back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κόντρα στη Βουλή για το μεταναστευτικό – Ανησυχία Βίτσα για τη Σάμο

Διαβάστε επίσης

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για την διαχείριση των κονδυλίων του μεταναστευτικού. Την ανησυχία του πάντως για την κατάσταση στη Σάμο εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμώντας ότι σε λίγο καιρό η Μόρια δεν θα αποτελεί πρόβλημα, και αυτό διότι οι διακινητές έχουν «στοχοποιήσει» πλέον τη Σάμο. « Μόνο από τον Σεπτέμβριο έως τις 25 Οκτωβρίου στο νησί έχουν μπει 2.317 και έφυγαν 1103. Την ίδια περίοδο στην Μυτιλήνη ήρθαν 2809 και έφυγαν 3600» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στους ερωτώντες βουλευτές της ΝΔ που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι ενώ δεν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες διαχειρίζεται όλα τα κονδύλια με παραθυράκι του νόμου που δίνει το δικαίωμα σε απευθείας αναθέσεις, συνεχίζοντας ένα πάρτι αδιαφάνειας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι κατηγορώντας για αδιαφάνεια την ελληνική κυβέρνηση στην ουσία κατηγορούν τη Ευρωπαική Επιτροπή.

«Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί είναι ανοιχτοί για όποια δήθεν κακοδιαχείριση. Έχουμε υποστεί 5 με 6 ελέγχους μέχρι τώρα για το 2017, αναφορικά με το Υπουργείο Άμυνας ο έλεγχος έχει κλείσει με άριστα και για το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής χωρίς καμία παρατήρηση» επεσήμανε ο υπουργός. Πρόσθεσε δε ότι η OLAF δηλαδή η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμηση της Απάτης κάνει έρευνα για μια ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από ποσά της ευρωπαϊκής ένωσης με 7 εκατομμύρια €.

Νωρίτερα, ο τομεάρχης της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε υποστηρίξει ότι το αρμόδιο υπουργείο επινοικίασε αγροτεμάχιο στην Μηλία Πιερίας έναντι 2.500 ευρώ το μήνα, προκειμένου να κατασκευαστεί νέο κέντρο φιλοξενίας, όταν η διαχειρίστρια του ακινήτου το ενοικίαζε με 2.500 ευρώ το χρόνο.

«Ως πότε θα συνεχίζετε το πάρτυ σε βάρος ανθρώπων που χτυπάνε την πόρτα μας, δημιουργώντας συνθήκες για να εμφιλοχωρούν ακραίες φωνές στη συνείδηση των πολιτών, δημιουργώντας αίσθημα της ανασφάλειας;» αναρωτήθηκε ο κ Βαρβιτσιώρης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διασύρει τη χώρα διεθνώς.

«Το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχει ημερομηνία λήξης, φταίνε οι πόλεμοι, φταίει η έλλειψη ελευθερίας, η φτώχεια, φταίει το γεγονός ότι σε μια σειρά χωρών οι άνθρωποι δεν έχουν ζωή και προτιμούν να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια παρά να πεθάνουν στον τόπο στον οποίο βρίσκονται», απάντησε ο κ Βίτσας, ενώ έδωσε στοιχεία με βάση τα οποία 561 εκατ. ευρώ συνιστούν τακτική χρηματοδότηση και 480 εκατ. ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση. Το σύνολο, όπως είπε, είναι 1,41 δις ευρώ για την εξαετία 2014 – 2020. Από τα 561 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί 164 εκατ. ευρώ που υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους και εγκρίσεις. Δόθηκαν ακόμη, 248 εκατ. ευρώ προς τους διεθνείς οργανισμούς, 150 εκατ. ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, 72 εκατ. ευρώ στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και 26 εκατ. ευρώ στο EASO. Τέλος, 605 εκατ. ευρώ διατίθενται από ευρωπαϊκά κονδύλια αποκλειστικά και μόνο για ΜΚΟ. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσουν τα 650 εκατ. ευρώ, τα οποία δίνει η ίδια η ΕΕ σε ΜΚΟ και ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Προτείνετε να φύγουν από τα νησιά όλοι και να έρθουν όλοι στην ενδοχώρα, αυτή είναι η λύση; ‘Όταν περνάει μια βάρκα τη γραμμή των θαλάσσιων συνόρων και οι άνθρωποι είναι στη θάλασσα να τους διασώσουμε ή να τους αφήσουμε;» ρώτησε τους βουλευτές της ΝΔ ο Δημήτρης Βίτσας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αυτούς τους ανθρώπους δεν τους αντιμετωπίζει ως εισβολείς αλλά ως ανθρώπους που χρειάζονται προστασίας.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο αδιαφανούς διαχείρισης κονδυλίων και αυτό προκύπτει και από την απάντηση της Κομισιόν» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διασποράς λοιμωδών νοσημάτων και πως δεν ενεργοποιήθηκε καμία υγειονομική βόμβα. « Ξέρουμε σε πιο πολιτικό λεξιλόγιο ανήκει η λέξη λαθρομετανάστης, τη λέει στεντόρεια τη φωνή ο πρώην πρωθυπουργός σας. Τη ρητορική του μίσους χρησιμοποιείται εσείς και όλα σας τα αυτοδιοικητικά σας στελέχη» τόνισε ο κ Ξανθός.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα