Search
Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Μπακαλιάρος σκορδαλιά… το έθιμο!!!

1020

Εμείς στο σπίτι μας πάντα την 28η Οκτωβρίου, τρώγαμε μπακαλιάρο τηγανητό με κουρκούτι, το καλύτερό μου ήταν, όταν τελείωνε η μητέρα μου το τηγάνισμα του μπακαλιάρου και έμενε λίγο κουρκούτι, το τηγάνιζε σαν τηγανίτα και το έτρωγα πάντα εγώ.

Επίσης έφτιαχνε μια καταπληκτική σκορδαλιά με πουρέ πατάτας και δεν θυμάμαι πόση έτρωγα… απλά θα σας πω, ότι δεν τρώω ποτέ σκόρδο, δεν το βάζω πουθενά, σε κανένα μαγείρεμά μου, τρελαίνομαι όμως για σκορδαλιά και τζατζίκι!!!!!!

Αν κάποιοι θέλετε ν’ αποφύγετε το τηγάνισμα για λόγους υγείας, φασαρίας και οσμής στο σπίτι, μπορείτε να ψήσετε ωραιότατες κροκέτες βακαλάου που πωλούνται κατεψυγμένες, να ετοιμάσετε στα γρήγορα μια σκορδαλιά και όλα μια χαρά, γρήγορα, υγιεινά, οικονομικά και ακούραστα …

Για τις κροκέτες ξέρετε, θα στρώσετε μια λαδόκολλα επάνω στο ταψάκι σας, θα την λαδώσετε λίγο με το πινέλο και θα τις βάλετε όπως είναι απ την κατάψυξη στους 180 βαθμούς πάνω κάτω για τρία τέταρτα, αν έχετε αέρα, μισή ώρα.

Είπαμε απλοποίηση των πραγμάτων στην ζωή αλλά με ποιότητα, γιατί η ζωή μας είναι πολύ δύσκολη και δεν χρειάζεται να την δυσκολεύουμε ακόμα περισσότερο!!

Ας ξεκινήσουμε τώρα να φτιάξουμε πρώτα την σκορδαλιά μας…

Θα χρειαστούμε εκτός από τις πατάτες, σκόρδο ή σκόνη σκόρδου, ξύδι άσπρο και λάδι.

Βράζουμε τις πατάτες όπως όταν κάνουμε πουρέ, όταν βράσουν τις σουρώνουμε και κρατάμε ένα ποτήρι απ το ζουμί τους, τις πολτοποιούμε με το εργαλείο για πουρέ, πρες πουρέ το λένε στην κουζινική διάλεκτο, τις αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το σκόρδο που εσείς θα αποφασίσετε για την ποσότητα, αφού πρώτα το έχετε βάλει στο μούλτι με λίγο λάδι για να λιώσει τελείως, ανακατεύετε καλά καλά τον πουρέ, ρίχνετε λίγο λίγο ξύδι και λάδι δοκιμάζοντας για να σταματήσετε όταν είναι εντάξει και συμπληρώνετε λίγο ζουμί απ αυτό που κρατήσατε, για να μην είναι πολύ σφιχτή η σκορδαλιά, αυτό ήταν…

Αν δεν βάλετε σκόρδο φρέσκο αλλά σκόνη, πάλι εσείς θα καθορίσετε την ποσότητα, ανάλογα με το πόσο βαριά την θέλετε…

Για τον τηγανητό μπακαλιάρο θα χρειαστούμε μπακαλιάρο παστό τεμαχισμένο και για το κουρκούτι θα χρειαστούμε αλεύρι, μπύρα, αλάτι και ζάχαρη.

Πρώτα απ όλα θα βάλετε τον μπακαλιάρο στο νερό κάνα δωδεκάωρο και θα το αλλάζετε συχνά για να βγάλει το αλάτι του και να τρώγεται ευχάριστα κι όχι να είναι λύσσα, την άλλη μέρα, θα τον στραγγίσετε καλά να στεγνώσει απ τα πολλά νερά και θα ετοιμάσετε το κουρκούτι για να τον τηγανίσετε.

Βάζουμε λοιπόν σε ένα μπολ 300 γραμμάρια αλεύρι περίπου, λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη, ανοίγουμε ένα λάκκο στη μέση, ρίχνουμε ένα ποτήρι μπύρα και ανακατεύουμε καλά, φροντίζοντας να είναι κάπως ρευστό, ρυθμίζοντας ανάλογα την ποσότητα στο αλεύρι αν είναι πολύ ρευστό ή της μπύρας αν έσφιξε πολύ.

Τα υπόλοιπα νομίζω πως σας είναι γνωστά…φωτιά, τηγάνι, καυτό λάδι, κουρκούτιασμα και μέσα…

Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε μια ωραία μαρουλοσαλάτα, ελίτσες, φρέσκο ψωμί και λευκό κρασάκι…

Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά!!

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *