back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μηδενική συμμετοχή για τους χρονίως πάσχοντες στα γενόσημα

Διαβάστε επίσης

Μηδενική είναι από δω και πέρα η συμμετοχή στα φάρμακα για τους χρονίως πάσχοντες που επιλέγουν γενόσημα. Με τη νέα ρύθμιση που ξεκίνησε να εφαρμόζεται την περασμένη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, οι χρονίως ασθενείς, όπως οι διαβητικοί και οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν 10% συμμετοχή όταν επιλέγουν γενόσημα φάρμακα.

Η ρύθμιση αυτή αφορά συγκεκριμένα τους ασφαλισμένους που πάσχουν από ασθένειες που δικαιολογούσαν μέχρι σήμερα μειωμένη συμμετοχή 10% όπως διαβήτη τύπου ΙΙ, κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, φυματίωση, οστεοπόρωση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ελκώδη κολίτιδα κ.λπ..

Διευκρινίζεται ότι δεν αλλάζει τίποτα για όσους καταβάλλουν 25% συμμετοχή για τα φάρμακά τους, είτε επιλέγουν πρωτότυπο είτε γενόσημο.

Από τη νέα ρύθμιση ευνοούνται οι εξής ασφαλισμένοι που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες που είχαν μειωμένη συμμετοχή 10%:

  1. Νόσο του Parkinson και δυστονίες
  2. Άποιο διαβήτη
  3. Χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια
  4. Συστηματικό ερυθυματώδη λύκο, σκληροδερμία, δερματομυοσίτη, αγγειίτιδες, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγγυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα
  5. Οστεοπόρωση και νόσο Paget
  6. Μυασθένεια
  7. Φυματίωση
  8. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  9. Κληρονομικό αγγειοοίδημα
  10. Αδένωμα υπόφυσης
  11. Ελκώδη κολίτιδα, νόσο GROHN, σύνδρομο βραχέως εντέρου
  12. Κίρρωση του ήπατος
  13. Συγγενή ιχθύαση
  14. Νόσο του WILSON
  15. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

Το θέμα της μηδενικής συμμετοχής στα γενόσημα φάρμακα για τους χρονίως ασθενείς συζητήθηκε αρχικά την άνοιξη και το σχετικό ΦΕΚ (ΦΕΚ 105Α) δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο.

Σκοπός του μέτρου είναι η οικονομική ελάφρυνση των ασθενών, αλλά και η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, η οποία είναι περίπου στο 20%.

Το μέτρο είχαν δει ιδιαιτέρως θετικά οι σύλλογοι ασθενών και οι ομοσπονδίες. Σε ανακοίνωσή τους είχαν αναφέρει ότι η μηδενική επιβάρυνση για όσους πλήρωναν συμμετοχή 10% συνιστά πράγματι “θετικό μέτρο”, ωστόσο θεωρούν ότι θα πρέπει να ενταχθεί “σε μια συνολικότερη προσπάθεια περιορισμού της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της περαιτέρω μείωσης της θεσμοθετημένης συμμετοχής του ασθενούς στο φάρμακο και της καταπολέμησης της υπερσυνταγογράφησης και της προκλητής ζήτησης”.

Επιπλέον με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ 4698Β/2018), ισχύει πλέον η μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ατόμων με ψωρίαση στο κόστος θεραπείας, από 25% σε 10% σε συστηματικές από του στόματος θεραπείες και ορισμένα σκευάσματα τοπικής θεραπείας.

 

Νίνα Κομνηνού

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα