα  αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την βελτίωση της εικόνα της Αθήνας και για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών σε κατοίκους και επισκέπτες.

Σκιαδάς: Τα μισθώματα που ζητούνται είναι υψηλότερα από προ κρίσης

“Το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο σε τουριστικές περιοχές, εμείς έχουμε μηνύματα παραπόνων απο περιοχές όπως το Περιστέρι και Νίκαια ” , δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και την Ελεωνόρα Ορφανίδου, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Άγγελος Σκιαδάς.

Ο κύριος Σκιαδάς τόνισε ότι τα μισθώματα που ζητούνται είναι υψηλότερα από προ κρίσης και με αυτό τον τρόπο εκβιάζονται οι ενοικιαστές και αναγκάζονται να βρεθούν στον δρόμο. “Ένα από τα μέτρα που πρέπει να ληφθεί για να εξομαλυνθεί η κατάσταση είναι η αύξηση του ελάχιστου χρόνου μίσθωσης ακινήτου από 3 χρόνια που ισχύει σήμερα στα 6 χρόνια”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Σκιαδάς.

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, γνωστό ως Airbnb, αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τους ενοικιαστές, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται σε σταδιακή εκτόπιση από συνοικίες της πόλης που έχουν μεγαλώσει, καθώς οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε εξώσεις για να μετατρέψουν το ακίνητο τους σε Airbnb.

Όπως τονίζουν ειδικοί στον χώρο της κτηματαγοράς, το Airbnb έχει εξελιχθεί σε μεγάλο «βραχνά» για τους ενοικιαστές, είτε γιατί δεν μπορούν να βρουν εύκολα σπίτι είτε διότι οι μακροχρόνιες μισθώσεις αποτελούν παρελθόν και ότι το πρόβλημα συνεχώς επιτείνετε.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα