back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πάνω από 795,3 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από την εθελούσια αποκάλυψη εσόδων

Διαβάστε επίσης

Σημαντική στήριξη στα δημόσια έσοδα εξακολουθεί να προσφέρει η ρύθμιση για την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων παρά το ότι έληξε πέρυσι το Νοέμβριο.

Λόγω των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου του 2016 που επεκτάθηκε έως τον Νοέμβριο του 2017, σημαντικός αριθμός τόσο φυσικών όσο και νομικών προσώπων έσπευσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση, με τα έσοδα ιδίως από τον φόρο στο εισόδημα φυσικών προσώπων (που βεβαιώνονται για πρώτη φορά) να καταγράφουν μεγάλη αύξηση.

Στο πλαίσιο των 11 μηνών του προγράμματος οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης, παρελήφθησαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων 507.677 δηλώσεις και προέκυψαν φόροι ύψους 795,3 εκατ. ευρώ.

Αν και το μεγαλύτερο όφελος προέκυψε μέσα στο 2017, ωστόσο και εφέτος η ρύθμιση εξακολουθεί να γεμίζει τα δημόσια ταμεία λόγω της επίπτωσης της ρύθμισης στα έσοδα από υπόλοιπα παρελθόντων οικονομικών ετών.

Πολλοί φορολογούμενοι επέλεξαν την τμηματική καταβολή των οφειλομένων που προέκυψαν από την οικειοθελή αποκάλυψη στη βάση της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής να συνεχίζονται το έτος 2018 και να αυξάνουν τα έσοδα του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Αυτή η θετική επίπτωση θα συνεχιστεί έως το Νοέμβριο του 2018, καθώς τότε χρονολογικά συμπίπτει και η ολοκλήρωση του δωδεκαμήνου από την καταληκτική προθεσμία της ρύθμισης.

Χριστιάννα Κούσιου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα