back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φόροι 14 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους

Διαβάστε επίσης

Φέσια 177 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και 69 εκατ. από τον ΕΝΦΙΑ άφησαν οι φορολογούμενοι κατά τον Σεπτέμβριο, αναδεικνύοντας ότι τα νοικοκυριά δυσκολεύτηκαν να πληρώσουν τα διπλά εκκαθαριστικά, την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε στα έσοδα του προϋπολογισμού τα οποία τον περασμένο μήνα εμφάνισαν «τρύπα» στις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και στον ΕΝΦΙΑ.

Για να μην διαταραχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού και να δημιουργηθεί το υπερπλεόνασμα το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για διανομή κοινωνικού μερίσματα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρους 14 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, η φοροδοτική αντοχή των φορολογούμενων θα δοκιμαστεί εκ νέου με τις απαιτήσεις πληρωμών τριών ακόμα δόσεων ΕΝΦΙΑ (τέλος Οκτωβρίου, τέλος Νοεμβρίου και τέλος Δεκεμβρίου) , της τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος (τον Νοέμβριο) και των τελών κυκλοφορίας που ακολουθούν τον τελευταίο μήνα του έτους.

Εφόσον στο ταμείο εμφανιστεί υπερπλεόνασμα ένα ποσό της τάξης των 450 – 500 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η ανάλυση στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου δείχνει ότι:

1. Τα φορολογικά έσοδα που εισπράχθηκαν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 33,801 δισ. ευρώ. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει σύνολο ετήσιων εισπράξεων 47,948 δισ. ευρώ. Επομένως για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να μπουν στα ταμεία μέχρι το τέλος του έτους 14,147 δισ. ευρώ.

2. Οι εισπράξεις από έμμεσους φόρους έσωσαν την παρτίδα των φορολογικών εσόδων αφού είναι 6 δις ευρώ παραπάνω σε σχέση με τις εισπράξεις άμεσων φόρων. Έχουν μπει στο ταμείο 19,993 δισ. ευρώ έμμεσων φόρων έναντι 13,808 δισ. ευρώ από άμεσους. Έως το τέλος του έτους αναζητούνται εισπράξεις 7 δισ. ευρώ από άμεσους για να φτάσουν στα 20,870 δισ. ευρώ και άλλων 7 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους για να φτάσουν στα 27,078 δισ. ευρώ.

Επιστροφές φόρου

Παράλληλα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίζει να αφήνει το φρένο που πάτησε στις επιστροφές φόρων. Για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού θα πρέπει να διενεργηθούν επιστροφές ή αυτόματοι συμψηφισμοί φόρων που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη οι επιστροφές φόρου με υστέρηση 507 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο ανήλθαν σε 2,951 δισ. ευρώ. Στο τέλος του έτους ο προϋπολογισμός προβλέπει επιστροφές φόρου 5,289 δισ. ευρώ ή 2,338 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με το επίπεδο Σεπτεμβρίου.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα