back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αβραμόπουλος: “Μείζον ζήτημα για την Ευρώπη και τις αραβικές χώρες είναι η διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος

Διαβάστε επίσης

Στη μεγάλη σημασία των ευρωπαικών σχέσων με τον αραβικό κόσμο, αλλά και ειδικότερα των σχέσεων της Ελλάδος με τις χώρες της περιοχής αναφέρθηκε ο επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο άνοιγμα των εργασιών της διήμερης 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου, με τίτλο «Κοινοί Ορίζοντες», που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Η Ελλάδα έχει υπάρξει η γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και των αραβικών χωρών, ανά τους αιώνες. Σε αυτή την περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η ενίσχυση του διάλογου μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου έχει μεγάλη σημασία στην επίτευξη σταθερότητας και ενίσχυσης των οικονομικών στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε ο Έλληνας Επίτροπος.

Όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις, είναι εύλογο να κυριαρχήσουν οι οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις, όμως είναι εξίσου σημαντική η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο περιοχών και, φυσικά, των επιχειρηματιών των δύο περιοχών, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος

Επισήμανε ότι μείζον ζήτημα για την Ευρώπη και τις αραβικές χώρες είναι η διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Τώρα βρισκόμαστε, όχι σε συνθήκες κρίσης όπως πριν από δύο χρόνια, αλλά σε συνθήκες διαχείρισης των συνεπειών του ζητήματος.

Την ώρα που είμαστε εδώ, 70 εκατ. άνθρωποι είναι πρόσφυγες και άλλοι 250 εκατ. μετανάστες, σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, σημείωσε χαρακτηριστικά. Τα αίτια είναι πολλά, είπε εξηγώντας ότι αρχικά η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη, αιφνιδιάστηκε να ανταποκριθεί στην πρωτοφανή κρίση. Πήρε όμως μέτρα, είπε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και οι Έλληνες αξίζουν επαίνους για τη βοήθεια που έδωσαν στους άτυχους αυτούς ανθρώπους. Ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, πανευρωπαϊκά, υπογράμμισε.

Ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης, χτυπώντας το πρόβλημα στη ρίζα. Η συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής έχει ήδη μειώσει τις ροές. Αποτελεσματικότερη προστασία των συνόρων μας δε σημαίνει κλειστά σύνορα. Πρέπει να διαφυλάξουμε «ως κόρη οφθαλμού» την κατάργηση των συνόρων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, συμπλήρωσε και κατέληξε: Η Ελλάδα, ακόμη και εν μέσω κρίσης, υπήρξε παράγοντας σταθερότητας στη ζώνη της Μεσογείου. Η Ευρώπη και ο Αραβικός κόσμος έχουν κοινό όφελος και ευθύνη να πορευτούν μαζί στη Λεωφόρο της ειρήνης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα