Search
Μιλτιάδης Κύρκος

Mίλτος Κύρκος: «Καμία φορά το ΠΟΤΑΜΙ βγάζει ακραίες ανακοινώσεις διότι του αρέσει να τραβάει την προσοχή, αλλά για όλα υπάρχουν οι τρόποι, οι τόποι και οι χρόνοι»

754

Αθήνα, 2018/10/25

Ο ευρωβουλευτής με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Μίλτος Κύρκος, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη “Αθήνα Σήμερα” και τήρησε αποστάσεις από την ανακοίνωση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ σχετικά με την προφυλάκιση του πρώην ΥΠ.ΕΘ.Α Γιάννου Παπαντωνίου.

Αναλυτικά :

 

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Νόνη Καραγιάννη: Θα ήθελα την άποψή σας για ένα θέμα που προκάλεσε πολλές συζητήσεις στην Ελλάδα. Φιλοξενείται και στο διεθνή Τύπο, βεβαίως μετά από 15 χρόνια. Είναι η περιπέτεια με τον κ Παπαντωνίου, του οποίου η ενοχή δεν έχει ακόμα κριθεί. Πρόσεξα μια δήλωση από ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, του κ Θεοδωράκη, ο οποίος καταλόγισε τις πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου και την περιπέτεια του κ Παπαντωνίου στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Προκάλεσε σε πολλούς έκπληξη και σε εμένα. Εσείς συμμερίζεστε αυτή την άποψη; Πρέπει κάποιοι να δώσουν απαντήσεις;

Μιλτ. Κύρκος: “Διάβασα και εγώ την ανακοίνωση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που λέει “πρέπει επιτέλους να δώσουν απαντήσεις όσοι τους κράτησαν μέχρι τέλους στα υπουργεία τους” και αυτός που τους κράτησε είναι ένας. Αρα, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ με αυτή τη δήλωση ζητά από τον Κώστα Σημίτη να ξεκαθαρίσει διάφορα θέματα.

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Είμαστε σε μια κατάσταση, στο 2018 με εκατοντάδες μέτωπα ανοικτά και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ διακρίνει ότι πρέπει αυτή την ώρα να ξεκινήσει στην ελληνική κοινωνία η διερεύνηση του κ Σημίτη; Η διερεύνηση για τις πολιτικές ευθύνες που του καταλογίζει, διότι είναι σαφής η ανακοίνωση. Θα έλεγα καμιά φορά ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ βγάζει λίγο ακραίες ανακοινώσεις, διότι του αρέσει να τραβάει την προσοχή.  Δεν λέω πως το πολιτικό σύστημα δεν έχει ευθύνη, φυσικά και έχει, αλλά για όλα υπάρχουν τρόποι ,τόποι και χρόνοι. Τώρα,μετά από 15 χρόνια να βγάλουμε στον Σημίτη ότι πρέπει να βγει στο εδώλιο του κατηγορούμενου και να μας απαντήσει γιατί κράτησε το Γιάννο Παπαντωνίου…Ο Παπαντωνίου, εάν θυμάμαι καλά, τοποθετήθηκε στη θέση του Τσοχατζόπουλου, ως ο αδέκαστος που θα καθάριζε την υπόθεση. Φοβάμαι που θα καταλήξει η υπόθεση Παπαντωνίου. Αν έχει την ίδια τύχη με τον Τσοχατζόπουλο θα πούμε ότι ήταν ατυχής επιλογή και θα κριθεί σε ένα πλαίσιο ευθυνών. Εχουμε πολλά που έχουμε κουβεντιάσει για την περίοδο Σημίτη. Προσωπικά κρατώ την αδυναμία προώθησης του ασφαλιστικού που θα είχε λύσει ένα τεράστιο πρόβλημα της Ελλάδος, αλλά είναι μια περίοδος που πλέον μπορεί να συζητηθεί και με ψυχραιμία.

Να πούμε όμως τώρα ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι επιτέλους να μας μιλήσει ο Σημίτης και να μας πει γιατί κράτησε τον Παπαντωνίου , φαίνεται λίγο ακραίο, αλλά μερικές ανακοινώσεις του ΠΟΤΑΜΙΟΥ είναι λίγο για ένα πρωτοσέλιδο, είναι λίγο ακραίες, αλλά το καλό είναι πως δεν έχει ανακατευτεί κανείς από ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, δεν έχουμε ούτε να προσπαθήσουμε να καλύψουμε κάτι…Μπορώ να κρίνω το κόμμα μου και όταν κάνει λάθη εμείς δεν τα κρύβουμε. Αυτό είναι υγεία δεν είναι συγκρούσεις ”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Μίλτος Κύρκος: Οταν ακούμε φωτιά νοιώθουμε ανυπεράσπιστοι , αλλά αυτό το συναίσθημα δεν μας οδηγεί ποτέ να απαιτήσουμε να μη νοιώθουμε ανυπεράσπιστοι. Εξαντλούμε τις πράξεις μας στο θυμό ή στην απόγνωσή μας, να το πούμε στη παρέα μας, δημόσια, αλλά τόσα χρόνια που είμαστε ανυπεράσπιστοι, δεκαετίες ολόκληρες -δεν είναι μόνο φέτος ή πέρυσι- οι πολίτες δεν έχουμε απαιτήσει να υπάρχει μια ορθολογικοποίηση του συστήματος κατάσβεσης, δηλαδή της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Διάβαζα τι θα γίνει εάν εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης ή αν έχει μια αναβίωση. Οπως έλεγαν οι επιστήμονες, μπορεί να έχεις κάποια σχέδια τα οποία τα βάζεις στο συρτάρι και αν ποτέ κάτι γίνει να ξέρεις τι θα κάνεις. Δεν έχουμε σχέδια, τρόπους και κυρίως εάν έχουμε σχέδια, δεν έχουμε έναν υπεύθυνο,που θα οδηγήσει για να μην έχουμε καταστροφές και ο οποίος στο τέλος θα κριθεί.”

Νόνη Καραγιάννη : Θίγετε ένα μεγάλο θέμα. Οσο μιλούσα, είχα κατά νου τη συνέντευξη που πήρε ο Ηλίας Κανέλλης από τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος ήταν καθησυχαστικός. Ομως οι δικές μας πληροφορίες από την Πυροσβεστική δεν είναι τόσο καθησυχαστικές. Υπάρχουν στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορές που με ανησυχούν και έχετε πολύ δίκιο ότι πραγματικά δεν μπορούμε να σχηματίσουμε εικόνα ή να ξέρουμε που θα απευθυνθούμε ή να ξέρουμε ποιος έχει την ευθύνη να μας σώσει

Μιλτ. Κύρκος: “…Η να έχουμε εμπιστοσύνη σε κάποιον να μας πει κάτι. Αυτό είναι το χειρότερο. Εχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη. Οποιοσδήποτε πει κάτι ο τροχαίος, ο υπεύθυνος, ο πυροσβέστης δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη γιατί έχουμε δει και ξέρουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια μερική εικόνα και δεν υπάρχει καθοδήγηση από ένα υπεύθυνο κέντρο που μπορεί να συντονίσει”.

Νόνη Καραγιάννη: …Η όταν υπάρχει καθοδήγηση από το κέντρο, δυστυχώς αυτό δεν μας πληροφορεί σωστά. Παραπληροφορεί.

Μιλτ. Κύρκος: “Ισως δεν πληροφορείται και το ίδιο σωστά και αυτό είναι ακόμα χειρότερο. Ηταν 43 οι υπηρεσίες, οι δομές που είχαν την ευθύνη κατάσβεσης της φωτιάς. Δεν χρειάζεται να ξεσπάσει φωτιά για να καταλάβουμε πως εάν υπάρξει, θα έχουμε τραγικά αποτελέσματα.

Εκκαθάριση των υπηρεσιών χρειάζεται αυτός ο τόπος, πρώτο μέλημα οποιασδήποτε κυβέρνησης, αλλά καμία δεν τολμά να το κάνει για να μην στενοχωρήσει κάποιους. Οποιους.”

Νόνη Καραγιάννη: Οταν λέμε μήπως να χρησιμοποιήσουμε κάποια ευρωπαικά μοντέλα γι αυτό, στις χώρες της ΕΕ όπου ζείτε λόγω και της ιδιότητάς σας ως ευρωβουλευτού, υπάρχουν αυτές οι δομές; Είναι τόσο πιο συγκροτημένα τα πράγματα; Θα μπορούσε να είναι ένα manual το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουμε και δεν το κάνουμε;

Μιλτ.Κύρκος: “Ναι και θα έπρεπε να το κάνουμε σε πολλά πράγματα. Προσπαθούμε να το καλύψουμε με τον αλλά ελληνικά τρόπο ενώ η διεθνής κοινότητα δίνει απαντήσεις και μάλιστα επιτυχημένες, διότι έχουν δοκιμαστεί. Το πρώτο, είναι η απεμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας. Δεν λύνει τα πράγματα ο Πρωθυπουργός. Σε μια σύσκεψη, ο πολύ σοβαρός κάθεται και ακούει. Οχι μόνον αυτός και οι προηγούμενοι το ίδιο έκαναν, θυμάμαι τον κ. Κώστα Καραμανλή με το flying τζάκετ στη φωτιά της Ηλείας. Η πολιτική ηγεσία δεν έχει λόγο. Το Κράτος έχει απαντήσεις. Πρέπει να είναι έτοιμο και αυτές θα δοθούν από τους υπεύθυνους. Δεν χρειάζονται κανένα πολιτικό πάνω από το κεφάλι τους να τους λέει αυτό , εκείνο ή το άλλο. Είναι μια τομή που υπάρχει στην ΕΕ. Δεν είναι οι πολιτικοί υπεύθυνοι για καθετί που συμβαίνει. Είναι υπεύθυνοι να έχουν το Κράτος σε ετοιμότητα, τις δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες θα σβήσουν τη φωτιά, θα προσέξουν την απορροή των υδάτων ώστε να μην πνίγονται οι άνθρωποι, θα μαζέψουν τα σκουπίδια, θα τα κάνουν όλα.

Οι πολιτικοί είναι για να σχεδιάζουν τις πολιτικές που εφαρμόζει η Διοίκηση. Αυτό είναι η μεγάλη τομή Εμείς θεωρούμε ότι ο πολιτικός αν πάει θα φανεί στο κοινό ότι οδηγεί τον αγώνα και το κοινό θα τον επικροτήσει και θα τον ψηφίσει.”

Νόνη Καραγιάννη: Μας το έχουν μάθει η πολιτικοί αυτό, αναφέρατε ήδη πρόσφατα παραδείγματα.

Μιλτ.Κύρκος: “Βεβαίως. Γιαυτό και η κριτική μας είναι προς τους πολιτικούς και όχι προς τους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με χίλια εμπόδια. Οι πολιτικοί έχουν και την ευθύνη ότι τα σχέδια που υπάρχουν στα συρτάρια είναι πιθανόν τόσο πολύπλοκα και μη εφαρμόσιμα, που ναι μεν υπάρχει το σχέδιο, αλλά όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής, δεν θα λειτουργήσει.    Αυτό που κάνουμε τώρα στην ΕΕ – πρωτοβουλία και χαρτοφυλάκιο του Κύπριου Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη- το EURESCUE όπως λέγεται, που θα προσφέρει επιπλέον μέσα στις χώρες που θα υποστούν μια φυσική καταστροφή πχ αεροσκάφη,νοσοκομειακά , ομάδες γιατρών κλπ είναι και για ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες εκτός ΕΕ. Είναι σημαντικό, η χώρα μας να έχει καταθέσει κάποια σχέδια στην Επιτροπή, στο αρμόδιο όργανο, το οποίο θα κρίνει αν εφαρμόζονται οι βέλτιστες πρακτικές ώστε να μπορέσει να πάρει αυτά τα επιπλέον μέσα. Εμείς θέλαμε να είναι σκληρότερο. Αν δηλαδή δεν έχεις καταθέσει σχέδιο να μην πάρεις τίποτα. Επειδή όμως μιλάμε για ανθρωπιστικές καταστροφές πρέπει να υπάρχει μια ανοχή για την παροχή της βοήθειας. Να δοθεί ακόμα και αν η απόδοσή της είναι μικρή.    Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και μπορούμε να αντιγράψουμε, να μάθουμε από αυτές και να δώσουμε τη δική μας συνεισφορά διότι έχουμε πρωτοπόρους σε αυτό το πεδίο. Πνίγονται όμως από τη γενικότερη οργάνωσή μας.”

*ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Νόνη Καραγιάννη: Είπατε ότι εκεί που θα έπρεπε να απευθυνθούμε ως χώρα όταν χρειαζόμαστε βοήθεια την οποία η Ευρωπαική Διοίκηση μας παρέχει και με πάτε απευθείας σε αυτό που είναι μέγα θέμα συζήτησης στην Ελλάδα, στο προσφυγικό. Ολη αυτή η βαριά σκιά σκανδάλου που πλανάται στη διαχείριση κονδυλίων από την ελληνική πολιτεία, με συνεχή δημοσιεύματα, για τη Μόρια και τον τρόπο με τον οποίο βρίσκονται οι άνθρωποι εκεί, διότι δεν τολμώ να πω τη λέξη ζουν- είναι πολυτέλεια- και άρα γεννάται ένα ζήτημα όταν παίρνουμε βοήθεια.Τι την κάνουμε;

Μιλτ. Κύρκος: “Και μην ξεχνάτε πως έχει απορροφηθεί μόνον μικρό μέρος των ευρώ που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα.Εχουν απορροφηθεί λιγότερα από τα μισά, ή λίγο περισσότερα. Τα χρήματα υπάρχουν. Το ζήτημα όμως είναι ότι κοιτάμε τη κατάσταση στην Μόρια και την κοιτούν και οι ξένοι, ευρωβουλευτές και πολλοί άλλοι και δεν μπορούν να καταλάβουν. Εμείς καταλαβαίνουμε διότι σε αυτόν το τόπο ζούμε. Ξέρουμε πως όσο καλή βούληση και να υπάρχει, τα γρανάζια του πελατειακού κράτους λειτουργούν πάντα προς όφελος αυτών που τα γρασάρουν. Γιαυτό υπάρχει το φαινόμενο η πολιτική ηγεσία να προσπαθεί, οι υπουργοί κκ Μουζάλας και Βίτσας που έχω γνωρίσει προσωπικά, αλλά είναι αδύνατο να ξεπεράσει τη διοίκηση που δεν είναι γραφειοκρατία, αλλά κάτι πολύ χειρότερο, πελατειακή κατάσταση….Ξέρω πως θα μπω στις δημόσιες προμήθειες για να πάρω εγώ και οι φίλοι μου και οι εταιρίες που έχουμε δημιουργήσει για αυτό το σκοπό και θα φαίνεται και θα είναι νομότυπο, αλλά ουσιαστικά έχουμε ένα καρτέλ. Ενα καρτέλ στη διατροφή,οι ίδιες εταιρίες .”

Νόνη Καραγιάννη: Είναι ζήτημα όμως της Διοίκησης; Είναι τόσο ισχυρή ώστε ο υπουργός, το κυβερνητικό στέλεχος να μην γνωρίζει τι γίνεται πίσω από την πλάτη του με διάφορους διοικητικούς μηχανισμούς; Υπογράφουν Γενικοί Γραμματείς, υπουργοί, πολιτικά πρόσωπα.

Μιλτ. Κύρκος: “Οι υπουργοί δίνουν τις κατευθύνσεις, μετά γίνονται διαγωνισμοί που είναι νομότυποι. Να αναφέρω μια λεπτομέρεια. Δίπλα στη Μόρια υπάρχει ο Καρά Τεπέ. Ενας καταυλισμός του Δήμου στον οποίο στεγάζονται 800 άνθρωποι και αποτελεί πρότυπο οικισμού. Στα 4 χρόνια της ύπαρξής του δεν έχει καταφέρει να συνδεθεί με τη ΔΕΗ. Παρά τις υπουργικές υποσχέσεις, τη δημοτική προσπάθεια και την κινητοποίηση όλων, συνεχίζει να καίει πετρέλαιο. Αυτό είναι το ελληνικό κράτος… Ολοι θέλουν να μπει στη πρίζα, αλλά δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να γίνει. Δεν μπορούμε να καταθέσουμε το νομοθετικό πλαίσιο που θα κάνει πιο απλές τις διαδικασίες ώστε επιτέλους να ηλεκτροδοτηθεί αυτός ο οικισμός των 800 ανθρώπων. Φωνάζουν τα πράγματα, αρκεί αν δει κανείς ποιος κερδίζει…Ακολούθησε το χρήμα και θα βρεις τις απαντήσεις.

Υπάρχει η πολιτική βούληση να μην γίνουν σκάνδαλα. Δεν είναι κάτι που κινείται από πάνω για να φάνε λεφτά. Είναι όμως αδύνατο να ελεγχθεί όλος ο μηχανισμός. Νομότυπα χάνονται τα λεφτά. Διότι εκ του αποτελέσματος χάνονται, κάποιοι τα παίρνουν. Δεν είναι δυνατόν με τόσα εκατομμύρια να έχουμε τη Μόρια.”

Νόνη Καραγιάννη: Αυτή όμως που παίρνει τα λεφτά από τους θεσμούς της ΕΕ είναι η ελληνική πολιτεία. Αρα είναι ελληνική πολιτική ευθύνη.

Μιλτ Κύρκος: “Ολο το Κράτος κινείται με αυτή την ευθύνη. Παντού γίνονται οι περίφημοι διπλοί διαγωνισμοί, παντού είναι νομότυπα όλα. Ουδείς υπογράφει κάτι καραμπινάτα παράνομο.Σαράντα χρόνια έχουμε δημιουργήσει ένα κράτος που κάνει τα παράνομα νόμιμα. Ξέρει πως να κρύβεται πίσω από διαδικασίες, από κανονισμούς, με ένα τρόπο που δεν μπορεί να αποδοθεί ευθύνη.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.: 210 34 11610 – FAX: 210 34 11 397 – e-mail: [email protected]

Print Friendly, PDF & Email

More from my site
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *