back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου: «Το μείζον είναι να σεβαστούμε την αρχή της ελευθερίας και διακίνησης ιδεών»

Διαβάστε επίσης

«Το μείζον είναι να εξασφαλίσουμε την ελευθερία διακίνησης σκέψεων και λόγου», επεσήμανε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιακουμάκης  σχολιάζοντας  τα περιστατικά ανομίας εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» και στη Νόνη Καραγιάννη, ο κ. Γιακουμάκης αναφερόμενος στο πανεπιστημιακό άσυλο και τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από την κατάργησή του σημείωσε:

«Έχω την εντύπωση ότι ο καθένας με τον όρο εννοεί και άλλα πράγματα.Έχει υπάρξει ένας ορισμός του όρου στη περίοδο της δικτατορίας και μετά που ακαδημαικό άσυλο σημαίνει απαγόρευση εισόδου δημόσιας δύναμης μέσα στο πανεπιστήμιο.

Υπάρχει μια πιο σύγχρονη αντίληψη που λέει ότι ακαδημαϊκο άσυλο είναι η ελευθερία έκφρασης και διακίνησης ιδεών. Θεωρώ ότι δεν είναι θέμα που ταιριάζει στην δημόσια συζήτηση του 2018, σε μια ευρωπαική χώρα, αν πρέπει να έχουμε νόμο που να απαγορεύει την είσοδο δημόσιας δύναμης στα πανεπιστήμια. Νομίζω ότι τα πανεπιστήμια δεν χρειάζονται τέτοια προσέγγιση, αυτό που πρέπει να σεβαστούμε είναι την αρχή της ελευθερίας και διακίνησης ιδεών».

Όπως υπογράμμισε «το μείζον είναι να εξασφαλίσουμε την ελευθερία διακίνησης σκέψεων και λόγου. Αυτό για να επιτευγχθεί πρέπει να δούμε τι κάνουν οι άλλες χώρες. Να δούμε τα παραδείγματα που θέλουμε να ακολουθήσουμε πώς λειτουργούν. Δεν νομίζω ότι η λύση βρίσκεται στη διατύπωση του νόμου, βρίσκεται στην υιοθέτηση αντιλήψεων και στη δημιουργία μηχανισμών που διασφαλίζουν αυτή την ελευθερία. Ο νόμος είναι σεβαστός εφόσον ζούμε σε περίοδο Δημοκρατίας» κατέληξε ο πρύτανης του ΟΠΑ.

Για την έξαρση της παραβατικότητας γύρω από το πανεπιστήμιο

Ο κ. Γιακουμάκης αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στους χώρους γύρω από τις κτηριακές εγκαταστάσεις του ιδρύματος, εξαιτίας της παρουσίας εμπόρων-διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών σημείωσε ότι το πρόβλημα έχει οξυνθεί «τα τελευταία 2,5 έτη,  μετά το ”άδειασμα” του Πεδίον του Άρεως».  Το να εκενώνεται το Πεδίο του Άρεως δεν αποτελεί στρατηγικό σχέδιο. Δεν υπάρχει η επιμέλεια, που υπάρχει σε άλλες χώρες όπου δημιουργούν υποδομές. Ποιά είναι η πολιτική υγείας που έχει το κράτος για αυτά τα άτομα; Θα έπρεπε να υπάρχει μια επιμέλεια από την Πολιτεία;» αναρωτήθηκε ο κ. Γιακουμάκης.

Σημειώνεται ότι, η Πρυτανεία αποφάσισε χθες να κλείσει συμβολικά για μια ημέρα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα