back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Α.Τσελέντης: Αναμένουμε μετασεισμό έως 6 Ρίχτερ – Συνεχίζονται οι δονήσεις στη Ζάκυνθο

Διαβάστε επίσης

Πλήθος μετασεισμών δονεί το Ιόνιο με επίκεντρο την Ζάκυνθο μετά τον μεγάλο σεισμό 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός σημειώθηκε έξι λεπτά πριν από τις 2, τα ξημερώματα, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

“Θα έχουμε και άλλους μεγάλους μετασεισμούς” δήλωσε στην εκπομπή «Στις 6 ακριβώς από την Πειραιώς» ο κ. Άκης Τσελέντης διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως ανέφερε η μεγάλη δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός αλλά θα υπάρξει έντονη μετασεισμική ακολουθία.

“Αναμένουμε ένα μετασεισμό έως και 6 Ρίχτερ προκειμένου να εκτονωθεί το φαινόμενο και να πούμε ότι θα κλείσει ο κύκλος.Ο κόσμος πρέπει να περιμένει ισχυρούς μετασεισμούς, οι οποίοι μπορεί να γίνουν αισθητοί και στην Αθήνα. Είναι ευτύχημα πάντως το γεγονός ότι το επίκεντρο ήταν στην θάλασσα”,είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης, ότι, η μετασεισμική ακολουθία θεωρείται φυσιολογική και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού το μέγεθος ήταν 6,6 Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 53 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζακύνθου.

Ακολούθησε μετασεισμός στις 02:14 μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, ενώ νωρίτερα, στις 1:22, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά Ζακύνθου.

Μέχρι στις 8:00 πμ έχουν καταγραφεί πάνω από 35 μετασεισμοί, από τους οποίους δέκα έχουν μέγεθος μεγαλύτερο του 4.0 και 1 με μέγεθος 5.1.

“Η ενέργεια του σεισμού κινήθηκε προς την Ιταλία” δήλωσε  στην ΕΡΤ1 ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος σημείωσε πως ο κύριος σεισμός εκτιμάται τελικά στα 6,4 Ρίχτερ παρά τις αρχικές αναφορές για αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Λέκκα το φαινόμενο σταδιακά αποσβένεται το φαινόμενο αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ.

Περιοχή υψηλής σεισμικότητας χαρακτήρισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης, την Ζάκυνθο, αλλά και γενικότερα τα Επτάνησα.Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το 1997, περίπου 20 χιλιόμετρα πιο βορειοδυτικά από το σημερινό επίκεντρο, είχαμε σεισμό μεγέθους 6,6 ενώ την ίδια χρονιά σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 6 βαθμών στα νησιά Στροφάδες»

Δυο μετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι δέκα πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν μέχρι στιγμής σημειωθεί όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες. Κάτι που συνήθως γίνεται όπως είπε στους σεισμούς του Ιονίου .

 

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα