back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Ζάκυνθο η ΓΓΠΠ μετά το σεισμό

Διαβάστε επίσης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Ζάκυνθο η ΓΓΠΠ μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,6 βαθμών που έπληξε το νησί την Παρασκευή.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε την Π.Ε. Ζακύνθου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση του σεισμού.

Νωρίτερα, «σφοδρή» χαρακτήρισε τη σεισμική δόνηση των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Ζάκυνθο, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Δρακάτος.

Μιλώντας στην εκπομπή “Και γύρω-γύρω πόλη” με τους Φρόσω Ζαγορίτου και Γιάννη Θεοδόση, σημείωσε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ικανοποιητικά, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μετασεισμού μεγέθους 5,5 έως και 6 Ρίχτερ, για την εκτόνωσή του. Ξεκαθάρισε ότι το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού στη Ζάκυνθο, είναι διαφορετικό από αυτό που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1953.

Αμείωτη η μετασεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, με τους σεισμολόγους να αναμένουν δόνηση τουλάχιστον 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ για την εκτόνωση του φαινομένου, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο.

Στη μία τα ξημερώματα σημειώθηκε δόνηση 4,5 βαθμών νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και ακολούθησε 4,2 βαθμών στις τρεις παρά δέκα. Κατά μέσο όρο, καταγράφονται τρεις μετασεισμοί την ώρα.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή “Και γύρω-γύρω πόλη”, ο δημοσιογράφος του ραδιοφώνου και της εφημερίδας Ερμής της Ζακύνθου, Φίλιππος Συνετός, οι έλεγχοι στα σχολεία, τα δημόσια κτίρια και τα ξενοδοχεία, συνεχίζονται, χωρίς να καταγράφονται μεγάλα προβλήματα.

Στον αντισεισμικό σχεδιασμό της Ζακύνθου οφείλεται ο περιορισμένος χαρακτήρας των ζημιών από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στο Ιόνιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας του δομημένου περιβάλλοντος και των υποδομών του νησιού.

Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο κηρύχτηκε η Ζάκυνθος μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

«Ο σεισμός αντιμετωπίζεται με επιτυχία αν έχουμε αντισεισμικές κατασκευές υψηλού επίπεδου», τόνισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής. «Λίγα λεπτά μετά το μεγάλο σεισμό επικοινώνησε μαζί μου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και το πρωί είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι σήμερα θα είναι στο νησί κλιμάκια τεχνικών και υπηρεσιακών παραγόντων», δήλωσε από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας.

Εκκενώθηκαν τρεις κατοικίες που κινδυνεύουν από πτώση βράχου

Τρεις διώροφες κατοικίες στην περιοχή Παναγούλα Ζακύνθου, όπου διαμένουν οικογένειες κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμες καθώς κινδυνεύουν από βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό που βρίσκεται πίσω τους, μετά το σεισμό της Παρασκευής.

Στο σημείο βρέθηκαν από χθες κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ σήμερα το σημείο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση προς τα τρία σπίτια, ενώ η μία οικογένεια φιλοξενείται στα κτίρια του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου.

Ακυρώθηκε η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Με ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Νιοτόπουλου και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων, η συμμετοχή των μαθητών στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2018 ματαιώνεται λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί.

[su_slider source=”media: 35257,35258,35259″ width=”700″ height=”420″ title=”no”]

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλου, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, της ειδικής γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στο νησί βρίσκεται και ο τοπικός βουλευτής και πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μετέφερε στη συνεδρίαση το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη κατάσταση στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού οργάνου, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων πήραν το λόγο αποτυπώνοντας πλήρως την κατάσταση που επικρατεί μετά το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Η ανταπόκριση των κτηρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα αλλά και στο Κάστρο της Μπόχαλης.

Τέλος, ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου για τη ζημιά στο Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα κοντά στην είσοδο, ενώ κλιμάκιο μηχανικών του ΥΕΝ θα αποτυπώσει την καθίζηση στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Διονύσιου.

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις Οκτωβρίου

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, αποφάσισαν να δώσουν στους κατοίκους της Ζακύνθου το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Τη Δευτέρα, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες της απόφασης. Είχε προηγηθεί σημειωτέον σχετικό αίτημα από τους φορείς του νησιού.

Έλεγχοι στο λιμάνι για την εκτίμηση των ζημιών από τον σεισμό

Ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου, πραγματοποιούν δύτες, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ, προκειμένου να εκτιμήσουν τις ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση του χτύπησε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το πρωί έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο Βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες.

Ταφύλης: «Η Ζάκυνθος να γίνει παράδειγμα προς μίμηση»

«Η Ζάκυνθος τα τελευταία χρόνια απέκτησε ανθεκτικότητα, σε αυτό το φαινόμενο και η πορεία που ακολούθησε το νησί πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις κατηγορίες κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα» δήλωσε ο κ. Ταφύλλης για την ανθεκτικότητα σε όλα τα προβλήματα που απέκτησε η Ζάκυνθος ενώ ακολούθως αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο νησί λέγοντας ότι «ήρθε σήμερα εδώ ένα μικτό κυβερνητικό επιτελείο αποτελούμενο από την ειδική γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για να μελετήσουμε να δούμε και να καταγράψουμε τις επιπτώσεις του σεισμού που βίωσε η Ζάκυνθος».

Λέκκας: «Η Ζάκυνθος δοκιμάστηκε και άντεξε»

«Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, ανταπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μετά το πέρας της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου για τη αντιμετώπιση των προβλήματων από το σεισμό.

Ακολούθως ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε», ενώ για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατα 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησηχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομέμο ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν και ο κύριως σεισμός. «Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου οτι έχουμε ένα πλήθος μετασεισμών, μικρότερων σεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς το βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει σεισμοί στη Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακρυά απο χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα». Τέλος όσον αφορά τη παραλία του Ναυαγίου όπου ο κ. Λέκκας πέταξε από πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο ανέφερε ότι «έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα