back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ: 11 νεκροί και 6 τραυματίες ο επίσημος απολογισμός

Διαβάστε επίσης

Ένας ένοπλος που φώναζε «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» εισέβαλε σήμερα σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και άρχισε να πυροβολεί εναντίον των πιστών, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους -όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές από τις τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας- και τραυματίζοντας έξι, μεταξύ αυτών τέσσερις αστυνομικοί, προτού συλληφθεί.

Δεν υπάρχουν παιδιά μεταξύ των νεκρών επισήμαναν οι αρχές.

Η εφημερίδα Washington Post και το τοπικό παράρτημα του δικτύου CBS αναφέρουν τον απολογισμό των 11 νεκρών.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τη φονική επίθεση στη συναγωγή του Πίτσμπουργκ, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να επιδειχθεί “καμία ανοχή” προς τον αντισημιτισμό.

«Ο αντισημιτισμός και οι διώξεις εναντίον των εβραίων αντιπροσωπεύουν ένα από τα σκοτεινότερα κι ειδεχθέστερα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ιστορίας», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή απέναντι στον αντισημιτισμό ή σε οποιαδήποτε μορφή θρησκευτικού μίσους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Είναι μια πολύ φρικτή σκηνή εγκλήματος, μία από τις χειρότερες που έχω ποτέ δει,» δήλωσε ο διευθυντής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε κοντά στον τόπο της τραγωδίας.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ένα έγκλημα μίσους», επισήμανε ο αξιωματούχος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο KDKA, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι ο ένοπλος εισήλθε στο κτίριο και άρχισε να φωνάζει «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν».

Ο δράστης συνελήφθη, τέθηκε υπό κράτηση και νοσηλεύεται, σημείωσαν επίσημες πηγές.

Δύο πηγές ταυτοποίησαν τον ύποπτο ως τον 46χρονο Ρόμπερτ Μπάουερς από το Πίτσμπουργκ.

Κλείνει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποίησε ο δράστης του Πίτσμπουργκ

Μέσο κοινωνικής δικτύωσης που είναι δημοφιλές στην αμερικανική ακροδεξιά alt-right και στο οποίο αναρτούσε αντισημιτικά μηνύματα ο δράστης της χθεσινής σφαγής σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι υποχρεώθηκε σε διακοπή των δραστηριοτήτων του.

Το Gab, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016 στο πρότυπο του Twitter, ανακοίνωσε ότι η Joyent, η εταιρεία που του παρείχε πρόσβαση στο Ίντερνετ, σταματάει τις υπηρεσίες της από αύριο, Δευτέρα.

Επίσης η Paypal ανακοίνωσε ότι αποκλείει το Gab από τις υπηρεσίες της πληρωμών στο Διαδίκτυο λόγω της ρητορικής του μίσους στον ιστότοπο αυτόν.

«Το Gab θα τεθεί μάλλον εκτός υπηρεσίας για εβδομάδες εξαιτίας αυτού», αντέδρασε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του ατόμου στο Διαδίκτυο για όλους. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες δεν μπορούν να μας σταματήσουν. Τα παραδοσιακά μέσα δεν μπορούν να μας σταματήσουν», σημείωσε επίσης.

Το σύνθημα του Gab, «Όλοι καλοδεχούμενοι για να εκφραστούν ελεύθερα», του στοίχισε το γεγονός ότι προσήλκυσε προσωπικότητες που πρόσκεινται στην ακροδεξιά και ήταν ανεπιθύμητα πρόσωπα στο Twitter.

Λίγο μετά την επίθεση, το Gab ανακοίνωσε ότι το όνομα Ρόμπερτ Μπάουερς αντιστοιχεί σε αυτό ενός χρήστη του και ότι έκλεισε αμέσως τον λογαριασμό του.

Στο ιστορικό των αναρτήσεων του Μπάουερς από τότε που εγγράφθηκε στο μέσο, τον Ιανουάριο, μπορεί κανείς να διακρίνει έναν οργισμένο άνδρα, με αντισημιτικές απόψεις, που έγραφε μηνύματα όπως: «Καθημερινή Υπενθύμιση: η πολυπολιτισμικότητα σημαίνει να διωχθεί ο τελευταίος λευκός άνθρωπος».

Πριν από έναν μήνα, ο 46χρονος από το Πίτσμπουργκ ανήρτησε φωτογραφίες όπου απεικονίζονταν οι επιδόσεις του κατά την εξάσκησή του στο στόχο σε ένα σκοπευτήριο και μια συλλογή από τρία περίστροφα τα οποία αποκαλούσε «η οικογένειά του από glock» (όπως ονομάζεται η εταιρεία κατασκευής).

Ο Μπάουερς είναι καταχωρημένος ως ψηφοφόρος «χωρίς κομματική ταυτότητα» στην κομητεία Αλεγκίνι στην Πενσιλβάνια είχε στραφεί σε ένα μήνυμα και κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης, που δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την «εισβολή» των Εβραίων στις ΗΠΑ.

«Για την ιστορία, δεν τον ψήφισα ούτε έχω στην κατοχή μου, έχω φορέσει ή ακόμα κι αγγίξει ένα καπέλο με το σύνθημα MAGA» (Make America Great Again), που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αξιωματικό του FBI ο δράστης χρησιμοποίησε ένα αυτόματο τουφέκι AR-15 για να διαπράξει την επίθεση.

Στην ανακοίνωσή του, το Gab υπογράμμισε επίσης ότι έχει «μηδενική ανοχή» στη βία και την τρομοκρατία και εξέφρασε «τη λύπη και τον αποτροπιασμό» του για τη σφαγή στο Πίτσμπουργκ.

Η συναγωγή Δέντρο της Ζωής ιδρύθηκε πριν από 150 χρόνια και βρίσκεται στη συνοικία Σκουίρελ Χιλ, όπου χτυπάει η καρδιά της εβραϊκής κοινότητας αυτής της πόλης στην πολιτεία της Πενσιλβάνιας.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ στις ΗΠΑ καταγράφθηκε το 2017 μια αύξηση στις επιθέσεις αντισημιτικού χαρακτήρα με 1.986 περιστατικά (παρενοχλήσεις, βανδαλισμούς, επιθέσεις) τη χρονιά αυτή, αυξημένα κατά 57% σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με την οργάνωση Anti-defamation Leigue. Ωστόσο, οι βίαιες επιθέσεις εναντίον Εβραίων είναι πολύ σπάνιες.

29 κατηγορίες απαγγέλθηκαν στον δράστη

Κατηγορίες για 29 κακουργήματα με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ απαγγέλθηκαν στον δράστη της επίθεσης, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που βαρύνουν τον ένοπλο, τον Ρόμπερτ Μπάουερς, είναι 11 κατηγορίες για οπλοχρησία με σκοπό τη διάπραξη φόνου και 11 κατηγορίες για παρεμπόδιση της άσκησης του δικαιώματος του θρησκεύεσθαι με συνέπεια τον θάνατο των πιστών, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι αρμόδιο για τη δυτική περιφέρεια της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας, όπου βρίσκεται η πόλη Πίτσμπεργκ.

Σήμερα αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν τα ονόματα των νεκρών από την δολοφονική επίθεση

Τα ονόματα των νεκρών αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, μετά την πιο δολοφονική επίθεση που έγινε ποτέ κατά μιας εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ.

Ο δήμαρχος του Πίτσμπεργκ Μπιλ Πεντούτο δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό KDKA του τηλεοπτικού δικτύου CBS ότι όταν η λίστα με τα ονόματα των νεκρών δημοσιοποιηθεί από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους στις 09:00 ώρα σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), “θα ραγίσουν καρδιές,” δηλώνοντας ότι ο ίδιος γνώριζε μερικά από τα θύματα.

Παράλληλα, είναι ενδεχόμενο να ανακοινωθεί και το πιθανό κίνητρο του δράστη.

Ντ. Τραμπ: H επίθεση στη συναγωγή έχει ελάχιστα να κάνει με τη νομοθεσία περί οπλοκατοχής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε σήμερα το «μίσος» στις ΗΠΑ αφού ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ, στην Πενσιλβάνια, σπέρνοντας τον θάνατο προτού παραδοθεί.

Ο Τραμπ επισήμανε ότι «είναι ένα φοβερό, φοβερό πράγμα το τι συμβαίνει με το μίσος στη χώρας μας, «κάτι πρέπει να γίνει».

Ο απολογισμός θα είναι «πιο μοιραίος» σε σύγκριση με τις πρώτε εκτιμήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε δημοσιογράφους, προτού αναχωρήσει για μια συνάντηση με αγρότες.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να καταστεί αυστηρότερη η νομοθεσία για την θανατική ποινή.

«Νομίζω ότι ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σκληρύνουμε τους νόμους σε σχέση με τα όπλα και την θανατική ποινή».

«Όταν άνθρωποι κάνουν αυτού του είδους τα πράγματα, θα πρέπει να τους επιβάλλεται η θανατική ποινή».

Εντούτοις, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι οι πυροβολισμοί στο Πίτσμπουργκ δεν έχουν να κάνουν, παρά σε ελάχιστο βαθμό, με τη νόμους για την οπλοκατοχή. Σημείωσε δε ότι εάν υπήρχε προστασία εντός του ναού τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι αποτελεί επιλογή για όλες τις εκκλησίες και τις συναγωγές να έχουν ένοπλους φρουρούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι αυτού του είδους τα περιστατικά που σημειώνονται εδώ και πολλά χρόνια είναι ντροπή.

Το Πίτσμπεργκ θα επισκεφθεί ο Τραμπ

Στο Πίτσμπεργκ, θα μεταβεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα πάω στο Πίτσμπεργκ», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Μέρφισμπορο, στην πολιτεία Ιλινόι, όπου επρόκειτο να μιλήσει σε μια προεκλογική συγκέντρωση εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς σχεδιάζει να πάει στο Πίτσμπεργκ.

Μεσίστιες οι αμερικανικές σημαίες ως την 31η Οκτωβρίου

Ο Τραμπ διέταξε το βράδυ του Σαββάτου οι σημαίες των ΗΠΑ να κυματίζουν μεσίστιες ως την Τετάρτη μετά την αντισημιτική επίθεση σε συναγωγή του Πίτσμπεργκ (Πολιτεία Πενσιλβάνια, βορειοανατολικά), στην οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι.

Όλες οι αμερικανικές σημαίες -στον Λευκό Οίκο, στα δημόσια κτίρια, στα στρατόπεδα, στις ναυτικές βάσεις και στα πολεμικά πλοία- θα κυματίζουν μεσίστιες ως την 31η Οκτωβρίου για την απότιση φόρου «τιμής» στα θύματα, ορίζει η διαταγή του προέδρου Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει προεκλογική συγκέντρωση στο Ιλινόι. Ο Μάικ Πενς καταγγέλλει μια “επίθεση” κατά της θρησκευτικής ελευθερίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την προεκλογική συγκέντρωση, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο Ιλινόι, μετά την φονική ένοπλη επίθεση σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

«Το εξετάζουμε» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, σχετικά με το ενδεχόμενο της ματαίωσης της συγκέντρωσης στο Μερφισμπόρο, στο Ιλινόι, που είχε προγραμματιστεί για τις 16.30 τοπική ώρα (00.30 Κυριακής ώρα Ελλάδας).

Από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πομπέο καταδίκασε μια «επίθεση» σε βάρος της θρησκευτικής ελευθερίας μετά το μακελειό στο Πίτσμπουργκ.

«Αυτό που συνέβη στο Πίτσμπουργκ σήμερα δεν ήταν απλά εγκληματικό, ήταν διαβολικό» σημείωσε σε μια τηλεοπτική παρέμβαση.

Ήταν «μια επίθεση εναντίον αθώων Αμερικανών και μια επίθεση σε βάρος της θρησκευτικής ελευθερίας μας» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος.

Ιβάνκα Τραμπ: Η Αμερική είναι “ισχυρότερη” από τις ενέργειες ενός “δογματικού αντισημίτη”

Η Αμερική είναι «ισχυρότερη» από τις ενέργειες ενός «διεστραμμένου και δογματικού αντισημίτη» δήλωσε η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ Ιβάνκα Τραμπ, που έχει ασπασθεί τον ιουδαϊσμό, στον απόηχο της φονικής ένοπλης επίθεσης σήμερα σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

«Όλοι οι καλοί Αμερικανοί στέκονται στο πλευρό του εβραϊκού λαού για να αντιταχθούν στις τρομοκρατικές ενέργειες και συμμερίζονται τον τρόμο, την αποστροφή και την αγανάκτηση μετά το μακελειό στο Πίτσμπουργκ» έγραψε η Ιβάνκα Τραμπ στο Twitter.

«Πρέπει να ενωθούμε εναντίον του μίσους και του Κακού».

Στήριξη Μέρκελ-Μακρόν

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε σήμερα το «τυφλό αντισημιτικό μίσος».

«Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας με αποφασιστικότητα κατά του αντισημιτισμού. Παντού», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος σε μια σύντομη ανάρτηση στο Twitter, από τον εκπρόσωπο τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκανε την εξής δήλωση:

«Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου και τη στήριξή μου στον αμερικανικό λαό».

Για μία από “χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχει ποτέ δει” μίλησε αξιωματούχους του Πίτσμπουργκ

Ο διευθυντής της αρχής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς είπε σε δημοσιογράφους αναφορικά με τη σημερινή ένοπλη επίθεση στη συναγωγή ότι πρόκειται για «μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχει δει ποτέ του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σκηνικό είναι πολύ άσχημο εντός της συναγωγής, υπάρχουν πολλοί νεκροί».

Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι ο δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την ταυτότητά του υπόπτου.

Ο Ουέντελ Χίσριτς μίλησε για 6 τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων είναι αστυνομικοί.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη απειλή για την κοινότητα.

Το FBI θα ηγηθεί της έρευνας για την ένοπλη επίθεση.

Το FBI πιστεύει ότι ο δράστης ενήργησε μόνος

Ο πράκτορας του FBI Μπομπ Τζόουνς δήλωσε, σε μια συνέντευξη τύπου, ότι η επίθεση που εξαπέλυσε ο ένοπλος στη συναγωγή στο Πίτσμπουργκ είναι μια ενέργεια που εκφράζει μίσος, ενώ επισήμανε ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ πιστεύει έως αυτή τη στιγμή πως ο δράστης ενήργησε μόνος του.

«Δεν είχαμε καμία γνώση ότι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου πριν από σήμερα» υπογράμμισε ο Τζόουνς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ένοπλος χρησιμοποίησε στην επίθεση ένα αυτόματο τουφέκι και τρία περίστροφα.

Ο πράκτορας του FBI περιέγραψε πως ο δράστης μπήκε στη συναγωγή, σκότωσε τους πιστούς και την ώρα που έφευγε συναντήθηκε με έναν αστυνομικό.

Ο ύποπτος παραμένει υπό νοσηλεία στο νοσοκομείο με την κατάσταση της υγείας του να κρίνεται καλή. Φέρει τραύματα από σφαίρες, όπως γνωστοποίησε ο διευθυντής δημόσιας υγείας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα