back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο – Αισθητός από την Αθήνα έως Ιταλία, Μάλτα και Λιβύη

Διαβάστε επίσης

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε έξι λεπτά πριν από τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου στο Ιόνιο πέλαγος.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας αλλά και στην Αττική, ενώ τα “κύματα” της δόνησης έφτασαν στη νότια Ιταλία, τη Μάλτα, τη Λιβύη και την Αλβανία.

Το εστιακό του βάθος εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα ενώ ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί σημειώνονται με τον μεγαλύτερο να έχει ένταση 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Αρκετά κτίρια υπέστησαν υλικές ζημιές σε αρκετά κτήρια, χωρίς όμως ευτυχώς να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί ανθρώπων.

Δύο άτομα  με ελαφρά θλαστικά τραύματα σε απευθύνθηκαν στα νοσοκομεία Ζακύνθου και Πύργου και μετά την ιατρική παρέμβαση έλαβαν εξιτήριο.

Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση (01:54), έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, αρκετά μεγάλης έντασης, γεγονός που συνεχίζει να ανησυχεί τους κατοίκους της Ζακύνθου, οι οποίοι πέρασαν την νύκτα στους δρόμους.

«Τα προβλήματα είναι πολύ λίγα. Έχουμε συγκροτήσει συνεργεία για να κάνουν επί τόπου αυτοψίες», τόνισε στην εκπομπή «Καθαρή Έξοδος» και στην Τζίνα Μοσχολιού ο  κ. Γιάννης Ταφύλης Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Ταφύλλη, από την Ειδική Γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Φωτεινή Παντιώρα, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Με την ίδια αποστολή, στη Ζάκυνθο μεταβαίνει κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ), για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Στο νησί θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου, του Δημάρχου Ζακύνθου, κ. Παύλου Κολοκοτσά και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.

Θα ακολουθήσουν μεγάλοι μετασεισμοί

“Θα έχουμε και άλλους μεγάλους μετασεισμούς” δήλωσε ο κ. Άκης Τσελέντης διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στην εκπομπή «Στις 6 ακριβώς από την Πειραιώς» και στην Γαλάτεια Καρακατσάνη.

“Αναμένουμε ένα μετασεισμό γύρω στα 6 Ρίχτερ για να πούμε ότι θα κλείσει ο κύκλος. Είναι ευτύχημα το γεγονός ότι το επίκεντρο ήταν στην θάλασσα”.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσελέντης η μετασεισμική ακολουθία θεωρείται φυσιολογική και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου.

Σιγά- σιγά αποσβένεται το φαινόμενο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, που μεταβαίνει σήμερα στην Ζάκυνθο, επικεφαλής κλιμακίου επιστημόνων. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ.

Δυο μετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι δέκα πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 44 χλμ Ν-ΝΔ της Ζακύνθου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες. Κάτι που συνήθως γίνεται όπως είπε στους σεισμούς του Ιονίου .

Καθίζηση στο λιμάνι

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου, όμως καταγράφονται υλικές ζημιές που έχουν υποστεί κτίρια στο νησί.

«Οι βασικές υποδομές όπως τα νοσοκομεία λειτουργούν απόλυτα σωστά. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με ανθρώπινη ζωή», δήλωσε στον “Αθήνα 984” ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Ελευθέριος Νιωτόπουλος

«Είμαστε σε επιφυλακή», δήλωσε ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσά στην εκπομπή «Στις 6 ακριβώς από την Πειραιώς»  «Το λιμάνι λειτουργεί κανονικά και η ρωγμή στον τραπεζοειδή θα αποκατασταθεί σήμερα”. Όπως ανέφερε  υπήρξαν πτώσεις βράχων και μικρές κατολισθήσεις, καθώς και πτώση σοφάδων και τοιχοποίας ενώ ο κόσμος επανέρχεται στα σπίτια του. Σημείωσε όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές μετασεισμικές δονήσεις και συνέστησε ψυχραιμία σε κατοίκους και επισκέπτες.

Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Η ηλεκτροδότηση , η οποία είχε διακοπεί για μικρό χρονικό διάστημα, έχει πλέον αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο.

Κλειστά σήμερα όλα τα σχολεία

Όλα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, με απόφαση του Δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.

Μικρές υλικές ζημιές αναφέρονται και σε περιοχές της Ηλείας .Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.

Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ζημιές από τον σεισμό.

Μεγάλη ένταση και πλήθος μετασεισμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού το μέγεθος ήταν 6,6 Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 53 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζακύνθου.

Ακολούθησε μετασεισμός στις 02:14 μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, ενώ νωρίτερα, στις 1:22, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά Ζακύνθου.

Ευρωμεσογεικό για σεισμό στη Ζάκυνθο

Yπήρξε ανακοίνωση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, που προειδοποιεί για πιθανότητα τσουνάμι μικρής κλίμακας που θα θα διαρκέσει για αρκετές ώρες.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι ο σεισμός ήταν 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Tο μέγεθος του σεισμού επαναπροσδιορίσθηκε στους 6,4 βαθμούς τελικά. Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 34 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού. Ευτυχώς η απόσταση είναι μεγάλη. Αν ο ίδιος σεισμός είχε γίνει πιο κοντά, θα είχαμε μεγάλα προβλήματα!»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι’ αυτό έγινε αισθητός στη Μάλτα. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, ακριβώς στα όρια του ελληνικού τόξου.

«Υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι αλλά έχουν περάσει αρκετές ώρες και δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα» τόνισε ακόμη ο κ. Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Τέλος, σημείωσε: «Εξαιρετικά περιορισμένες οι ζημιές. Ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή. Σποραδικές και μεμονωμένες οι ζημιές».

Αισθητός σε Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Αλβανία

Στην Πάτρα μάρτυρες ανέφεραν πως ο σεισμός ήταν τόσο αισθητός που νόμιζαν πως θα πέσει το σπίτι, ενώ στο Αγρίνιο, οι κάτοικοι ανέφεραν πως ήταν μεγάλης διάρκειας με μεγάλο βουητό. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός σε περιοχές της Ηλείας, της Μεσσηνίας αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο σεισμός ήταν τόσο έντονος, που εκτός από την Ελλάδα, έγινε αισθητός στη νότια Ιταλία, τη Μάλτα και την Αλβανία, έως και την Λιβύη.

Σε όλη την νότια Ιταλία έγινε αισθητός ο σεισμός καθώς τηλεφωνήματα στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έφτασαν από τη Σικελία, την περιοχή της Νάπολης, εκείνη του Μπάρι, της Καλαβρίας και της περιφέρειας Μπαζιλικάτα.

«Η σεισμική δόνηση έμοιαζε να μην τελειώνει ποτέ», τόνισε κάτοικος της Νάπολης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Ιταλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των νότιων περιφερειών της Ιταλίας που βρίσκονται στο Ιόνιο, να παραμείνουν μακριά από τις παραλίες, διότι «μπορεί να δημιουργηθούν ανώμαλα κύματα -κατώτερα του ενός μέτρου».

Γκρεμίστηκε ο Πύργος στα Στροφάδια

Τις πρώτες πληγές από τον μεγάλο σεισμό των 6,6 ρίχτερ μετράει ήδη η Ζάκυνθος.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αφού το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού ήταν εκεί κοντά.

Ο φύλακας που βρίσκεται στο νησί δεν μπορεί να πλησιάσει κοντά, διότι οι μετασεισμοί είναι μεγάλοι.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα