back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας στη Ζάκυνθο – Ευρεία σύσκεψη το μεσημέρι

Διαβάστε επίσης

Η ενεργοποίηση των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών του σεισμού 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Ζάκυνθο ήταν άμεση, ενώ οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, την ειδική γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Με την ίδια αποστολή, στη Ζάκυνθο μεταβαίνει κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ), για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

«Τα προβλήματα είναι πολύ λίγα. Έχουμλε συγκροτήσει συνεργεία για να κάνουν επί τόπου αυτοψίες», τόνισε στην εκπομπή «Καθαρή Έξοδος» και στην Τζίνα Μοσχολιού ο κ. Γιάννης Ταφύλης Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Σύσκεψη

Προγραμματισμένη είναι ευρεία σύσκεψη παρουσία του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, του δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.

Ζημιές

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και σε μικρής έκτασης κατολισθητικά φαινόμενα, έχουν ήδη αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Υλικές ζημιές, ωστόσο, έχουν υποστεί κτήρια σε όλο το νησί της Ζακύνθου.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί
Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο, στον απόηχο του ισχυρού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ, με την τελευταία δόνηση που καταγράφηκε να έχει μέγεθος 4,6 Ρίχτερ, στις 15.41.

Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του νησιού έχουν καταγραφεί ένας μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ, περίπου 15 δονήσεις από 4 έως 4,9 Ρίχτερ, καθώς και δεκάδες μικρότεροι σεισμοί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα