back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στις φυλακές Κορυδαλλού o Γ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του, ως ύποπτοι φυγής

Διαβάστε επίσης

Στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού θα κρατηθούν ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου. Ο Γ. Παπαντωνίου θα κρατηθεί στην πτέρυγα που είχε δημιουργηθεί για τους κρατούμενους στη 17Ν και θα είναι μόνος του στο κελί. Η  Σταυρούλα Κουράκου θα κρατηθεί στο τμήμα Γυναικών μαζί με άλλες κρατούμενες.

Οι ανακριτές διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανλίκα και ο επίκουρος συνάδελφό της Γιώργο Ευαγγέλου, καθώς και η εισαγγελέας Αικατερίνη Τσιρώνη έκριναν ότι τόσο ο πρώην υπουργός, όσο και η σύζυγός του κρίνονται ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό.

Προηγήθηκε η ομόφωνη απόφαση ανακριτών και εισαγγελέα για προφυλάκισή τους για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πρόκειται για τη νομιμοποίηση 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων γύρω από τα εξοπλιστικά.

Και οι δυο αρνήθηκαν την κατηγορία και υποστήριξαν ότι δεν έχει γίνει καμία παράνομη συναλλαγή.

Το σκεπτικό για την απόφαση προφυλάκισης

Στο ένταλμα της προσωρινής τους κράτησης υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις λόγοι για τους οποίους θεωρήθηκε επιβεβλημένη η προφυλάκιση τους.

Για τον Γιάννο Παπαντωνίου και την Σταυρούλα Κουράκου κρίθηκε ότι:

  • Είναι ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό καθώς έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία και διατηρού εκεί μισθωμένη κατοικία.
  • Είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Εάν παραμείνουν δηλαδή ελεύθεροι, είναι πιθανό να συνεχίζουν το -κατά το κατηγορητήριο- ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
  • Δεν συναίνεσαν στο άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών ή όταν συναίνεσαν, αμφισβήτησαν την ενέργεια αυτή.

«Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά. Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου αργά χθες το βράδυ, κατά τη μεταφορά του από τα δικαστήρια.

Πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στον απόηχο της προφυλάκισης του ζεύγους Παπαντωνίου

«Αντί η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής να ψάχνουν σωσίβιο σε θεωρίες συνωμοσίας, προκειμένου να αποφύγουν να πάρουν θέση για την προφυλάκιση Παπαντωνίου, ας ζητήσουν επιτέλους τουλάχιστον μία συγγνώμη για τον τρόπο που κυβέρνησαν, για τον εκφυλισμό της πολιτικής και για το εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς που δημιούργησαν», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«O δικαστικός έλεγχος του κ. Παπαντωνίου, που ξεκίνησε το 2012, πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η δυσώδης υπόθεση των εξοπλιστικών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Όλα στο φως» το σχόλιο του ΚΙΝΑΛ που ζητά η Δικαιοσύνη να κάνει ανεπηρέαστη την δουλειά της για όλους και για όλα και οι ευθύνες να αποδοθούν. «Η προσπάθεια εκμετάλλευσης εις βάρος μας θα πέσει στο κενό. Η παράταξή μας είναι η μόνη που προχώρησε σε πολιτική και ηθική αυτοκάθαρση» τονίζουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά.

«Όταν δύο υπουργοί Αμύνης της ίδια κυβέρνησης συλλαμβάνονται για πλουτισμό από μίζες δεν μιλάμε για σύμπτωση, αλλά για γενικευμένη διαφθορά. Τις πολιτικές ευθύνες πρέπει να αναλάβουν όσοι τους διόρισαν, τους ανέχτηκαν και τους κράτησαν μέχρι τέλους στα υπουργεία τους», αναφέρει σε ανακοίνωση το “Ποτάμι.

Με ένα αιχμηρό tweet ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος σχολιάζει την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου. Ο κ. Καμμένος παραθέτει παλαιότερο tweet του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αναμετέδιδε τη δήλωση Παπαντωνίου ότι η προανακριτική επιτροπή ήταν «άθλιο πυροτέχνημα».

Η προφυλάκιση Παπαντωνίου στη Βουλή

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε ότι η ΔΗΣΥ στη συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής που αφορούσε τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου είχε καταγγείλει προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και σημείωσε με νόημα ότι το τέως πολιτικό πρόσωπο που προφυλακίστηκε είναι ιστορικό στέλεχος του πρώην ΠΑΣΟΚ της τέως Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του νυν Κινήματος Αλλαγής.

«Όταν αναφέρεστε σε παλιό διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό να κοιτάξετε και στην δική σας κυβέρνηση» υπογράμμισε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Μίνα Μουστάκα – Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα