back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

O Tραμπ επιτίθεται στην «εχθρότητα των ΜΜΕ» μετά την αποστολή τρομο-δεμάτων.

Τhe Guardian: Ta ύποπτα δέματα που εστάλησαν σε επιφανείς επικριτές του Τραμπ είναι «μία πράξη τρομοκρατίας»

Την ισχυρή του καταδίκη στην αποστολή ύποπτων πακέτων με εκρηκτικά στον Μπαράκ Ομπάμα, τη Χίλαρι Κλίντον και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα των ΗΠΑ, εξέφρασε ο πρόεδρος Τραμπ, σε δήλωσή του από τον Λευκό Οίκο.

Διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι οι ομοσπονδιακές αρχές διεξάγουν ευρείες έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και για τον εντοπισμό των δραστών. «Πράξεις ή απειλές πολιτικής βίας δεν έχουν καμία θέση στις ΗΠΑ» έσπευσε να προσθέσει.
Νωρίτερα, οι μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν ύποπτα πακέτα με εκρηκτική ύλη, τα οποία είχαν ως παραλήπτες τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και την πρώην υπουργό Εξωτερικών επί προεδρίας Ομπάμα.

Την ίδια ώρα, οι αρχές εκκένωσαν τα γραφεία του CNN στη Νέα Υόρκη, έπειτα από την αποστολή και τρίτου πακέτου με εκρηκτικά. Δύο ακόμη «τρομο-δέματα» εστάλησαν στα γραφεία δύο βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, τα οποία επίσης εκκενώθηκαν.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, τα ύποπτα πακέτα που έχουν βρεθεί, εντοπίστηκαν κατά τη συνήθη διαδικασία ελέγχου της αλληλογραφίας.

Ειδικότερα, κατά την τελευταία ενημέρωση του FBI, δέματα είχαν ταχυδρομηθεί προς τους:

Μπαράκ Ομπάμα, πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ
Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
Τζον Μπρέναν, πρώην διευθυντή της CIA
Έρικ Χόλντερ, πρώην Γενικό Εισαγγελέα
Μαξίν Γουότερς, βουλευτή των Δημοκρατικών
Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός εκρηκτικού μηχανισμού στην κατοικία του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος.

Ειδικότερα, το πακέτο που εστάλη στη Χίλαρι Κλίντον εντοπίστηκε έξω από το σπίτι της σε προάστιο της Νέας Υόρκης την Τρίτη, ενώ το δεύτερο πακέτο, με παραλήπτη τον Μπαράκ Ομπάμα, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης, στην Ουάσιγκτον.

Ένα ακόμη δέμα εντοπίστηκε στους δίδυμους πύργους του Time Warner Center στη Νέα Υόρκη, στο κτήριο του CNN. Το συγκρότημα εκκενώθηκε και το δέμα «απομακρύνθηκε με ασφάλεια», όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι δύο παρόμοια δέματα εστάλησαν και στην Μαξίν Ουότερς, πολύπειρη πολιτικό των Δημοκρατικών από το Λος Άντζελες, η οποία έχει επικρίνει με σφοδρότητα τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, σύμφωνα με αξιωματούχο, οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν να εντοπίσουν ένα ύποπτο πακέτο που πιστεύουν ότι εστάλη στον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Τζο Μπάιντεν.
Τα περιστατικά, τα οποία εκτιμάται ότι κατά πάσα πιθανότητα διασυνδέονται, σημειώθηκαν μόλις δύο εβδομάδες πριν τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί αναμένεται να καταγάγουν ευρεία νίκη, ανακτώντας την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και θέτοντας νέα κοινοβουλευτικά εμπόδια στον πρόεδρο Τραμπ.
«Oι ΗΠΑ διανύουν μια περίοδο αναταράξεων», δήλωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016 Χίλαρι Κλίντον, η οποία στοχοθετήθηκε σήμερα από ένα ύποπτο δέμα, πιθανόν εκρηκτικό μηχανισμό.

«Είναι μια περίοδος αναταράξεων, μια περίοδος βαθιών διχασμών και εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταφέρουμε να παραμείνουμε ενωμένοι» δήλωσε από τη Φλόριντα, όπου αναμένετο να παραστεί σε μια προεκλογική εκδήλωση ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου. Η Κλίντον διαβεβαίωσε επίσης ότι η οικογένειά της είναι καλά.
Από την πλευρά του ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο διατύπωσε την εκτίμηση ότι το δέμα που περιείχε έναν εκρηκτικό μηχανισμό και λευκή σκόνη και βρέθηκε σήμερα στο CNN συνιστά «πρόθεση τρομοκράτησης», μιλώντας για μια «οδυνηρή» περίοδο στην αμερικανική ιστορία.

«Διανύουμε μια περίοδο όπου οι πολίτες νιώθουν πολύ μίσος στην ατμόσφαιρα» τόνισε και ανέφερε ότι «η περίοδος είναι οδυνηρή, όμως θα περάσει».
Την αποστολή των δεμάτων καταδίκασε και ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ο οποίος έκανε λόγο για υπόθεση «εσωτερικής τρομοκρατίας».

WSJ: O Σαουδάραβας πρίγκιπας-διάδοχος υπόσχεται δικαιοσύνη για το θάνατο του δημοσιογράφου

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αποκάλεσε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκγι αποτρόπαιη και επιτέθηκε στην Τουρκία με μάλλον συμβιβαστικό τόνο, σε μια προσπάθειά να ξεπεράσει την κρίση και να «επιδιορθώσει» τις σχέσεις ΗΠΑ και Άγκυρας.

Ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ, στις πρώτες δημόσιες παρατηρήσεις του για το θάνατο του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δεσμεύθηκε την Τετάρτη να συνεργαστεί με τις τουρκικές αρχές, καθώς το βασίλειό του «αγωνίζεται με μια παγκόσμια κατακραυγή για τη δολοφονία».

Τhe Guardian: Η Μέι θέτει τον Νοέμβριο ως ορόσημο για την προετοιμασία για τη μη-αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Η Tερέζα Μέι έχει θέσει μια ημερομηνία για την κυβέρνηση και τις δημόσιες υπηρεσίες της Βρετανίας (Whitehall) να ξεκινήσει μια σειρά από προετοιμασίες για τη μη διαπραγμάτευση για το Brexit, καθώς η κυβέρνησή της αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ για την αναχώρηση της Βρετανίας.

Με λιγότερο από έξι μήνες να απομένουν πριν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει το Ευρωπαϊκό μπλοκ, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι μια νέα δραστηριότητα για το θέμα θα ξεκινήσει τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται να φύγει από την ΕΕ, ανέφεραν ενημερωμένες πηγές.

Οι δημόσιες υπηρεσίες επιτάχυναν επίσης τα σχέδια για τη θέσπιση νέων νόμων ενόψει Brexit; ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και οι Βρετανοί και οι πολίτες της ΕΕ.

Η κίνηση αυτή δημιουργεί ανησυχίες σε ολόκληρη την κυβέρνηση, αν δηλαδή οι προετοιμασίες για το πώς μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίσει την αποχώρηση από την ΕΕ, κάτι που  εξακολουθεί να είναι αβέβαιο.  Ο γραμματέας του Brexit, Δομίνικ Ράαμπ, είπε στους συναδέλφους του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη ότι χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειές της κυβέρνησης τον επόμενο μήνα και να προχωρήσουν «από τις προειδοποιήσεις στις πράξεις».

Η κυβέρνηση (και οι δημόσιες υπηρεσίες) έχει επικεντρωθεί μέχρι σήμερα στη δημοσίευση περισσότερων από 100 τεχνικών ειδοποιήσεων που αναφέρουν λεπτομερώς τον πιθανό αντίκτυπο (του Βrexit) σε συγκεκριμένους κλάδους, αλλά όχι σε μεμονωμένες επιχειρήσεις και ανθρώπους.

Γερμανικός Τύπος

Ελάχιστες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση στην Έσση, οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται ότι θα καταφέρουν να είναι και πάλι η πρώτη δύναμη. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa, αλλά και όλες τις υπόλοιπες των τελευταίων ημερών, θα συγκεντρώσουν 26%.

Το μεγάλο στοίχημα αφορά στο κόμμα που θα αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, καθώς έχουμε αγώνα στήθος με στήθος Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων. Και τα δύο κόμματα βρίσκονται στο 21%. Υπενθυμίζουμε ότι ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός στην Έσση απαρτίζεται από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πρασίνους.

Η τέταρτη θέση, πάντως, είναι βέβαιο ότι ανήκει στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία που θα καταφέρει με άνεση να εισέλθει σε ένα ακόμη τοπικό κοινοβούλιο -πέραν φυσικά του ομοσπονδιακού (13%) . Ακολουθούν η Αριστερά με 8 και οι Φιλελελύθεροι με 7%.

Με αυτά τα δεδομένα ο συνασπισμός CDU-Πρασίνων είναι ανέφικτος. Τα πιθανότερα σενάρια είναι ένας συνασπισμός τύπου Τζαμάικα -CDU, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, ο λεγόμενος μαυρο-κοκκινο-κίτρινος συνασπισμός -CDU, SPD και Φιλελευθέρων, ή SPD, Πρασίνων και Αριστεράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν προκριθεί το τελευταίο σενάριο και τελικά δεύτερη δύναμη έστω και οριακά αναδειχθούν οι Πράσινοι ο επόμενος πρωθυπουργός της Έσσης θα είναι Πράσινος, μόλις ο δεύτερος στην ιστορία της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας.

Γαλλικός Τύπος

Η εφημερίδα Liberation κάνει αναφορά στην προφυλάκιση του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του ενώ παρουσιάζει τα στοιχεία της υπόθεσης και την εμπλοκή της γαλλικής εταιρίας Thales και θυμίζει και την αντίστοιχη υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας υπάρχει ολοσέλιδη φωτογραφία από το νέο video game Red Dead Redemption 2 και τίτλο «Τα Νέα Σύνορα του video game». Στις εσωτερικές σελίδες παρουσιάζει μεγάλο αφιέρωμα στο παιχνίδι με συνεντεύξεις από τους παραγωγούς κ τις εντυπώσεις των συντακτών της εφημερίδας που το δοκίμασαν.

Η Monde στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να καταδικάσει τη Γαλλία για το νόμο που απαγορεύει την μαντήλα, ενώ σαν πρώτο θέμα έχει την κρίση στην Ιταλία και μία μεγάλη φωτογραφία του Σαλβίνι.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας υπάρχει άρθρο της ανταποκρίτριας στη Λέσβο Marina Rafenberg με τίτλο «Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι ένα έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα».

Η ρεπόρτερ μεταφέρει πολλές σοκαριστικές δηλώσεις προσφύγων που ζουν στο κέντρο και περιγράφουν τις άθλιες συνθήκες. Το άρθρο αναφέρεται κυρίως σε όσους ζουν έξω από το κέντρο, περιμετρικά της οργανωμένης δομής, χωρίς να τους έχει παραχωρηθεί ούτε μία σκηνή, αφού ο χώρος έχει γεμίσει και δηλώνουν ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Πέμπτη σήμερα κ κυκλοφορούν τα εβδομαδιαία περιοδικά στη Γαλλία.

Το Le Point έχει σαν βασικό πρωτοσέλιδο θέμα το περιβάλλον με κεντρικό τίτλο «Οι νέες λύσεις για την σωτηρία του πλανήτη» και ανάλυση με τίτλο «Η οικολογία χωρίς τους ιδεολόγους».

Επιμέλεια: Αθηνά Κορλύρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα