back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στην Έσση Πράσινος;

Διαβάστε επίσης

Ελάχιστες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση στην Έσση, οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται ότι θα καταφέρουν να είναι και πάλι η πρώτη δύναμη. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa, αλλά και όλες τις υπόλοιπες των τελευταίων ημερών, θα συγκεντρώσουν ποσοστό 26% (μείον 12% από τις κρατιαδιακές εκλογές του 2013).

Όλα τα βλέμματα στο δεύτερο κόμμα

Το μεγάλο στοίχημα αφορά στο κόμμα που θα αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, αναμένεται μάχη στήθος με στήθος Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων. Και τα δύο κόμματα βρίσκονται στο 21%. Το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών σημειώνει πτώση εννέα ποσοστιαίων μονάδων από τις προηγούμενες κρατιδιακές εκλογές, ενώ των Πρασίνων άνοδο δέκα μονάδων.

Η τέταρτη θέση, πάντως, είναι βέβαιο ότι ανήκει στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία που θα καταφέρει με άνεση να εισέλθει σε ένα ακόμη τοπικό κοινοβούλιο -πέραν φυσικά του ομοσπονδιακού- με ποσοστό 13% (είχε συγκεντρώσει ποσοστό μόλις 4% στις προηγούμενες εκλογές). Ακολουθούν η Αριστερά με 8% (+3%) και οι Φιλελεύθεροι με 7% (+2%).

Μαυροπράσινος συνασπισμός τέλος

Με αυτά τα δεδομένα ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός CDU-Πρασίνων είναι ανέφικτο να επαναληφθεί και η καρέκλα του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Φόλκερ Μπουφιέ τρίζει, παρότι το κόμμα του θα αναδειχθεί πρώτο.

Τα σενάρια

Τα πιθανότερα σενάρια είναι ένας συνασπισμός τύπου Τζαμάικα -CDU, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, ο μαυρο-κοκκινο-κίτρινος συνασπισμός –CDU, SPD και Φιλελευθέρων, ο λεγόμενος συνασπισμός “Φωτεινός Σηματοδότης” -Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων- ή ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων και Αριστεράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν προκριθεί το τελευταίο σενάριο και τελικά δεύτερη δύναμη έστω και οριακά αναδειχθούν οι Πράσινοι, ο επόμενος πρωθυπουργός της Έσσης θα είναι Πράσινος, μόλις ο δεύτερος στην ιστορία της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας.

Οι Πράσινοι δεύτεροι και ομοσπονδιακά

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι στο σύνολο των δημοσκοπήσεων με το ερώτημα τι θα ψηφίζατε εάν την Κυριακή διεξάγονταν ομοσπονδιακές εκλογές πρώτη έρχεται η Χριστιανική Ένωση, δεύτεροι οι Πράσινοι, οι Σοσιαλδημοκράτες και η Εναλλακτική για τη Γερμανία εναλλάσσονται στην τρίτη και την τέταρτη θέση και ακολουθούν η Αριστερά και οι Φιλελεύθεροι.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα